STUD BRONSON (The Batallion) – Universalrå

STUD BRONSON (The Batallion) – Universalrå

Tore Bratseth alias Stud Bronson alias Alligator er nestemann ut i vår lille vokalistserie. Tore begynte ganske sent som vokalist, men han innrømmer å ha vandret rundt i de dype skoger og skreket før han som 24 åring entret den bergenske metalscenen som vokalist i Desekrator. Han er en svoren Lemmy fan, han røyker inni helvete mange sigaretter og han mener at det å være extreme metal vokalist fungerer bedre enn Lakerol. Her er Tore "Stud Bronson" Bratseth i hans bidrag til The Deepthroat Series.

Bronson hakkesleiking.JPG

Når startet du å gjøre ekstrem vokal (årstall og alder)?

På en offisiell plate var det vel med Desekrator på "Metal For Demons" utgivelsen. Før det hendte det jeg gikk rundt i skauen og skrek. Jeg var vel 24 på Desekrator platen.

Hva fikk deg til å starte med ekstrem vokal?

Det var vel rett og slett at jeg hadde en del faenskap i meg som måtte ut, og det føles jævli deilig å bare gi hals å få ut driten. Og hva er vel bedre enn å få det ut igjennom musikk. Da blir all jævelskapen kanalisert ut til noe kult som andre kan ha "glede" av også.

Kan du prøve å beskrive den eller de teknikker du benytter deg av?

Teknikken om du vil kalle det for det, ligger vel mest i psyken. Man må være i ett visst humør for å få den rette feelingen. Da blir det fetest vokal. Ellers gjelder det å porsjonere ut passelig mengde luft slik at angrepet blir konstant og hardt. Ellers er vel jeg faen ikke noen Pavarotti som går rundt og snobber meg med sangteknikker. You either have it or you don’t.

Slowly We pavaRotti, he he he he.

Bombers_Lemmy_Tore.jpg

Har din teknikk endret seg i løpet av karrieren, og i så fall hvordan?

Det eneste som har forandret seg er vel at jeg er blitt tryggere på meg selv, og jeg har bedre følelse med hvor mye kraft jeg kan bruke for at ting skal bli fett.

Har du noensinne skadet deg ved å bruke feil teknikk?

Det verste som har skjedd meg er vel at jeg har begynt å hoste, og en gang besvimte jeg for jeg tappet hjernen for oksygen da jeg gav litt for mye og holdt et skrik for lenge… he he. Av og til tar viljen overhånd og jeg nekter å høre på kroppen at jeg er sliten. Det er liksom ikke min feil at kroppen ikke gjør jobben sin.

Er det noen ting du gjør jevnlig for å holde stemmen ved like? Rutiner?

Jeg røyker noe inni helvete mange sigaretter. Det gir meg også bedre selvtillit. Lemmy røyker jo som faen og han har verdens beste vokal og alt han gjør er tøft og riktig.

Tror du det kan være farlig å gjøre ekstremvokal?

Nei..?? Hvorfor skulle det være det. Det rensker jo strupen bedre enn Lakerol.

Hva er viktigst – å lage kule lyder og interessant rytmikk, eller å ha en tydelig artikulasjon?

Jeg syns at begge deler teller cirka likt. Jeg har alltid lagt vekt på å synge så tydelig som mulig, men også så rått som mulig. Tekstene er jo viktig, og det er jo ingen vits i bruke masse arbeid på tekster hvis ingen skjønner en dritt. Men jeg syns for eksempel at mange av de tidlige tyskerthrash banda hadde eksepsjonell kul uttale av engelske ord som engelsktalende ikke hadde klart. Hør f.eks på Destruction’s "Black Death" låt fra "Infernal Overkill" skiva. Han sier jo "Black DELF. "DRITTØFT!!! ALL RIGHT!!!

Tror du at å gjøre ekstremvokal kan sies å være en vitenskap – sånn og sånn
fungerer det – eller er det mer intuitivt og individuelt?

Det er vel mer et fenomen. Men det er sikkert forståsegpåere som finner det fascinerende og skal analysere det i hjel. Akademisk utdannende musikere for eksempel. Jævla kjedelige folk.

Har du noen tips til andre som skal begynne å gjøre slik vokal?

Det blir vel veldig individuelt. Tipset må jo være at vokalen skal kle musikken godt.

TheBattalion_HeadUpHigh.jpg

Nevn tre ekstremvokalister som har en stil du liker godt, og begrunn ditt valg. Hva er det du liker spesielt ved stilen til hver av disse tre? Nevn også tre vokalister (ikke nødvendigvis ekstreme) som har vært viktige inspirasjonskilder for deg, og si kort noen ord om på hvilken måte du har blitt inspirert av hver av disse.

Tom Angelripper: Spesielt på de tidlige Sodom skivene. Der synger han drit-rått! Tøff tysk-engelsk uttale på ord og fete tekster. Samtidig som han er extrem, så er han nedpå jorda liksom og det digger jeg rått. Neste er Nocturno Culto: Ultra fet vokal som passer både til black metal og dirty thrash-punk. Quorthon på "Under The Sign Of The Black Mark" LP’en. Den plata kan ta deg direkte til helvete. Han synger på en måte som minner om den mørke godgutten sjøl. 3 andre som har inspirert meg er Dee Snider fra Twisted Sister. Han har en ENORM kraft i stemme sin, og han synger med en unik kontrollert villhet på "Under The Blade " plata. Live er han en tiger. Det er jaggu meg mann som gir energi av seg sjøl. Lemmy er so selvsagt med på lista her: Han har muligens den mest gjenkjennelige signaturvokalen i rock. Her er det Whiskey, røyk og lange netter som har satt sitt preg. Den siste må være Cronos fra Venom. Digger vilt faenskapen i vokalen hans. Det ligger så mye "DRA TIL HELVETE" beskjed  i den stemmen. LAY DOWN YOUR SOULS TO THE GODS ROCK N ROLL!!!  Av alle disse er det vel Lemmy som har inspirert meg mest. Han har en ærlighet i stemmen sin som gir meg en spesiell hjertevarm følelse. Jeg er nok ikke verdens beste vokalist, men jeg er i hvert fall ærlig og what you hear is what you get. Jeg finpusser ikke på ting.

Hvem vil du utfordre? (hvem skal være nestemann til å svare på disse spørsmålene) Gi en kort begrunnelse for ditt valg.

Få fatt i Nocturno Culto. Han har en jævli kul stemme som kan brukes i litt forskjellige stiler innen metal. Den er litt universalrå. Der laget jeg ett nytt ord gitt!! He he! ALL RIGHT!!

http://www.myspace.com/thebatallion666

dd955ca9753cd5b25900e8f4c788ee9b.jpg