HELLOWEEN – Oslo – Rockefeller

HELLOWEEN – Oslo – Rockefeller

For å følge opp sin vellykkede turne med Gamma Ray, har Helloween lagt ut på turne med finske Stratovarius. Sammen turnerer disse to power metal-pionerene seg igjennom Europa. I tillegg til Stratovarius hadde de med seg svenske Avatar til Oslo denne kvelden.

Avatar sørget for at dette ikke ble en rein power metal-aften. Bandet starta å spille veldig tidlig, det er ofte kjedelig å vente altfor lenge på banda, men Avatar gikk på knappe ti minutter etter at dørene var åpna. Derfor gikk det litt tid før det var andre enn Helloweens blodfans, og andre som liker å ha god tid, tilstede.

Det er generelt ganske artig å se disse yngre banda som ofte er med som supportband. For de må gi alt, og gir som regel alt også. Og Avatar gjorde det bra tross dårlig sceneplass og tidlig start. Trommisen deres burde ha fått lov til å ha settet sitt et annet sted, eller spilt på Stratovarius’ sett, for han var gjemt bort på sida av scena. Ellers var det et morsomt band å se, de hadde dog litt rar stil, for det var som om Europe hadde flyttet musikken sin til Gøteborg, men ikke klesstilen. Som oppvarmingsband flest var ikke lyden deres helt optimal, men den kom seg etter hvert.

e91d419356eb9a7b08042116d0d7845f.jpg

Stratovarius spilte sin andre konsert i Norge av året, men ikke som hovedband denne gangen. Dessverre kunne ikke Jörg Micheal (trommisen) være med på denne turneen, ettersom han nettopp ble behandlet for kreft. Som erstatter hadde de nå med seg Alex Landenburg. Det funka bra med Landenburg, men det var merkbart forskjell i tempo. Med Jörg går det raskere live, mens Landenburg traff nok mer platetempo. Dette trakk ikke veldig ned, men savna til tider «Jörg-farta». Siden de var her sist, i mars måned, har den nye gitaristen, Matias Kupiainen, blitt mye tryggere. Nå spiller han alt lekende lett, ingen dårlige Tolkki-kopier eller nervøse soloer. Kotipleto derimot virker som sliter litt til tider, tonene i det lysere registeret sitter ikke like godt lenger. Så de kunne gjerne ha lagt ned ett par låter noen toner, så Kotipelto slipper å gå i falsett og korte ned toneverdier. Noe annet som var litt kjedelig var låtvalga deres. Selv om de hadde et kort sett kunne de droppa noen av hittene og spilt litt annet materiale, hadde vært spennende med noen større overraskelser. Men bortsett fra det så låt det bra. Lyden deres var god, bandet var tight og det var fin og avslappa stemning på scena. Og det blir spennende å følge «nye» Stratovarius videre med deres kommende skive. Og kanskje ny turne?

6e234ebc4403ca7727a4132f22c9582e.jpg

Så var det kommet til Helloween som nå turnerer for å promotere sitt nye album «Seven Sinners». Det morsomme med Helloween er at de er gjennomført «harry», på godt og vondt. Og her var de med et helt hvitt trommesett og «skumle» effekter og andre rariteter. Dette er jo noe publikum liker, det er jo egentlig en av grunna til at man går og ser Helloween.

De starter showet med «Are you metal?», ei rask, hard og litt humoristisk låt fra nye skiva. I starten var ikke lyden like stabil, og man hørte lite til at det var to gitarister. Lyden ble bedre etter hvert, men kunne godt blitt enda bedre.

Helloween fikk litt av det samme problemet som Stratovarius (det er generelt et vanlig problem), for det er lite overraskelser. Alle låtene fra «Keepers of the seven keys» og den tida blir veldig godt mottatt og det blir mye liv, men de må da ha laga noe brukbart materiale seinere. Det er ikke til å komme fra at det er de gamle låta publikum vil høre, men det er lov å fornye seg.

Andi Deris synger forøvrig knall, låter både før og fra hans tid trakterer han godt. Noe Deris burde lære er at publikum fortsatt er til stede når han ikke synger. For han tilbrakte veldig mye tid med ryggen til publikum. Da får kanskje resten av bandet noe mer fokus, men han er frontfigur og det kan fort stjele mye oppmerksomhet når han hele tiden skal kommunisere med trommisen istedet for publikum. Men sett bort ifra det så var han flink til å kommunisere med publikum under vers og refreng.

Ellers var de flinke til å ikke rote bort så mye tid. De måtte slutte så folk skulle rekke bussen sa de, og dermed slutta de veldig presist faktisk. Ikke at det er noe alle liker, men for de som faktisk skal rekke buss og tog så var det jo omtenksomt.

Høydepunktet i konserten var nok slutten, for da fikk alle som var utkledd som dr. Stein komme opp under «Dr. Stein». Dette ble det mye liv av og det var ikke minst en fin måte å avslutte konserten på. Så da blir det spennende å se hvem de tar med seg på turne neste gang. Er det kanskje Blind Guardian som står får tur?

http://www.myspace.com/helloween

http://www.myspace.com/officialstratovarius

http://www.myspace.com/avataronline