BOKN (Dead Trooper) – Det er så gøy!

BOKN (Dead Trooper) – Det er så gøy!

Denne morsomme karen ble etter eget sigende født med trommestikker i ræva. Han er et fyrverkeri på scenen der han stort sett finner på det som er å finne på av spillopper mens han spiller. Mike Portnoy er den trommeslageren han har sett mest opp til og han er en skolert Djembespiller. Her er Jon Eirik Bokn fra Dead Trooper, Zerozonic og Autumn Inspiration i hans bidrag til The Blast Beast Series.

Bokn (7).jpg

Hva er det som driver deg som trommis?

Banda mine og motivasjonen som vi har innad i banda. Det å glede andre med det jeg gjør bak trommene. Har siden jeg var liten bleieunge spilt trommer og har alltid synes det var så gøy. Og det er det ennå. Det er så gøy! HOEøæhH!

Du spiller i en sjanger der både teknikk og hurtighet er viktige ingredienser sammen med groove. Hva mener du er viktigst av de 3?

Alle tre er jo skamviktig. Men jeg trur det viktigste er groove. Det å få det te å svinge sammen med de andre i bandet! Jeg er utrolig heldig å få spille sammen med bare dyktige folk i mine tre band (Dead Trooper, Zerozonic og Autumn Inspiration), og sammen så får vi det te å groove noe jækli! Det er panzer assåååh!

Hvilken trommeslager har inspirert deg mest opp gjennom årene og hva hadde du sagt til vedkommende om du hadde fått muligheten til å møte denne personen?

Mike Portnoy. Jeg begynte å høre på Dream Theater på videregående, og det var bare helt vanvittig det jeg hørte han gjøre. Nå har han slutta i Dream Theater noe som jeg syns er virkelig trist, og om jeg hadde møtt han en gang hadde vi nok snakka litt om tida hans i D.T. og hvorfor han slutta. Også hadde vi tatt noen øl og elta noe sinnsykt!!

Bokn (1).jpg

Når du bedriver egenøving, synes du systematisk framgang eller full improvisasjon er best?

Da jeg studerte på musikkonservatoriet i Kristiansand, hadde jeg mer systematiske øvelser, der jeg øvde på teknikk, lekser jeg fikk fra læreren i tillegg til mye improvisasjon. Kunne sitte 5-6 timer!! I dag blir det lite øving (men når jeg øver blir det mye av det samme). Sitte hjemme med øvelsepad og øve på riktig sprett på stikka, trene opp håndledd og fingre o.s.v.

Har du forresten noen tips eller "kjerneøvelser" som du liker og har gitt deg mye framgang i spillingen din?

Rudiments og paradiddel-øvelser er noen flotte øvelser.

Ellers sitter jeg mye med å spille enkeltslagsvirvler både på hender og føtter i rolig tempo og deretter øke tempoet. Metronomen er jo trommisens beste venn så den står som regel på mens jeg elter i vei på trommesettet da jeg øver.

Hva er viktig for deg når man øver inn nye låter/riff med bandet ditt og har du noe spesielt du gjør eller lytter etter?

Når jeg og mr. Müller stikker opp på øvelseslokalet alene og han skal vise meg en ny låt, så tar vi del for del, hører litt på låta, jeg lager mine egne greier over det som han har programmert og jammer sammen nye muligheter til overganger og sånne ting. Jeg tar ting veldig fort, så jeg har nok en ny låt inne på en times tid sammen med Müller. Med mitt andre band, Zerozonic, sender Daniel (Peisy) over låter på mail med trommetracks og gitarer også nihører jeg på det hjemme og sitter og spiller luft-trommer til. Deretter stikker jeg opp i lokalet og overfører luft-trommespillinga på trommesettet. Veldig greit 🙂

Bokn (3).jpg

Hva mener du er de største utfordringene til extreme trommiser (eller trommiser generelt) og hva kan man best gjøre for å takle dem?

Det går jo så sinnsykt unna med oss metal-trommiser, og det å bare holde ut rent fysisk gjennom en heil konsert kan jo være en utfordring. Når man er ute å elte seg på en turnè, feks, blir det jo som regel en fest dagen før konserter, og da er man møsen (sliten Bokn anm.) dagen derpå… det tar på.

Det var en gang jeg var ute på tur med Zerozonic hvor vi spilte i Hamar en fredag, før vi skulle ta mårra-toget til Trondheim dagen derpå. Meg, bassisten (Ole Vistnes, nå Tristania) og gitaristen (Daniel Olaisen) festa så sinnsykt i baren hele natta og mårran, og plutselig utbryter Daniel: "BOKN! Få i deg siste ølla, toget går om en halvtime!!" HAHA! (utbryter Bokn når han skriver detta..) Ole er kanonfull, står oppreist og sover på togstasjonen i Hamar, meg og Daniel er i eltehumør! På turen oppover skulle vi ha en tre timers stopp på Røros, og meg og Daniel elte oss inn i byen og der var det pine meg Rørosmarknaden! liv og røre, bånn sug, stormende jubel og selvfølgelig alkohol… Meg og Daniel var jo dritings fra før, men me sku ha mer..

Me fekk en lokal kid te å sparke oss opp en bakke med sparken sin for en 20-kroning! HAHA! Me finne ein lavvo og bestille oss Jägermeister og øl! Me elta noe heilt sykt! Vokalisten (Leo) blir stressa og ringer på oss for me sku jo videre med detta toget! Da vi omsider kom oss opp te Trondheim var eg så ødelagt! Daniel også, så me drakk kaffi og vann og lada oss opp te konserten som blei en overraskende bra konsert! Jeg er kanskje ikke den rette personen å si detta, men er viktig å ta det med ro med drikkingen når man er ute å spiller konserter 😉

Bokn (5).jpg

Håndledd eller fingre?

Begge deler. Fingrer for å spille fort og håndledd til å få maksimalt power!

Hel opp eller ned?

Kommer an på hva type musikk jeg spiller. Men går mest i heel up i metalbanda. Då seie det… SMELL (utpress-tryn)

Og hvorfor?

Det sie SMELL (utpress…) Nei, det er fordi da har jeg bedre kontroll og får til å spille kjappere med heel up. Og du får mer power!

For å kunne bli en såpass god trommeslager som det du er, så må sinnsykt mange treningstimer ha gått med.

Jo takk for det 🙂

Synes du det er verdt det nå i dag og har du noen gang tenkt tanken på å slutte?

Ja det er selvfølgelig verdt det! Hadde jo ikke vert der jeg er nu viss ikke. Også må jeg også nevne mine trommelærere opp igjennom, Eddie Andresen, Tore Jamne og Bruce Rasmussen! Og alle de lærerne jeg har hatt på djembekurs opp igjennom årene (Djembe; vestafrikansk håndtromme) De har lært meg en utrolig masse som jeg bruker i spillinga mi i dag!! Tanken på å slutte å spille trommer har aldri streifa meg. Jeg blei ikke født med ski på beina, som andre nordmenn jeg. Jeg blei født med trommestikker oppi rævva og har brukt de siden. Mamma vaska de litt først, da, selvfølgelig. jeg komme te å spille trommer utrolig mange år til, om den skeive ryggen min orker det…

Når du spiller under en konsert, er du 100 % konsentrert om det du skal gjøre eller får du med deg noe av stemningen blant publikum?

Jeg er jo en villmann på scenen, så en feil her og der bryr jeg meg ikke så mye om. Da bare smiler jeg og lage stygg-tryn te publikum og mine deilige medmusikere. Hahaha! 

Jeg er der for å underholde publikum, ikke bare sitte der som en annen Dave Weckl å elte rundt og bare: "Å nå må jeg konse…*konse-tryn* nei, søren der traff jeg litt svakt på 8" tammen før jeg skulle jazz-jazze-jazz… " Du skjønne? Jeg er jo selvfølgelig konsentrert også, men å lage liv og sceneshow er viktig det også! Sirkelbanging, stå oppreist å spille, gå ut mot publikum på rolig-partier, asså.. det skjer så mye bak med meg så det er bare å følge med når jeg setter i gang! KRY! (utpress-tryn)

Er det kostbart å bli trommeslager og hva skal til utenom det som kan kjøpes for penger for å bli en habil og god trommis innen extreme metal?

Kostbart, ja. Er noe møkk at alt skal være så dyrt. For å bli en habil og god trommis så er det jo selvfølgelig øving, øving, øving.

Bokn (6).jpg

Og så litt om utstyr:

Hvilken type skarptype og konfigurasjon liker du best? 12", 13" eller 14"? Og type? Tre, Stål, Messing eller Bronse?

Jeg liker begge deler, men i dag bruker jeg to treskarper. En Pearl 14" skarp, som jeg bruker som hovedskarp, og en 12" Pearl piccolini skarp som jeg har seidene av så det blir en slag timbales. Dritstilige skarper. Har også to messingskarper  (Ludwig og Pearl) som er ganske stilige de også. Liker å ha stramme underskinn og overskinn for å få den der "pingen" også liker jeg faktisk at han synger litt, noe jeg har tatt fra Bill Bruford fra hans tid i Yes på 70-tallet.  

Hvilken type pedal[er] bruker du? Og hvilke "settings" har du funnet ut er best for deg?

Tama Iron Cobra. De er veldig gode. jeg strammer de litt, men på en måte at de blir ganske lette. Også har jeg klubbene temmelig lavt.

Som alltid er vår avslutning at du skal få lov til å velge nestemann i denne serien om trommeslagere. Velg en trommis og forklar hvorfor han fortjener (!) det?

Da sier jeg Mads "Mörve" Guldbekkhei. Utrolig dyktig trommis som er skamkry-kjapp både i hender og føtter. Tenk at en så feit fyr som han kan rulle så kjapt! Også er det fordi vi har delt dobbelseng i lag på norgesturne og låge i skei: Æ ælsk dæ, Mörve! :*

http://www.myspace.com/deadtroopermetal