STRATOVARIUS – Side 2

STRATOVARIUS – Side 2

For to år siden valgte Stratovarius å forsette som band etter at tidligere gitarist og låtskriver, Timo Tolkki, oppløste bandet og sa seg ferdig med Stratovarius. Etter en suksessfull turne og album er de klare for enda en ny albumutgivelse og en ny runde på veien, stadig uten den tidligere lederen Timo Tolkki.

Stratovarius_10.jpg

Lauri Porra: Polaris, (albumet fra 2009), var på mange måter første siden av Stratovarius’ nye begynnelse, og det kommende albumet, kalt Elysium, er side to. Albumet er mye likt Polaris, bare bedre og tryggere.

Matias Kupiainen (Timo Tolkkis erstatter), har nå virkelig blitt et fullt medlem av bandet. På dette kommende albumet har han gjort en stor jobb og fått vist sitt geni. Faktisk så var det i det store og hele han som produserte hele albumet. Også som låtskriver har han fått blomstre, jeg, Jens og Kotipelto har skrevet noen låter, men de fleste låtene på albumet er av Mr. Kupiainen. Det låter jo fortsatt Stratovarius, men loddet i dette albumet har vært Kupiainen.

Da vi satte i gang å lage dette albumet, leide vi ei hytte langt vekk fra sivilisasjonen, og fløy alle dit. Der begynte vi å se på hva hver og en av oss hadde av materiale. (Nå skriver ikke Jörg låter, men han har mye lurt å komme med når det gjelder arrangement og den slags). Så satte vi i gang å ta opp for å høre hvilken vei dette albumet skulle ta.. Vi hadde ikke lagt så mange bestemte planer for hvordan det skulle låte. Jeg har egentlig ikke så stor tro på å legge altfor mange planer for hvordan det skal låte. Heller stole på det en tror på å lage noe derifra. Mange tenker altfor mye på hva folk vil synes eller tenker om det de gjør, og da tror jeg en vil glemme hvem man faktisk er.

Under Polaris-turneen, 2009-2010, spilte Stratovarius så mye som mulig over hele verden. Lauri Porra forklarer at dette var for å vise fram dette «nye» Stratovarius til hele verden.

Polaris-turneen var en veldig lang turne, dette fordi vi hadde en ny gitarist som vi ville vise til hele verden. Hva jeg likte mest med turneen var det at vi virkelig fikk Matias inn i bandet, også det å se hvordan han utvikla seg gjennom turneen var artig. For det trengs jo litt tid til å venne seg til alt, hvordan rytmeseksjonen er og vokalisten osv. Før han begynte å spille med oss var han jo allerede en veldig dyktig gitarist, og ble så bare bedre og hadde stadig mer å tilby.

Polaris-turneen var veldig viktig for oss for det var en stund da vi var usikre på om det ville bli noe mer Stratovarius. Så det at både det albumet, Polaris, og turneen ble vellykka var en viktig bekreftelse for oss på at vi hadde gjort det riktige. Samtidig hadde det jo vært en veldig mørk periode før Polaris,  derfor trengte vi at noe godt hendte.

Støtta vi har fått fra folk i etterkant har vært veldig overveldende, til og med litt overraskende, for vi var jo ikke sikre på hvordan folk ville reagere på alt som hadde skjedd. Allerede fra starten av var folk veldig positive, noe som gjorde resten av turneen veldig komfortabel. Vi hadde tross alt gjort noen veldig store valg, og dette kunne ikke blitt gjennomført uten all støtta fra fansen, dette er vi veldig takknemlige for. Og nå er det ikke noe vi angrer på, for alt har gått den rette veien.

Videre satser vi bare på at det blir et nytt album og turne etter denne. Deretter blir det spennende å se hvilken vei vi går, hvordan musikk vi lager og hva fremtiden vil bringe. For eksempel er jeg veldig fornøyd dette nye albumet, Elysium, jeg vil si at det er mye nytt og friskt på dette albumet. Så jeg håper bare at folk liker det, dersom de ikke gjør det må vi nesten tenke på det igjen. Men nå, før noen har hørt det, føler jeg at det er et godt album. Kanskje det beste vi har lagd?

Stratovarius_Elysium.jpg

Stratovarius skal som sagt ut på veien i igjen, men kommende konsertene vil skje uten Jörg Michael, (trommisen), som for ikke lenge siden fant en «maligant thyroid neoplasm» i nakken.

At Jörg skulle få kreft var veldig trist. Det er ikke noen fin situasjon, men det må sies at det kunne ha sett mye verre ut. For noen uker siden ble han operert og er nå på bedringens vei. Vi tok bilder sammen med han for noen dager siden, da virka han veldig sterk og positiv. Den typen kreft, han hadde, er det stor sannsynlighet for å overleve, så dette vil gå bra. Nå skal han igjennom noen behandlinger, og alt annet som følger med, deretter skal han få litt tid med familien sin. Så håper vi at han blir klar for konserter allerede neste år, men stresser ikke noe for det viktigste er at han blir frisk.

Alex Landenburg vil å være Jörgs erstatter for denne turneen. Han spiller blant i Axxis og har spilte med flere forskjellige slike band. Vi har øvd med ha noen dager nå, og jeg må si han gjør det veldig bra. Han er ikke Jörg, men vi skal spille mange gode konserter med denne karen.

Nå skal vi ut på turne med Helloween, som ønsket å gjøre en doble head line tour lik det de gjorde med Gamma Ray. Dette vil være en stor mulighet for power  metal fans til å få en bra konsert. I tillegg er det, med tanke på minska plateinntekter, viktig å ha disse gode «pakkene» med band på turne. Er man to store band får man fort også spilt på enda flere steder.

Ulempa nå er at vi spiller før Helloween. Med tanke på dette ha vi valgt å kjøre mange raske låter og masse energi, og heller kutte ned på de rolige låtene. Det vil bli noen nye låter, vi øver nå på låter vi ikke har spilt på ei stønn. «Hittene» må jo også så klart med, vanskelig å spille konserter uten disse, og så fyller vi på med kraft og trøkk. Kanskje blir det noen overraskelser også, hvem veit?

Det mange kanskje ikke er klar over er at, bortsett fra å spille bass i Stratovarius, rekker Lauri Porra over veldig mange andre sjangere. Og gjør mye forskjellig innen musikk.

For tiden mikser jeg nå mitt nye soloalbum, som sannsynligvis vil komme ut neste år. Selv om dette er av en litt annen sjanger enn Stratovarius er dette albumet noe likt Elysium, for det er mye likt mitt forrige (All Children Have Superpowers), men bare bedre. Dette er jo noe ganske annet enn hva jeg gjør i Stratovarius, også mye mindre kjent, så det er alltid hyggelig å snakke med folk som har hørt det og liker det.

Jeg spiller jo musikk av mange forskjellige sjangere, metall, jazz, rock og klassisk. Dette er noe som egentlig har falt veldig naturlig for meg. Jeg begynte jo med klassisk musikk, og deretter kom jazzen, rocken og metallen da jeg ble eldre. Og som en utdannet profesjonell musikker så synes jeg det er viktig å kunne spille forskjellige typer musikk. For eksempel spilte jeg noen konserter med et symfoniorkester i sommer, mye av det jeg erfarer her har jeg nytte av senere, for eksempel i Stratovarius. I tillegg skriver jeg en del musikk til finske serier og filmer. Så det å drive med mye forskjellig er veldig lærerikt, og man får mange nye ideer. Også er det jo generelt veldig gøy å jobbe med forskjellige sjangere, en får stadig noen friske ideer og driver ikke bare med det samme gamle.

Så da oppfordrer en så mange som mulig til å komme på konserten i Oslo 9. desember, for å se Lauri og resten av bandet i action.

Jeg håper at mange nordmenn kommer på konserten i desember og kjøper vårt nye album, for det er veldig bra.

http://www.stratovarius.com/