EMIL (Serena Maneesh) – Fingre som gnister

EMIL (Serena Maneesh) – Fingre som gnister

Emil Nikolaisen er frontmann i det alternative rockebandet SERENA MANEESH. Han har spilt gitar siden 7-års alderen og deler gjerne både sin kunnskap og erfaringer med oss i sitt bidrag til The G-String Series.

Serena-Maneesh_Emil_1.jpg

Når begynte du å spille gitar?

Hmmm, jeg ble født med g- strenger på fingerspissene.. nei, tror det tok ca sju år før jeg kom i gang. SJU ÅR på latsida, fikk min første elektriske gitar da jeg var ni.. en Ibanez sen- søtti mørk Sunburst hardrockgitar.

Hvor gammel var du og hvilket band var hovedårsaken til at du begynte å spille gitar?

Som sagt, jeg hadde begynt så godt på piano, men som så mange sikkert har erfart, kunne gitaren kobles til en forsterker med volumknapp. AC/DC "For those about to rock".

Hva er det som gjør en gitarist unik? Er det feelingen eller teknikken? Det er mange som for eksempel ikke klarer Satriani, som er en sann mester når det gjelder teknikk!

Jeg vokste opp mye blant metall- prog og lightfusion- folk, hvor det stod høyt i kurs å kunne spille fort, sweepe, kunne arpeggios og alt det der. Jeg prøvde også å rase av gårde, greide å innbille mange om at jeg var innmari kjapp på blues- skalaer, men så tok broren min meg i kragen og viste meg skikkelig musikk, så det stoppa der. Var aldri så interessert i sånne sportsgymnaster som Satriani, through.. på det andre ytre fløy kunne jeg ryke i klammeri med indie- verdenen hvor det til tider nærmest var en skam å vedkjenne seg en hver form for håndverksmessige skills.. et kanskje enda feigere selvbedrag.. feelinga er alt, noen tar det ut i hårreisende sjuke tigersprang, andre med samme kord i 20 minutter.

Hva var din første gitar? Har du den fortsatt?

Den første gitaren jeg spilte på var min mors finske Landola- gitar, en nylonstrenger med liten kropp, liten klang men nydelig hals. Perfekt for en sjuåring. Den har søsteren min overtatt, men den dere Ibanez’ en veit jeg ikke helt hvor blei av.

Mener du at det er gitaristen som står for kvaliteten eller kan det være utstyret som utgjør det lille magiske?

Fingre som gnister er alt som betyr noe. Utstyret er kun der for å forsterke eller fremheve den personlighet og kvalitet som forhåpentligvis er der allerede.

SerenaManeesh_Hove.jpg

Hva slags utstyr bruker du? Guitars…pick ups…amps…? Bruker du forskjellig utstyr i studio og når du spiller live? Hvis ja, hvorfor?

Kommer helt an på. Favorittene som har overlevd stormen, overvintra, kan du si, er to Fender jazzmastere, en fra 64 og fra 66.. re- finisha (det er da man ofte får mye for penga). Originale singlecoil’s og nydelig gnistring. Har en del andre, både solid- og hollowbodies, som for eksempel et par Gibsons. 335, 125 og Mosrite. Liker dem også godt, men vender alltid tilbake til jazzmasterne. Så har jeg min gamle metall- øks, en Peavey Vandenberg, sånn med hakk i kroppen, i bakhånd. Har gått gjennom noen amper, stacks, combos. Fender, Marshall, Mesa, alt mulig. Solgte faktisk min Hiwatt custom 100 til skurken dere intervjua sist, Kjetil i Årabrot, for en del år siden. Sinnsykt bra amper. Akkurat nå spiller jeg på en stereo- kombi- løsning av Ampeg og Fender, av og til combos av og til combo og topp med 4×12 kombinert. Alt etter som. I studio bruker jeg egentlig alt som er tilgjengelig. Alt som virker innbydende i øyeblikket. Siste årene har det gått i små rørforsterkere med minst mulig elementer, Tandberg båndspillere og slikt.. jo mindre elementer, desto større lyd.. bruker som regel mye ribbons på ampene, det fanger som regel fine toner. Mye midrange og vræka fuzz’ er, spraking og skurring i alle den styggeste regnbuens farger. That’ s what I’m into.

Din drømmegitar, hvordan ser den ut?…brand, pick ups, strings..alt!

Når en gitar blir spilt inn i fingra er det mange som fungerer til det den skal, har aldri vært så opptatt av slikt, å få noe spesialkonstruert. En fantastisk gitar med en helt spesiell personlighet kommer lander forhåpentligvis i fanget på en, og da er den sjelden enkel å motstå. Testa noe som heter Fano guitars, de re- konstruerer jazzmaster- baserte skjønnheter med bigsby, godt tre, fin hardware og mekanikk, mye p- 90s, gode halser og frets. Litt harry med hvis de kjører forshånds- slitt finish, men det bryr ikke meg så mye. De virker generelt å oppjustere alle de mest skrikende svakhetene med originalen, og den jeg prøvde virka å sitte veldig stabilt i henda. Så kanskje en slik en med Snake Oil strings som min gitargurufikser anbefalte meg hehe. Snake Oil.
 
Nå skal du få sette opp ditt drømmeband…du skal selvsagt være med…..hvilke individer mener du ville passet som hånd i hanske til din stil?

Rudolf Blodstrupmoen i hundespann med Olaf Kübler, Amon Düüls (musikalske) medisinmann…?

Deltar du i komponeringen i bandene du er med i eller er du en performer?

Jeg skriver, ja

Hvor viktig er det for en artist og ha muligheten til å uttrykke seg selv?

Åndedrett. Dette er mitt språk og viktighet av et helt annet univers enn hva utstyr eller annet slikt søppel kan numme hjernen med.

Jeg mener, hvis du for eksempel er med i et band kun som performer og kun uttrykker noen andres musikk og musikalske følelser…ville du taklet å ikke være med å komponere…å ikke ha muligheten til å uttrykke deg selv?

Å støtte/fullbyrde andres visjon ved å performe er jo fortsatt til en viss grad å uttrykke seg selv. Selv om jeg ikke har fokus på det for tiden har jeg i perioder i aller høyeste grad gjort det. Tror man på det noen gjør så mye at man vil hengi seg til det, kan dette også være noe stort, og ofte ufattelig befriende å ha en annen rolle i et større bilde.
 

Serena-Maneesh_1.jpg

Har du noensinne gått helt tom for ideer mens du har holdt på å skrive låter til et nytt album? Hvordan taklet du det? Hva ble løsningen?

Det er nok heller det at man blir forvirra av alle ideene som truer med å slå i hjel hverandre. Da hjelper det med et museskritt tilbake.

Har du noen endorsements/sponsoravtaler? Mener du at endorsements/sponsoravtaler er viktig for en artist?

Vi har blitt gitt litt greier her og der uten forpliktelser, som for eksempel våre lille geniale dealer og dyktige performer Locomofon her byen. Andre folk som har hjulpet oss med endorsements og kule deals er bl.a. norske Nebelung Gitar, Death By Audio, T- Rex, C&C Drums, Black Lion Audio, Thermionic Culture. Skal sette i gang å få gjort noe med dette, driver og snuser på litt på nye ting om dagen det er ikke noe nytt at det kan hjelpe veldig på.

I løpet av alle de år du har spilt, har noe noen gang gått helt feil under en konsert? Hvis ja, hva gikk galt?

Det skjer som regel alltid uregelmessigheter. Det er en viktig ingrediens i musikken vår. Det holdt på å gå riktig galt forrige helg (festival i Frankrike). Klassisk scenario, ingenting av utstyret vårt kom ikke med på flyet, men dukket heldigvis opp en halvtime før showtime. Glory!

Dett var dett, og takk for at du svarte på disse enkle spørsmålene. Da er det bare en ting som gjenstår.
Velg en gitarist som du beundrer og som du vil "plage" til å besvare disse spørsmålene??

Georg (vokalist) i Lydia Laska

http://www.myspace.com/serenamaneesh