HOLE IN THE SKY 2010

HOLE IN THE SKY 2010

HOLE IN THE SKY 2010

Bergen

24/8 – 28/8

HOLE IN THE SKY er det mange som kaller Norges beste extreme metal festival. Det finnes dem som strekker det så langt at de kaller den verdens beste extreme metal festival. Jeg skal ikke nekte jeg, for det er ikke tvil om at Hole in the Sky har opparbeidet seg et rykte som en ekspsjonell bra festival, ikke bare her i Norge, men også ute i den store verden. 

Hole in the Sky går over 5 dager. De 3 første er på Garage, mens de 2 siste foregår på på USF Verftet. 27 band skal i ilden under årets festival, 29 om man regner med Hits for Kidz. På hver av de 3 første kveldene spiller 5 band mens på Verftet økes antallet til 6. Under Hits for Kidz er det 3 band som underholder for kidsa.

Klubbkveldene på Garage under Hits er legendariske, og da spesielt torsdagskonsertene. NAPALM DEATH, DESTRUCTION, MORBID ANGEL, SODOM, NIFELHEIM og EXODUS har alle hatt gleden av å headline torsdagskonsertene under HITS og under de siste årene har også onsdagskonsertene begynt å ta form. De 3 siste årene har IMMOLATION, DISMEMBER og NECROPHOBIC headlinet onsdagene og dermed har HITS dratt folk til Bergen en dag tidligere enn før. I og med at de også har innført tirsdagen, er Hole in the Sky den lengste extreme metal festivalen i verden.

Årets headlinere er legendariske VENOM og AUTOPSY. På Garage hhv onsdag og torsdag er ROTTING CHRIST og SUFFOCATION. Band som TRIPTYKON, WATAIN, OBITUARY, NUNSLAUGHTER, CATHEDRAL, IHSAHN, URFAUST, EVILE og ANGEL WITCH trekker garantert nok folk til Bergen slik at det blir ganske så folksomt på festivalen i år også.

HITS FOR KIDZ har i år GRAVDAL, HELLISH OUTCAST og headliner SECRETS OF THE MOON.

 

Autopsy

 

Tradisjonen tro sendte vi over noen spørsmål til bookingsjef Torgrim Øyre og her får dere noen av hans tanker rundt årets festival.

I fjor gikk dere ut og sa at dere gikk tilbake til det Hole in the Sky handlet om, nemlig black metal og undergrunnen, mens i år er det mer death metal og grindcore å se i line upen. Er det frykten for å repetere seg selv som gjør at dere har gått denne veien i år?

Tja, jeg vil nå heller si at årets festival er en videreutvikling av fjorårets mer tilbake-til-røttene-tankegang. Venom startet black metal-sjangeren og band som Watain tar den inn på nye stier. Det handler mye om undergrunnsestetikk og tankegang i alle varianter. Jeg vil også si at det er mer black metal i år enn på lenge. The Devil’s Blood er gjerne ikke det man forbinder med black metal-band rent musikalsk, men de har helt klart mange røtter i tradisjonen. Jeg synes det er en fin blanding av death, doom og black metal.

Autopsy til Bergen må være knall å ha fått til.

Det er selvsagt stas. Vi har hatt kontakt med Chris Reifert i noen år, så det var selvfølgelig en gladmelding når han kunne fortelle at de skulle gjenforene Autopsy og at han godt kunne tenke seg en tur til Bergen. Autopsy var det første bandet som ble booket til årets festival, så det var jo et godt utgangspunkt. Kanskje ikke det mest salgbare navnet rent kommersielt sett, men jeg synes det er viktigere å gi kjernepublikumet vårt god valuta for pengene fremfor å bruke mye midler på å lokke til seg de som sitter på gjerdet.

Og så har dere klart å få tak i bandet som ga black metal sjangeren et navn. Venom blir garantert gildt å se på Verftet.

Venom har vi prøvd på i årevis og aldri klart å etablere en skikkelig dialog med. De har byttet agent i tide og utide, så de har rett og slett vært vanskelig å få has på. Gleden var derfor stor da det ganske uventet tikket inn en hyggelig mail i innboksen. Jeg tror det kan bli stort høydepunkt i Hole in the Sky-historien. Ikke minst er det jo en ganske stor symbolverdi å ha de på programmet også. Det blir nesten litt som en sirkel som sluttes.

Gojira kommer tilbake til Bergen, riktignok 2 dager før selve festivalen begynner. Hva er årsaken til at dere har lagt den konserten til søndagen før HITS-uka?

Dette er mest av alt et Bergen Live-arrangement, men vi er med og presenterer det. Vi har lenge forsøkt å få de tilbake til festivalen, men tidsskjemaene har aldri helt gått opp. Nå hadde de to datoer til rådighet og da måtte det bare bli sånn. Egentlig er det bare kult at det blir en egen konsert med dem. Stilmessig hadde det blitt litt krasj i forhold til profilen på hovedfestivalen.

Hits for Kidz blir i år arrangert for tredje året. Publikumsmessig har det vel ikke vært den største suksessen, selv om det var ok med folk for 2 år siden da Municipal Waste spilte for kidsa.

Jeg synes det har vært helt ok publikumsmessig. Det er ikke bare bare å få 10-åringer til å gå på metal-konsert kl 13.00 på formiddagen. Ca 100 betalende på et sånt arrangement ser jeg på som grei skuring. Det viktigste er å ha tilbudet.

Von? Hva skjedde der?

Tja, det må nesten gutta selv svare på. Men jeg tror kanskje de fikk seg en aldri så liten virkelighetssjekk da de spilte i London i juni. Det er ikke alle myter som er ment for å avmystifiseres.

Klubbkonsertene, og da spesielt torsdagskonserten, har lenge vært et av høydepunktene for HITS gjengerne og i år får de Rotting Christ på onsdag og selveste Suffocation på torsdagen.

Det stemmer det. Hva var spørsmålet, hehe? Onsdagen har et litt okkult preg, om vi kan si det slik. Rotting Christ er et av gamleskolebandene som har tatt sjumilsteg tilbake til røttene på de siste platene sine, så vi synes det kunne være en fin kombo med alle disse andre up & coming-okkultistene. Torsdagen er egentlig litt mer thrash- og heavy metal-orientert, og Suffocation sklir kanskje ikke helt inn der, men det er et fett band vi vet mange vil se og da var den den plasseringen som var ledig.

Det er veldig lite Bergensband i line upen i år. Har det stagnert med nye band som er interessante for festivalen eller er det andre årsaker?

Det var mange av dem i fjor, i år er det få som er aktuelle med plater og lignende i dette tidsrommet. Det er heller ikke så mange av dem om dagen, så noen år må det nødvendigvis bli mindre enn andre.

 

HITS_lineup_2010.jpg

 

PROGRAM

Tirsdag 24. august:

INCOMING:

DEAD TO THIS WORLD
VALHALL
LOBOTOMIZED
BYFROST
RIKETS CRUST

Onsdag 25. august:

INVOCATION:

ROTTING CHRIST
DEAD CONGREGATION
REPUGNANT
GRAVE MIASMA
URFAUST

Torsdag 26. august:

EVIL SPELLS:

SUFFOCATION
ANGEL WITCH
EVILE
ENFORCER
ASTROSONIQ

Fredag 27. august:

BLACK MASS:

VENOM
CATHEDRAL
IHSAHN
THE DEVIL’S BLOOD
SOLSTAFIR
SECRETS OF THE MOON

Lørdag 28. august:

TOTAL DEATH:

AUTOPSY
OBITUARY
WATAIN
TRIPTYKON
NUNSLAUGHTER
OBLITERATION

HITZ FOR KIDZ:

SECRETS OF THE MOON
HELLISH OUTCAST
GRAVDAL

HITS_2010_top.jpg