Norsk extreme metal vs festivaler – Del 4

Norsk extreme metal vs festivaler – Del 4

Norske band er ofte å se i line uper til festivaler nedover i Europa, men det er i hovedsak black metal banda som blir plukket ut. Vi i Eternal Terror vil forsøke å sette litt fokus på de ikke fullt så kjente banda som spiller grindcore, death metal og punk osv og samtidig få ut litt info om noen festivaler som har denne sjangeren som hovedprofil. Vi har tatt tak i 5 norske band (LIVSTID, THE SICKENING, SEXY POLICE, GRIND CRUSHER og KRAANIUM) og 5 extreme metal festivaler (OBSCENE EXTREME, NEUROTIC DEATHFEST, DEATH FEAST OPEN AIR, PETROGIND og HOUTEN DEATHFEST) nedover i Europa og artikkelserien vil bestå av 5 deler. I denne foreløpige nest siste delen er det den russiske festivalen PETROGRIND og Oslobandet GRIND CRUSHER som får sine 2 minutter i rampelyset.

 

PETROGRIND 2010

St. Petersburg/Russland

23. oktober

Petrogrind7.jpg

PETROGRIND er en liten extreme metal festival som i år arrangeres før syvende gangen. Festivalen holder til innendørs i St. Petersburg innerst i den finske gulfen sør-øst for Finland og det skal være rimelig enkelt med ankomst både med bil, fly og båt.

Petrogrind ble arrangert første gangen i 2004, dengang med 17 band i line upen. Året etter hadde de redusert til 10, mens de økte til hhv 20 og 24 de 2 neste årene. De gikk ned til 23 igjen året etter før de økte til 32 i sitt sjette leveår.

Bandene spiller på 2 scener og festivalen er en en-dags festival som opp gjennom årene har vært arrangert i løpet av 12 til 20 timer denne ene dagen.

Det er i hovedsak undergrunnsband som spiller på Petrogrind, og det er brutal death metal, grindcore, porngrind og liknende sjangere som foretrekkes. 

All verden til store og kjente band har ikke vært å finne i line upen til nå. Extreme Noise Terror, Torsofuck og Desecrator er blant de mer kjente. Av norske innslag har The Sickening (2008) og Grind Crusher (2009) vært de eneste så langt.

Årets festival blir arrangert 23. oktober. Noen line up eksisterer ikke enda, men her er det bare å følge med på festivalens MySpace side for oppdateringer. 


Petrogrind7_logo.jpg

PROGRAM

 

TBA

http://www.myspace.com/petrogrindfest

 

GRIND CRUSHER

 

GrindCrusher_1.jpg

GRIND CRUSHER er et av de mer aktive grindcorebanda i Norge, livemessig vel og merke, hehe. Bandets vokalist og gitarist Deathanie har sitt eget bookingselskap der hun arrangerer båre enkeltkonserter og turneer for sitt og andre band. Har ført til en rekke konserter i Oslo, Trondheim og noen andre norske byer i tillegg til våre naboland i øst (Sverige og Finland). De øvrige norske banda i scenen har også nytt godt av dette og har delt scene med både Grind Crusher, Torsofuck, Cliteater og Into Sickness, for å nevne noen. 

Grind Crusher delte i fjor scene med band som Torsofuck og Inhumate i Russland under den sjette utgaven av Petrogrind. Hvordan kom dere i kontakt med festivalen og endte opp i line upen deres?

Vi bare sendte søknad til festivalen, og vi fikk svar veldig fort. Det at vi tilbudte oss å spille uten betaling var nok med å gjøre susen. Russere er veldig hyggelige og tilgjengelige folk. Jeg tror også at de er glade at utenlanske band interesserer seg i deres festival, det blir en god reklame for festivalen, og for hele det russiske miljøet. Det var veldig trivelig og interessant å bo hjemme hos to russiske jenter under oppholdet vårt, leilighetene der borte er små og slitne, men de delte på det de hadde. Vi sov alle fem på den bitte lille stua/soverommet.

Hvordan er det å spille i et norsk band ute i Europa og ikke spille black metal? Er det vanskelig å få innpass blant de andre banda som spiller i samme sjanger som dere?

Man kan ikke si at man får noe spesiell oppmerksomhet av å være norsk i denne sjangeren, nei. Det er heller motsatt av det å spille black metal, i denne sjangeren er folk kanskje mer skeptisk til et norsk band, ser heller på det som en kuriositet. Det er ikke lett å få innpass, men med en gang man begynner å spille, er folk veldig entusiastiske, og vi får like bra respons som andre. Å spille nede i Europa er bedre enn Skandinavia, folk slipper seg litt mer løs på konserter der nede. Her oppe pleier vi bare å stå og knuge på ølen vår, he-he!

Foruten Neurotic Death Fest og Houten Death Fest i Nederland er det vel få andre festivaler i Europa som har såpass fokus på death metal og grindcore som Obscene Extreme i Tsjekkia, Deathfeast Open Air i Tyskland og Petrogrind i Russland. Mener dere at festivaltilbudet er altfor dårlig for death og grindcore band?

Nei, det tror jeg ikke. Det er faktisk en haug med større og mindre death/grindcore-festivaler i Europa, Just Killers – No Fillers, September to Dismember, Mountains of Death, Napalm over Warsaw, Fekal Party, Blastonbury, Bloodshed Fest, Grindfest Portugal, Arsch Cholio osv. Derimot er tilbudet nesten ikke-eksisterende i Skandinavia, det er synd.

Burde vi hatt en egen morofestival i Norge også, eller er scenen alt for liten enda?

Absolutt, det hadde vært bra å få en god death metal-/grindcorefestival i Oslo eller i Trondheim. Jeg jobber egentlig med saken med min Nekro Booking. Det faktum at miljøet er veldig lite, gjør det vanskelig, men forhåpentligvis begynner folk å vise en viss interesse, da håper jeg å få det til etter hvert!

Og burde kanskje de 2 store norske festivalene Inferno og HITS vært flinkere med å slippe til andre band enn black metal banda?

De som lager festivaler må jo få bestemme selv hvilke sjangre de ønsker å favne, men spør du meg, så er svaret at ja, det burde de definitivt! Spesielt Inferno, line-up'en blir dårligere og kjedeligere for hvert år, føles det som (faktum er vel heller at vi blir mer og mer blaserte, men derfor burde de blitt flinkere og flinkere til å booke). I år blir det faktisk mitt første fravær fra Inferno, og jeg blir ikke den eneste som ikke gidder å overvære den. De er definitivt en black metal-festival med altfor mange mellomstore lokale band, det blir kjedelig. HITS holder en litt annen profil, med nesten bare store band med en del utenlandske som har aldri spilt i Norge. De prøver også å variere stilene noe, så profilen er i hvert fall ganske interessant der.

Er det vanskeligere å få spillejobber i Norge enn ute i Europa?

Det er ikke vanskelig å få spillejobber i Norge, så lenge det ikke er snakk om store festivaler som de ovennevnte. Men det er ikke mange steder det er verdt å spille i det hele tatt. Unntatt Oslo og Trondheim, finnes det virkelig ikke publikum til det, i hvert fall sett i forhold til reiseavstandene. Selv i Bergen, det var lett for meg å sette opp en konsert for Into Sickness (Mex) der nå sist, men nesten ingen kom. Nede i Europa er det så mye interesse for dette at man kan spille nesten hvor som helst, og reiseavstand gjør det også lettere økonomisk.

2a86eec272d79fcf5361b1ad75d04ddf.jpg

Hva vil dere si om scenen i dag? Er det endringer eller står alt på stedet hvil?

Det ser ut som interessen utvikler så smått. Det begynner å snakkes litt, man oppdager flere folk som er interessert i stilen. Jeg ble veldig fornøyd sist med Cliteater-konsertene i Trondheim og Oslo, folk tok helt av! Det er ikke så uvanlig for trøndere, men i Oslo ble konserten overraskende nok en kjempesuksess med 100 folk og til og med en god moshpit! Når man tenker at det i tillegg var Inferno kick'off samme kvelden, kan man virkelig se en positiv utvikling der. Det begynner å røre på seg, så vi får håpe at det fortsetter den veien.

Avslutningsvis; hva skjer i Grind Crusher leiren for tiden? Kan vi få en oppdatering på hva dere holder på med?

Vi har kanskje virket litt stille i Norge i 2009, men det er faktisk flere splitt-EP'er som vi venter utålmodig på. En med Embalming Theatre burde komme ut snart på Torture Garden Picture Company, den ble sendt for et år siden. Så er det splitten med Cut Your Throat som har hatt en del forsinkelser, men burde komme ut nå, på No Posers Please! Ellers har vi veldig kjapt spilt inn en splitt til nå i januar, med Haemophagus fra Sicilia. Den kommer ut i forbindelse med en 4-dagers turné som vi skal gjøre med dem i fastlands-Italia mot slutten av mars. Vi begynner i tillegg nå å jobbe med en splitt med Your Kids On Fire fra USA, som har vært planlagt en stund (på Crucificados og Hecatombe Records), og en med spanske Haemorrhage ligger i lufta for vår/sommer. På konsertfronten skal vi prøve å få til en lengre turné nede i Europa i 2010, og vi har også blitt invitert til en turné i Mexico. Det er egentlig ganske mange baller i lufta, så vi får prøve å konsentrere oss og finne tid til å få litt mer fart på ting, hehe.  

http://www.myspace.com/grindcrushernorway