Norsk extreme metal vs festivaler – Del 1

Norsk extreme metal vs festivaler – Del 1

Norske band er ofte å se i line uper til festivaler nedover i Europa, men det er i hovedsak black metal banda som blir plukket ut. Vi i Eternal Terror vil forsøke å sette litt fokus på de ikke fullt så kjente banda som spiller grindcore, death metal og punk osv og samtidig få ut litt info om noen festivaler som har denne sjangeren som hovedprofil. Vi har tatt tak i 5 norske band (LIVSTID, THE SICKENING, SEXY POLICE, GRIND CRUSHER og KRAANIUM) og 5 extreme metal festivaler (OBSCENE EXTREME, NEUROTIC DEATHFEST, DEATH FEAST OPEN AIR, PETROGIND og HOUTEN DEATHFEST) nedover i Europa og artikkelserien vil bestå av 5 deler. Først ute er Obscene Extreme og Bergensbandet Livstid.

 

OBSCENE EXTREME 2010

Svojsice, Tsjekkiske Republikk

15/7 – 17/7

OE_2010_top.jpg

Verdens mest extreme metal festival kaller mange denne perlen av en festival som arrangeres i den lille byen Svojsice i den Tsjekkiske Republikk. Svojsice ligger ikke langt fra Pardubice, rett øst for hovedstaden Praha og ligger omtrent så midt i landet som det går an å få det til. Heldigvis er ikke landet så veldig stort og uansett hvilken retning du kommer fra, skulle det gå greit å finne fram. Det enkleste er nok fly til Praha og tog videre østover. Det går tog ca 2 ganger i timen i den retningen, turen tar rundt 70 minutter og koster ca 40 kroner.

OBSCENE EXTREME ble første gang arrangert i 1999 og årets festival blir den 12. i rekken. Over 350 band har spilt en eller flere ganger opp gjennom disse 11 årene og i år er det totalt 56 band som skal i ilden. Festivalen går over 3 dager og det som er ganske spesielt med denne festivalen, er at her spiller kun 1 band om gangen og du kan enkelt få med deg alle 56 banda, hvis du vil det.

De største navna foreløpig i år er MISERY INDEX, HAEMORRHAGE, INCANTATION og CATTLE DECAPITATION. MASTER, AVULSED, DOOM og DERANGED er også blant de mer kjente navna i år, men vi finner også navn som VICTIMS, EXHALE, INEVITABLE END og WARBRINGER i line upen. Det vil komme noen navn til, følg med for oppdateringer.
I fjor spilte LIVSTID på Obscene Extreme, mens i år dukker både THE SICKENING og SEXY POLICE opp på scenen i Svojsice og er de norske innslagene på denne festivalen i år.

Bandene som spiller i år er (alfabetisk rekkefølge):

2 MINUTA DREKA
ABLACH
AMPUTATED
ARCHAGATHUS
ATTACK OF THE MAD AXEMAN
AVULSED
BLOODY PHOENIX
CATHETER
CATTLE DECAPITATION
CEREBRAL BORE
CRIPPLE BASTARDS
CUT TO FIT
DERANGED
DOOM
EARDELETE
EXHALE
FACIAL ABUSE
FUNERUS
HAEMORRHAGE
HOVADAH
INCANTATION
INEVITABLE END
INSIDIOUS DECREPANCY
JAPANISCHE KAMPFHORSPIELE
KRUSH
LOOKING FOR AN ANSWER
LYCANTHROPHY
MARTYRDOD
MASTER
MINDFLAIR
MINKIONS
MISERY INDEX
MUCUS
NASHGUL
NOISEBAZOOKA
NOXA
OBSCURE MORTUARY
PASSIV DODSHJALP
PSYCHOFAGIST
PURULENT JACUZZI
PUTRESCENCE
SEXY POLICE
SOCIAL CHAOS
TINNER
THE ARSON PROJECT
THE SICKENING
TRAUMA MORALIS
TRIGGER
UNLEARNED
VICTIMS
VIRAL LOAD
WARBRINGER
WARPATH
WASTEFORM
WHORESNATION
WORLD DOWNFALL
XAROS

 
 

LIVSTID

LIVSTID spiller crustpunk, holder til i Bergen og de synger på ålesundsdialekt. Bandet var det aller første norske bandet som spilte på OBSCENE EXTREME (i 2009), hvordan de endte der, kan du lese mer om i dette lille intervjuet med LIVSTID.

Livstid_art_10.jpg

Livstid spilte under fjorårets Obscene Extreme sammen med Napalm Death, Municipal Waste, Disfear og en haug andre band i samme sjanger. Hvordan kom dere i kontakt med festivalen og endte opp i line upen?

Vel, vi hadde allerede planlagt en Europaturne sammen med svenskene i Sound of Detestation, en tur på ca tre uker som tok oss til Sverige, Danmark, Tyskland, Østerrike, Ungarn og Tsjekkia. Trommisen vår, Kikken, sendte en epost med link til myspace-siden vår og sa vi gjerne ville spille på festivalen siden det passet med tiden.. Han fikk kun en setning tilbake som svar; "Cool, you’re playing!". Det var en god dag.

Hvordan er det å spille i et norsk band ute i Europa og ikke spille black metal? Er det vanskelig å få innpass blant de andre banda som spiller i samme sjanger som dere?

Livstid er et hardt punkband, og punkscenen i Europa er mye større enn det vi kanskje forstår her oppe på kirkebrennerhøyden vår. Vi hadde stinne brakker på alle stedene vi spilte i fjor sommer, og det er ikke noe du kan regne med som et ukjent band i Norge. Med mindre stedet er stua til en kompis da, som når vi hadde releaseparty på første syvern vår i blokkleiligheten til Bjarte "Agresso" Malum fra PKP i Bergen, haha!

Siden vi er norsk blir vi fort putta inn i en slags "norsk" bås når vi drar på skikkelig. Vi fikk for eksempel en omtale på at det var lett å høre blackmetal-referansene på første syvern, av en svensk internett fanzine. Vi bryr oss egentlig ikke om alt det der. Vi synes det er fint at folk hører etter, og at de tar seg bryet med å skrive om oss. Og det er godt mulig det sniker seg inn noen referanser, men det er ingen reelle koblinger mellom bandet Livstid og blackmetal som sjanger. Vi har gode venner i musikkmiljøet i Bergen, og noen av disse spiller jo blackmetal, men det er vel det vi har av koblinger egentlig. Vi booker turneene våre selv, og spiller for det meste i okkuperte hus. Vi blir flau når (og dette hendte i Tyskland) en i publikum begynner å klage så fort vi nevner "Bergen", fordi et Bergensk blackmetal-band nylig hadde provosert ræva av folk ved å vifte med hakekors og slikt fra scenen. Da var det kjipt å være norsk. Tullinger finnes i alle miljøer.

Vi har aldri hatt problemer med å bli kjent med andre mennesker, og ble tatt godt i mot av alle; både band, arrangører og tilskuere. De fleste var hyggelige og hjelpsomme folk! Når man er på veien setter man også pris på å møte nye folk, ettersom man kan bli lei av å snakke med de samme dag ut og dag inn i bilen. Og når vi kom til Obscene Extreme møtte vi igjen folk vi hadde spilt med tidligere i turneen. Jeg vet at Øyvind ble ekstra glad i Barney fra Napalm Death, han var en veldig jordnær og reflektert type som konstant gikk rundt å drakk kaffe. Det var forresten et spesielt øyeblikk når Napalm fikk 5000 punkere til å skrike "Nazi Punks Fuck Off!" unisont midt i settet. Meksikanerne i Oxidized Razor gjorde også ett uslettelig inntryk. Det var de koseligste folka  med den fæleste porngrind distroen jeg har sett i hele mitt liv, og jeg håper jeg slipper å se flere også, haha!! Nakne damer med kroker herfra til helvete, muterte foster og drit og faenskap. Robban fra det ene plateselskapet vårt blei grønn i trynet og stamma noe på svensk vi ikke helt forsto og rygga ut derfra.hehe. Good times!

Livstid_1.jpg

Foruten Neurotic Death Fest og Houten Death Fest i Nederland er det vel få andre festivaler i Europa som har såpass fokus på death metal og grindcore som Obscene Extreme i Tsjekkia, Deathfeast Open Air i Tyskland og Petrogrind i Russland. Mener dere at festivaltilbudet er altfor dårlig for death og grindcore band?

Det kommer jo litt an på hvordan du ser det egentlig. Det fine med blant annet Obscene Extreme er jo at det er en stor festival som tar for seg et bredt spekter av alle harde undergrunnssjangere og band. Vi var for popband å regne i forhold til noen av de mest sinnsyke grindbanda som spilte der. Det er også mange mindre uavhengige festivaler rundt omkring i Europa man ikke veit om før man har gravd seg skikkelig ned i alt som foregår, så vi tror egentlig ikke at det er utvalget som er problemet, men at man ikke hører om dem. De store kommersielle aktørene er det få av, men det bugner av mindre to-dagers happenings, pakka med grind og punk i hele Europa om sommeren. Grind og punk er jo en undergrunnsscene som er stolte av å være undergrunn, så om man bare leter så skal festivalsommeren trygt kunne fylles med så mye punk og grind man bare vil.

Burde vi hatt en egen morofestival i Norge også, eller er scenen alt for liten enda?

Selvfølgelig! Det er mye å lære av punk- og grindbevelsene ute i Europa hvor festivaler arrangeres på dugnad. Som du sier er scenen liten, men ikke så liten at det ikke er rom for en festival eller ti i Norge. Ekstrem musikk er populært i Norge. Problemet ligger vel i at vi her hjemme ikke er vant til å gjøre ting gratis. Som band kan man ikke forvente at ting skal skje om man ikke står på selv, og det samme gjelder arrangører. Det er ikke store greiene som skal til heller, egentlig trenger man jo bare et lokale som rommer 50 personer, så er det i gang. Det finnes jævlig mye flinke folk der ute som har nok av kompetanse men som ikke helt tør eller gidder. Vi oppfordrer herved til å legge litt hjerte i det og kjøre på. Livstid stiller selvfølgelig gratis (noe øl og litt mat hjelper på…), noe vi tror veldig mange andre band også vil gjøre!

Og burde kanskje de 2 store norske festivalene Inferno og HITS vært flinkere med å slippe til andre band enn black metal banda?

Absolutt! Det er mange gode band i nabolaget. Det er ikke så langt til Sverige, liksom! Der finnes det band med ti tusen ganger mer ekstremt og pissed-off sound enn det norske metalband driver med om dagen.  Metalscenen i Norge har med få unntak hodet langt opp i sin egen ræv. Publikum har sannsynligvis kjedet seg lenge.

Vi vet at mange gjerne vil være kritisk til å gi punk og grind innpass på blackmetal-festivaler. Men det er jo et spørsmål om disse festivalene i det hele tatt kan karakteriseres som rene blackmetal-festivaler lenger. Det er jo også et spørsmål om punkband i det hele tatt vil føle seg komfortabel med å spille på slike festivaler. Men slik går det egentlig ikke an å tenke. Konsertgåere i Norge ville ha utrolig godt av å eksponeres for punk og grind i mye større grad. Stopp segregeringen. La oss slippe heavy metal tyrranie, hahat. Her ligger det en utfordring til dem som setter opp lineupene. Hvis vi skal drive å beskrive oss selv som "ekstremmusikkens bastion", bør ikke også scenen være åpen for nye impulser? Alternativet er en incestuøs, utdatert og uinspirert scene som i det uendelige gulper opp den samme gamle skiten. Det er på tide med noe ekte igjen. 

Livstid_top.jpg

Er det vanskeligere å få spillejobber i Norge enn ute i Europa?

Nei, haha. Poenget er å ta initiativ selv. Det er mange band som sitter hjemme med gode låter og "venter på å bli oppdaga", men det er helt feil innstilling. Send en mail, eller snakk med noen som kjenner noen osv. Lyst på turne i Europa? Få det til å skje selv. Obscene Extreme-gigen, hele turen vår i fjor, er et lysende eksempel på at det fungerer.

Hva vil dere si om scenen i dag? Er det endringer eller står alt på stedet hvil?

Det skjer mye hele tiden, og nye band kommer til. Vi er nok ikke de mest oppdaterte på det som skjer, men det er ingen fare for at den står på stedet hvil. Det er spesielt noen enkeltpersoner som drar mer av lasset enn andre og som får ting til å skje, og disse er det viktig å anerkjenne for viljen til å få noe til å skje. Booking av obskure band er slitsomt og tidkrevende, og den innsatsen som legges ned på fritiden av disse folka er uvurderlig. Endringer skjer hele tida, og det er mye takket være folka som tør.

Avslutningsvis; hva skjer i Livstidsleiren for tiden? Kan vi få en oppdatering på hva dere holder på med?

Vi skal gi ut neste syver nå snart. Det er en splitt med råpunkerne i Human Error fra Ungarn. Den blir gitt ut på seks labels i fire land. Vi bidro med en låt på Halvfabrikat Records 10-års jubileumsplate, og skal også bidra med tre låter til en kassettkompilasjon i Sverige på D-takt og Råpunk Recs.

Det som opptar oss mest nå er imidlertid vår første fullengder, som vi skriver låter til. Tenker vi begynner å spille inn platen i løpet av våren en gang. Vi har en kar som allerede er i gang med artwork til platen, og vi har sett noen førsteutkast. Det ser helt utrolig ut! Gled dere…

http://www.obsceneextreme.cz 

http://www.myspace.com/livstid