WIZZIAC (Keep of Kalessin) – En relativ tilbakeholden bassist

WIZZIAC (Keep of Kalessin) – En relativ tilbakeholden bassist

I 14 år har Wizziac nå vært i rollen som bassist, først i Eternal Silence og senere i Headspin og Keep of Kalessin. Det er i sistnevnte band han er blitt mest kjent i, siden det er det bandet som helt klart har flest fan der ute i verden av de 3 banda han har spilt i. Med nylig suksess i delfinalen i Melodi Grand Prix i år, og som eneste gjenværende medlem i Keep of Kalessin som ikke har vært med i en av våre intervjuserier, var det klart at nå var tiden inne for Wizziac her på Eternal Terror. Som femte bassist i serien, her er Wizziac og hans bidrag til The Down Below Series.

KoK_Wizziac_2.jpg

Når begynte du å spille bass? Hva/hvem var det som inspirerte til å begynne med basspillinga?

Jeg plukket opp bassen i for første gang i bandsammenheng engang i 1996. Fra før hadde jeg vært vokalist i et heavy metal band, men da det ikke fungerte lengere hoppet jeg over på bass i det ny etablerte bandet Eternal Silence som var på utkikk etter bassist.
Det var ikke var ikke noe vanskelig valg egentlig, spille i band eller ikke, rett og slett.

Tidligere hadde jeg oppdaget band som Dissection, Hypocrisy og Arcturus og det gjorde at ekstrem metal sjangeren var noe jeg hadde lyst til å utforske mer og det er jeg glad for at jeg gjorde den dag idag.

Hvilken rolle mener du bassen bør ha i et band? Primus, AC/DC, eller litt av begge?

Haha, det var nå litt av noen eksempler du kom med der.
Nei, jeg er mer for utrykket «less is more» og litt krydder innimellom der det passer seg. I vår sjanger der stemning og atmosfære er viktige moment så kan for mye krumspring bryte opp for mye.

Hva mener du kjennetegner deg som bassist, teknisk og musikalsk?

Hm, det var et vanskelig spørsmål, nesten litt som i et jobbintervju der arbeidsgiver spør om hva som er dine beste sider og hva du kan bidra med i den nye jobben, haha..

Nei, jeg kan vel si at jeg er en relativ tilbakeholden bassist som ikke gjør for mye uten at det er behov for det. Jeg er en person som står litt på sidelinjen og observerer under låtskrivingsprosessen og kommer med innspill når jeg føler at jeg ikke er helt enig.

Vi har en meget god balanse i Keep of Kalessin musikalsk sett, det er jo et kjent utrykk at for mange kokker blir som oftest bare søl.

Når det gjelder teknikk så vil jeg muligens si at venstrehånden min alltid har ligget litt foran høyre. Det er vel litt typisk at man fokuserer litt for mye på venstrehånden når man begynner og spille et strenginstrument for å så finne ut senere at rytmen i høyrehånden er minst like viktig, ikke minst for en bassist. Siden jeg begynte i Keep of Kalessin har høyrehåndsteknikk blitt en utfordring siden gitarriffingen er ganske mye mer annerledes enn hva jeg hadde erfaring med fra før. Man lærer så lenge man lever.

KoK_Wizziac_1.jpg

Har du noen form for musikalsk utdanning?

Nei, det meste er mer eller mindre selvlært, men det kan jo nevnes at jeg gikk et knapt år på musikklinja i Harstad før jeg ble drita lei og slutta.

Jeg lærte for så vidt mye på det året, det mest grunnleggende hvert fall, men det var så mye anna dritt som bla. kunst- og kulturhistorie som gjorde at jeg gav faen.

Har du noen tips for å utvikle og vedlikeholde teknikk og kreativitet?

Vil man utvikle teknikk så er det bare å hoppe i det og prøve å lære seg noe som man ikke kan fra før og repetere til man føler framgang. For å vedlikeholde noe man allerede kan, så kan det være smart å prøve å sette det i et annet perspektiv for å ikke gå lei av det.

Det er vel ganske individuelt hva som fungerer for enhver, men å plukke riff fra andre band og terpe på skalaer man ikke kan fra før kan være belønnende med tanke på kreativitet.

Har du noen triks i forhold til det å få ekstra tøff lyd eller schwung på et bassriff?

Tja, å justere på mikrofonnivåene på bassen kan forandre feelingen på et riff ganske mye. Ikke alltid til det bedre da men.. Ellers så kan det jo være litt fett å dempe strengene med høyrehånda mens man spiller for å få skilt anslag og toner bedre.

Hvordan forbereder du deg til en livespilling?

Vanligvis så blir det fem-ti minutter med lett oppvarming spillemessig, litt fysisk bevegelse, noen headspins og noen strofer på stemmen før vi går på scena.

En pils og en sigg før gig er også obligatorisk, nesten litt overtro, haha.

Hva med turnélivet, noen tips for å prestere dag etter dag på veien?

Jeg har erfart etter mange turnéer at det kan være lurt å ta med seg vitaminer og lignende siden kostholdet på turné kan bli en smule ensformig. Det er mye rart man får servert rundt omkring og hvis det ikke faller i smak er det fort gjort å stikke på nærmeste junkfood sjappe.

Da er det også lurt og kunne få trent litt for å holde seg i form og ha overskudd.

Er riktig musikkutstyr viktig for deg og hva slags utstyr/ effekter bruker du evt?

Det å ha riktig utstyr har selvfølgelig mye å si, men så lenge jeg spiller på min egen bass og får litt tid til å stille lyd på hva det enn er som er tilgjengelig så går det greit for meg.

Det er minst like viktig at monitoring blir best mulig for helhetsopplevelsen på scena.

For the record så bruker jeg ; LTD basser sponset fra ESP, Peavy Tour 700 Amplifier, Sans  Amp Bass Driver, Ampeg 8×10, Mipro Wireless Systems og Dunlop Picks.

Hvordan ville drømmeriggen sett ut?

Nei hva skal man si da.. Har ingen store drømmer egentlig, kanskje en vegg av Ampeg kabinett?

Hvor mange strenger skal bassen ha, og hvorfor?

Jeg personlig foretrekker 5 strenger på bassen siden jeg da har litt større rekkevidde og kan gå dypere enn en 4 strenger. Men det er smak og behag rett og slett.

Plekter eller fingre? Hvorfor?

Jeg spiller med plekter og det fungerer helt klart best for meg og Keep of Kalessin. Det er aggressivt og hurtig og kanskje mer egnet i et ekstremmetallband enn å spille med fingrene, men for all del, jeg har stor respekt for de som gjør det.

Jeg har spilt med plekter siden 1996 og kan vel si at jeg er ikke særlig god med fingrene, ikke på en bass hvert fall, haha.

KoK_Wizziac_3.jpg

Noen tips til andre som ønsker å begynne med buldrebass i bøljeband?

Hvis man først bestemmer seg for å begynne å spille bass i band så se til at du har en forsterker som «sparker litt fra seg» sånn at du slipper å venne deg til å spille hardere enn du egentlig trenger. En annen ting er å ha langt hår så klart!

Kan du nevne tre bassister innen metall som har en stil du liker, og hva du liker med dem.

Steve Harris i Iron Maiden. En pioner i metallverden som har inspirert de fleste bassister i nyere tid med sin spillestil. Han viste verden at bassen kunne være likeverdig gitaren med sine melodier.

Dave Ellefson, som en plekterbassist spilte han helt fabelaktig i Megadeth på 90-tallet.

Han var utrolig stødig i kompet og hadde mye fete innspill i mange låter.

Michael LePond fra Symphony X, en meget teknisk god bassist som har gjort mye bra i Symphony X. Kompet er meget tight og han har til tider helt vannvittige basslinjer som gjør at man bare sitter og gaper i vantro.

Hvem kunne du tenkt deg å se i denne serien?

Hugh Steven James Mingay, aka «Skoll» fra Arcturus/Ulver/Ved Buens Ende.

En dyktig bassist som var til mye inspirasjon i min spede begynnelse som bassist selv.

 

http://www.myspace.com/keepofkalessin
http://www.myspace.com/headspin666