THEBON (Keep of Kalessin) – Bruker Åge-teknikken

THEBON (Keep of Kalessin) – Bruker Åge-teknikken

Thebon fra Keep of Kalessin skal senere denne uken i ilden som den aller første norske black metal vokalist i Melodi Grand Prix og da er det på sin plass at han får litt spalteplass her i Eternal Terror. Han begynte i Keep of Kalessin for snart 5 år siden og han har utviklet sin vokal mye. Her kommer hans bidrag til The Deepthroat Series og du kan lese noen av hans tanker rundt det å gjøre ekstremvokal og blant annet finne ut hvem som var hans største inspirasjonskilder på den fronten.

KOK_Thebon_1.jpg

Når startet du å gjøre ekstrem vokal (årstall og alder)?

Har spilt i rock/metal band siden barneskolen, så har vel egentlig alltid drevet med det. Men startet vel å forske ut den type vokal i 15-16 års alderen, fra 1997 sånn cirka.

Hva fikk deg til å starte med ekstrem vokal?

Var vel en glidende overgang fra grunge/rock synging til mer ekstreme saker, men begynte vel å gjøre det i større grad da jeg ble med i Subliritum og fikk utviklet den mye mer da jeg ble med i Keep of Kalessin i 2005.

Kan du prøve å beskrive den eller de teknikker du benytter deg av?

Litt vanskelig å sette ord på egentlig siden jeg blander mange forskjellige teknikker til å lage forskjellige typer vokal. Men har vel en basis i klassisk sangteknikk, og har funnet en måte å bruke den når jeg skal brøle. Og siden jeg stort sett ligger på en mellomting mellom synging og brøling er det et must å ha teknikken fra klassisk synging, ellers hadde stemmen min blitt ødelagt for lenge siden.

Har din teknikk endret seg i løpet av karrieren, og i så fall hvordan?

Har vel blitt flinkere til å kontrollere stemmen, og funnet nye måter å bruke den på. Bruker som sagt å blande brøling og synging, eller Åge-teknikken som vi liker å kalle den, og finner stadig nye måter å bruke stemmen på.

KOK_Thebon_2.jpg

Har du noensinne skadet deg ved å bruke feil teknikk?

Nei, har vel aldri gjort det, jeg lærte meg klassisk sangteknikk ganske tidlig, og det gjør at jeg kan brøle nesten så lenge jeg vil uten å bli sliten og ødelegge stemmen.

Er det noen ting du gjør jevnlig for å holde stemmen ved like? Rutiner?

Øver så og si aldri hjemme, men bor stort sett i studio eller i turnebuss, så får jo sunget mer en nok for å si det sånn.

Tror du det kan være farlig å gjøre ekstremvokal?

It's the path to the dark side of the force.

Hva er viktigst – å lage kule lyder og interessant rytmikk, eller å ha en tydelig artikulasjon?

Man vil jo gjerne at begge deler skal være på topp, så jeg jobber med å få alt til å høres bra ut. Formidling av teksten man synger og få den til å være overbevisende.

Tror du at å gjøre ekstremvokal kan sies å være en vitenskap – sånn og sånn fungerer det – eller er det mer intuitivt og individuelt?

Jeg tror det er en blanding, fordi alle er født med ulike stemmer, og ulike ønsker om hvordan de vil høres ut. Men vitenskapen er vel den grunnleggende teknikken, som alle burde kunne.

Jeg tror alle lærer seg en teknikk jo mer man gjør en ting, lager sin egen måte å gjøre det på.

KOK_Thebon_3.jpg

Har du noen tips til andre som skal begynne å gjøre slik vokal?

Øv sangteknikk, så kan du brøle og synge høyere og over lengre tid uten å ødelegge stemmen, pluss at det gir en mye større kontroll over stemmen.

Nevn tre ekstremvokalister som har en stil du liker godt, og begrunn ditt valg. Hva er det du liker spesielt ved stilen til hver av disse tre? Nevn også tre vokalister (ikke nødvendigvis ekstreme) som har vært viktige inspirasjonskilder for deg, og si kort noen ord om på hvilken måte du har blitt inspirert av hver av disse.

Har vel ingen ekstremvokalister som har vært noe spesiell inspirasjonskilde, men de jeg har hørt aller mest på og fått masse inspirasjon fra er Lane Staley (Alice in Chains) og Robb Flynn (Machine Head) og Russel Allen (Symphony X).

Har sikkert hengt fast med disse siden det var den musikken som jeg hørte på da jeg begynte å oppdage rock og metal. Staley liker jeg fordi han er genial på å lage melodilinjer og formidle det han synger om, feeling som det heter. Flynn har mye av de samme egenskapene, men i en noe hardere variant, og bruker stemmen litt på samme måte som meg, med å brøle med toner.

Russel Allen har bare en av de råeste stemmene i verden.

Hvem vil du utfordre? (hvem skal være nestemann til å svare på disse spørsmålene) Gi en kort begrunnelse for ditt valg.

Tommy Hjelm fra Insense, fordi han synger meget bra og spiller i et av Norges feteste band.

http://www.myspace.com/keepofkalessin