JØRN VIGGO LOFSTAD (Pagan’s Mind) – Itj no fix fax

JØRN VIGGO LOFSTAD (Pagan’s Mind) – Itj no fix fax

Jørn Viggo Lofstad begynte å spille gitar som fjortenåring. Hans første riktige band var Cry Free/Cabo Wabo og han begynte etter hvert å spille i Pagan's Mind i 2000. Han har vært med fra starten av der og er i tillegg gitarist i Jorn. Jørn Viggo oppgir Eddie Van Halen som en av de største inspirasjonskilder i den tiden han utviklet sin egen spillestil men de som kjenner hans spillestil vet at han har inspirasjoner andre steder fra også. Her er uansett Jørn Viggos bidrag til The G-String Series.

PagansMind_Jorn_1.jpg

Når begynte du å spille gitar? Hvor gammel var du og hvilket band var hovedårsaken til at du begynte å spille gitar?

Begynte å spille da jeg var 14 år gammel. Det var Metallica, Dio og King Diamond som var det store for meg da.

Hva er det som gjør en gitarist unik? Er det feelingen eller teknikken? Det er mange som for eksempel ikke klarer Satriani, som er en sann mester når det gjelder teknikk!

Smaken er vel ofte som baken, noen liker briljant teknikk mens andre synes det er jævlig kjedelig og søker et mer skittent utrykk. Jeg liker begge deler. Konkluderer vel med at det ikke er hva du spiller som er viktig men kvaliteten i det utrykket du leverer som teller.

Hva var din første gitar? Har du den fortsatt?

Det var en Marlin "fattigmann;)" gitar – har den ikke lenger. Hmm det er litt synd egentlig for om jeg husker riktig så var det siste jeg gjorde med den å lakke den rosa.

Mener du at det er gitaristen som står for kvaliteten eller kan det være utstyret som utgjør det lille magiske?

Gitaristen!

PagansMind_top.jpg

Hva slags utstyr bruker du? Guitars…pick ups…amps…? Bruker du forskjellig utstyr i studio og når du spiller live? Hvis ja, hvorfor?

Live bruker jeg alltid Peavey 6505 + (samme som gamle 5150 II) med Peavey Cab også. Jeg bruker en Palmer direkte boks som er plassert mellom speaker utgang og cab, dette signalet blir kjørt rett i bordet. Funker meget bra. Setter en mic på også . Gitaren går rett i ampen, vrengen er også fra ampen. (itj no fix fax) Bruker en Music Man Ernie Ball Van Halen signatur modell gitar live men også en Gibson Les Paul Custom til tider. Har for øvrig en prehistorisk Boss GX 700 som jeg kjører mellom loopen på ampen som gir litt delay og reverb når jeg spiller soloer.

I studio bruker jeg samme oppstettet som live når jeg recorder med Pagans Mind. Alle skivene jeg har gjort med Jorn så har jeg brukt Marshall JMP 1 i studio. Nå bruker jeg kun min Gibson til recording av all komp gitar. Drar frem Music Man når soloer skal gjøres.

Din drømmegitar, hvordan ser den ut?…brand, pick ups, strings..alt!

Tja the above mentioned, ser ingen grunn til å endre på dette J

Nå skal du få sette opp ditt drømmeband…du skal selvsagt være med…..hvilke individer mener du ville passet som hånd i hanske til din stil?

Trommer : John Bonham – Gitar : David Gilmour og meg selv hehe – Bass : Paul McCartney – Keyboard : John Lord

Deltar du i komponeringen i bandene du er med i eller er du en performer? Hvor viktig er det for en artist og ha muligheten til å uttrykke seg selv? Jeg mener, hvis du for eksempel er med i et band kun som performer og kun uttrykker noen andres musikk og musikalske følelser…ville du taklet å ikke være med å komponere…å ikke ha muligheten til å uttrykke deg selv?

Det er nok viktig for alle å utrykke seg selv men noen trives med å spille og ikke skrive. Jeg skriver og har skrevet i alle band jeg har vært med i. Hadde vært hyggelig og kommet til dekket bord med ferdig skrevet låter en gang også. Det viktigste er jo at låtene er bra og passer til den som skal spille. En får jo alltid egen tone og særpreg på det likevel.

Har du noensinne gått helt tom for ideer mens du har holdt på å skrive låter til et nytt album? Hvordan taklet du det? Hva ble løsningen?

Aldri gått tom noen gang tror jeg, men en blir jo litt lei til tider å da er vel hemmeligheten å ta en liten brake så kommer lysten fort tilbake J

2bd1b1bef57a690a7030419831ced756.jpg

Har du noen endorsements/sponsoravtaler? Mener du at endorsements/sponsoravtaler er viktig for en artist?

Jeg er sponset av Norsk Musikk og Peavey. For å si den sånn: Jeg har blir spurt av mange gitar og amp produsenter om jeg vil spille på deres produkter men jeg liker jo de gitarene jeg har så hvorfor skal jeg spille på feks en Washburn da. Har aldri skjønt vitsen med å fire på det en selv liker og kvalitet bare for at en skal få ting billig eller gratis. Jeg hadde for øvrig sikkert sagt ja til Music Man spons eller Gibson spons. Norsk Musikk sponser meg med Peavey fordi det er den ampen jeg liker og også bruker live.

I løpet av alle de år du har spilt, har noe noen gang gått helt feil under en konsert? Hvis ja, hva gikk galt?

Ingen store katastrofer å dra frem er jeg redd men småting er det jo alltid. Kanskje er det kjipeste jeg har vært med på er at strømmen og lyset gikk til helvete ti sekunder etter at bandet hadde begynt å spille. Hehe en føler seg ikke akkurat så konge da 😉

Dett var dett, og takk for at du svarte på disse enkle spørsmålene. Da er det bare en ting som gjenstår. Velg en gitarist som du beundrer og som du vil "plage" til å besvare disse spørsmålene??

Tja du kan jo spørre min gode øksebror Tore Moren

 

http://www.pagansmind.com
http://www.myspace.com/pagansmind