TRONDR NEFAS (Urgehal) – Jeg selger aldri noen av gitarene mine

TRONDR NEFAS (Urgehal) – Jeg selger aldri noen av gitarene mine

Trondr Nefas er gitarist og vokalist i black metal bandet URGEHAL. Urgehal har base i Hønefoss og har med sine 2 originalmedlemmer Enzifer og Trondr Nefas holdt det gående siden 1992. Snart 18 år etter at de startet opp Urgehal, har bandet nettopp sluppet sitt sjette album kalt "Ikonoklast" via Season of Mist. Trondr Nefas har spilt gitar siden 1988 og han forteller i dette intervjuet at Dave Murray og Iron Maiden er årsaken til at han begynte med gitaren. Les mer om dette og andre ting i Trondr Nefas fra Urgehals bidrag til The G-String Series.

Urgehal_TrondrNefas_1.jpg

Når begynte du å spille gitar? Hvor gammel var du og hvilket band var hovedårsaken til at du begynte å spille gitar?

Jeg begynte å spille gitar sånn smått i slutten av 1988 da jeg var rundt 12 år, men den virkelige øvingen på fjøla startet først i 1990. Bandet som gjorde meg gitar-hekta var Iron Maiden og gitaristen var Dave Murray.

Hva er det som gjør en gitarist unik? Er det feelingen eller teknikken? Det er mange som for eksempel ikke klarer Satriani, som er en sann mester når det gjelder teknikk!

Det er begge deler, pluss at man må ha en evne til å tenke ut ting selv og ikke prøve å kopiere andre. Derfor har jeg som regel mer sansen for selvlærte gitarister fremfor de skolerte.

Hva var din første gitar? Har du den fortsatt?

En ekte Ibanez Artist i Off-White. Yep, jeg selger aldri noen av gitarene mine.

Mener du at det er gitaristen som står for kvaliteten eller kan det være utstyret som utgjør det lille magiske?

Gitaristen er selvfølgelig viktigst. Utstyret er også viktig, men en bør ikke bli en "utstyrsfanatiker", i mine øyne er det på en måte juks.

Urgehal_Heading.jpg

Hva slags utstyr bruker du? Guitars…pick ups…amps…? Bruker du forskjellig utstyr i studio og når du spiller live? Hvis ja, hvorfor?

Jeg bruker Jackson Kelly og Jackson Warrior USA modeler med Duncan S. Pick ups og B.C. Rich Bitch N.J Series med B.C. Rich pick ups. Amps der bruker jeg Marshall JCM 800 med div. pedaler til og Engl Powerball. Live bruker jeg alle de 3 nevnte gitarene og for det meste Marshall JCM 800 med div pedaler til. I studio bruker jeg Jackson Kelly USA gitar med Marshall JCM 800 og Engl Powerball amps.

I studio så er utstyret for den lyden du vil ha på innspillingen helt avgjørende og med årene har vi blitt veldig fornøyd med blandingen av Marshall og Engl amps. Grunnen til at jeg holder meg til Jackson Kelly gitaren i studio er fordi den er meget lettspilt og har den beste lyden. Live føler jeg at jeg har litt mer frihet, så der tar jeg det på feelingen hvilken gitar jeg vil bruke siden alle 3 gitarene er gode å spille på og har en fet lyd og fantastisk balanse. Marshall JCM 800 med den rette forsterkeren og fungerer alltid bra live og gir en rå og ekte Black Metal lyd.

Din drømmegitar, hvordan ser den ut?…brand, pick ups, strings..alt!

Jackson Kelly og B.C. Rich Bitch gitarene mine er faktisk mine drømmegitarer. Men jeg hadde for noen år siden en B.C. Rich Mockingbird som ble stjålet fra meg på en festival vi spilte på i Tyskland.

Så den neste gitaren jeg skal kjøpe meg som blir en av mine drømmegitarer blir en enten rød eller svart B.C. Rich Mockinbird USA model med orginal pick ups, D'Addario .009-.042 strenger også må det sies at jeg alltid bruker Jim Dunlop USA Jazz 3 plekter

Nå skal du få sette opp ditt drømmeband…du skal selvsagt være med…..hvilke individer mener du ville passet som hånd i hanske til din stil?

Det hadde nok bare vært å sparke ut Janick Gers fra Iron Maiden og fått inn meg på laget så hadde jeg hatt drømmebandet mitt. Ellers må jeg si meg meget fornøyd med det fantepakket jeg har i Urgehal.

Deltar du i komponeringen i bandene du er med i eller er du en performer? Hvor viktig er det for en artist og ha muligheten til å uttrykke seg selv? Jeg mener, hvis du for eksempel er med i et band kun som performer og kun uttrykker noen andres musikk og musikalske følelser… ville du taklet og ikke være med å komponere… å ikke ha muligheten til å uttrykke deg selv?

I Urgehal så har jeg komponert ca. 60 % av musikken opp gjennom årene og ca. 50 % av tekstene. I noen av mine andre band feks. Angst Skvadron Lager jeg så si 100 % av både musikken og tekstene. I Beastcraft har jeg lagd ca.95 % av musikken.

Er man en musiker så må man være istand til å lage musikk, er man en preformer så kan man like så godt jobbe som en jævla sirkusklovn! Jeg kunne aldri vært med i et band hvor jeg ikke kunne delta i låt-skrivingen. Jeg har alt for mange ideer og følelser i meg til å være en "benk-sliter" på B-Laget!

Urgehal_TrondrNefas_2.jpg

Har du noensinne gått helt tom for ideer mens du har holdt på å skrive låter til et nytt album? Hvordan taklet du det? Hva ble løsningen?

Jeg bestemmer meg aldri for at "nå skal jeg lage låter til ei ny Urgehal skive", slik fungerer det ikke for meg. Jeg tvinger meg aldri til å lage musikk, jeg lar heller riffene, musikken og tekstene komme til meg. Heldigvis har jeg flere band med forskjellig stil å lage musikk til, så jeg tar det med knusende ro og venter til jeg har ispirasjon til hvilket band det enn å måtte være. Kommer det et riff til Urgehal eller et av de andre bandene, så kommer det gjerne mer. Det samme gjelder tekster, har jeg en tittel og et vers så er mye gjort og vips så har man en låt…

Har du noen endorsements/sponsoravtaler? Mener du at endorsements/sponsoravtaler er viktig for en artist?

Har ikke noe slikt gitt, har vurdert å skaffe meg noe, men det haster ikke. Nei, hadde jeg syntes slikt var viktig så hadde jeg prøvd å skaffe meg det for lenge siden.

I løpet av alle de år du har spilt, har noe noen gang gått helt feil under en konsert? Hvis ja, hva gikk galt?

Ja det kan man vel trygt si. Har blitt alt for dritings noen ganger, så jeg har snubla rundt og gått rett i gulvet, tråkka ut Jack-kabelen fra både gitar og amp. Glemt tekster, introdusert feil låt, spilt surt osv.

Dett var dett, og takk for at du svarte på disse enkle spørsmålene. Da er det bare en ting som gjenstår. Velg en gitarist som du beundrer og som du vil "plage" til å besvare disse spørsmålene??

Sputnik!

 

http://www.myspace.com/urgehal666