MATS HAUGEN (Circus Maximus) – Alle gitarister er unike

MATS HAUGEN (Circus Maximus) – Alle gitarister er unike

Mats Haugen ble som tiåring bitt av metalbasillen etter å ha hørt Metallicas versjon av Diamond Head låta "Am I Evil". Han fikk sin første gitar 4 år senere og siden den gang har han klimpret og spilt og spiller for tiden i Circus Maximus. Her kan du lese mer om dette og mye mer i Mats Haugens bidrag til The G-String Series.

CM_1.jpg

Når begynte du å spille gitar? Hvor gammel var du og hvilket band var hovedårsaken til at du begynte å spille gitar?

Jeg husker det godt! Hørte Metallicas cover av "Am I Evil" da jeg var rundt 10 år gammel. Da ble jeg for fullt opptatt av metal. Skaffa meg alle Metallica skivene som da var gitt ut. Altså de 4 første.

Så gi det vel noen år hvor jeg stadig ble introdusert til nye band som f.eks. Testament, Megadeth osv.

Fikk min første gitar i 14 års alderen og har holdt på siden da.

Hva er det som gjør en gitarist unik? Er det feelingen eller teknikken? Det er mange som for eksempel ikke klarer Satriani, som er en sann mester når det gjelder teknikk!

Alle gitarister er unike! Noen velger bare å følge et mer spesifikt fotspor.

En god kombinasjon av feeling og teknikk er jo helt klart mest optimalt. Mange tror jo selvfølgelig at det å spille intrikat og fort er det som avgjør det å ha en god teknikk men det er det ei! Mener nå jeg!

Det er like vanskelig å spille en hel solo hvor du har 3 toner til rådighet og i tillegg skal få det til å låte interessant!!

Hva var din første gitar? Har du den fortsatt?

Min første gitar var og er fortsatt en Epiphone SG. Rød… hehe

CM_Mats_2.jpg

Mener du at det er gitaristen som står for kvaliteten eller kan det være utstyret som utgjør det lille magiske?

Når alt kommer til alt så er det jo gitaristen som står for kvaliteten.

Men gitarister som kjenner og vet å bruke utstyret sitt(kremt") kan gjøre magiske ting. Se på Vai og Mathias Eklund. I alle fall med sistnevnte så er det ikke mer enn en kabel mellom han og Laney ampen. Til hans greie så funker det som f.

Hva slags utstyr bruker du? Guitars…pick ups…amps…? Bruker du forskjellig utstyr i studio og når du spiller live? Hvis ja, hvorfor?

Jeg spiller på en blodtrimma Ibanez RG1527 med en modda hals, Dimarzio X2N7 i bridge og DiMarzio D´activator i Neck. Dette filtreres gjennom en Elixir jack inn i en Peavey 6505+ hvor lyden blir fuktet til av en TC G-major. Deretter, en direkte innsprøytning rett i 4X12 kassa hvor V30 elementene forteller hvor landet ligger! ( Beklager, jeg så Flåklypa her om dan!)

På gulvet har jeg en Tube screamer. Den er kul!! Og en Ernie ball Volum pedal.

Tro det eller ei men jeg brukte en gammel Pod Pro på hele forrige plata til CM.

Det låt bra da. Noen jeg ikke er helt enig i nå.

Din drømmegitar, hvordan ser den ut?…brand, pick ups, strings..alt!

For øyeblikket har veldig lyst på en tilsvarende modell jeg allerede spiller på. Bare med lønnhals.

(Når jeg tenker meg om så får jeg en slik i september måned) Har alltid likt Larry Dimarzio mikkene.

Har prøvd veldig mange forskjellig typer men jeg ender alltid opp med noe fra han.

Jeg har brukt elixir strenger i noen år nå. De funker veldig bra og holder jævli lenge.

Er ganske lat av meg så jeg bytter strenger så sjelden som mulig.

Nå skal du få sette opp ditt drømmeband…du skal selvsagt være med…..hvilke individer mener du ville passet som hånd i hanske til din stil?

Ganske vanskelig å si ettersom jeg har veldig mange favoritter og det brer seg ut over et vidt spekter.

Til et Metal band, så ville jeg f.eks. hatt Dave Lombardo på trommer, Russel Allen (SX) på vokal og Steve DiGiorgio på bass.  

Deltar du i komponeringen i bandene du er med i eller er du en performer? Hvor viktig er det for en artist og ha muligheten til å uttrykke seg selv? Jeg mener, hvis du for eksempel er med i et band kun som performer og kun uttrykker noen andres musikk og musikalske følelser…ville du taklet å ikke være med å komponere…å ikke ha muligheten til å uttrykke deg selv?

Jeg er vel mer en komponist enn en performer. Så ja, komponering er noe jeg gjør mye og digger å gjøre.

Noen er musikere og noen er mer artister. Det å uttrykke gjør jo alle musikere, men det er vel hos noen mer viktig enn hos andre. Jeg kunne fint vært med i et band ved siden av hvor jeg ikke komponerte enn tone så lenge jeg likte det som blir gjort. For øyeblikket har jeg mer enn nok komponering å gjøre i CM. Har vel alltid vært slik. Siden vi var en trio med Bror og Mike. Føler og at jeg har mer tak på det nå en noen gang.

CM_2.jpg

Har du noensinne gått helt tom for ideer mens du har holdt på å skrive låter til et nytt album? Hvordan taklet du det? Hva ble løsningen?

Komponerer man på samme plassen hele tiden går man garantert tom for ideer. Jeg liker å flytte på meg.

Ta med gitaren på dass, inn på soverommet, på verandaen, kanskje rydde hjemmestudiopulten… hehe

Eller så spiller jeg tv-spill, ser en film. Fortsette på et annet prosjekt pleier også funke.

En annen ting jeg gjør som jeg vet mange "metal" gitarister ikke gjør så ofte, er å legge fra seg El-øksa og ta fram kassegitaren. Dette kan det bli bra låter av.

Har du noen endorsements/sponsoravtaler? Mener du at endorsements/sponsoravtaler er viktig for en artist?

Jeg har noe på gang sånn gitarmessig. Så for øyeblikket kan jeg ikke si så mye mer.

Utenom det så har en sponsorgreie med Rocktron og intellitouch tuners.

Jeg jobber jo og på Riff i Oslo så utstyr kan jeg alltid få skaffet til en fin pris.

Spons er forøvrig veldig viktig for artister/musikere. Vi har for det første aldri penger. Vi klarer nesten aldri å spare opp og vi er jævlig glad i nytt utstyr. Så produsentene bør ikke kutte ned mer på sponsoravtaler enn sånn det er nå. Da blir det dyrt for oss!!

I løpet av alle de år du har spilt, har noe noen gang gått helt feil under en konsert? Hvis ja, hva gikk galt?

Det verste jeg har opplevd må være da vi var i Barcelona under turneen med SX. Der gikk det nesten åt skogen. For det første så burde vi ant ugler i mosen når Mike koblet kameraet sitt opp til lading og dermed kortsluttet hele lokalet. Så fikk jeg et helevetes støt under gigen. Inn i gapet fra mikken og ut i armen… hehe! Spilte resten av gigen med halv lam arm! Skumle saker!! Keyboardet til Lasse levde også sitt eget liv der.

Dett var dett, og takk for at du svarte på disse enkle spørsmålene. Da er det bare en ting som gjenstår. Velg en gitarist som du beundrer og som du vil "plage" til å besvare disse spørsmålene??

Selv takk!!

Jeg vil "plage" Jørn Viggo Lofstad fra Pagans Mind. Han spiller som en gud og er en veldig trivelig fyr.

 

http://www.myspace.com/officialcm