WITH FULL FORCE 09 – Dag 1 – Tyskland

WITH FULL FORCE 09 – Dag 1 – Tyskland

Endelig var dagen kommet – With Full Force XVI en tysk heavy metal- festival med en god line-up, mange headbangere, masse øl og skikkelig god musikk. Vi kom til Roitzschjora i Tyskland torsdagen da festivalområdet åpnet og vi måtte vente i flere timer før vi slapp inn. Sikkerhetskontrollkøen av biler var lang, været var hett, folket var (forventings) fulle og atmosfæren var litt opphisset. Da teltene var på plass var tiden inne for øl og hard musikk – ca 30.000 mennesker var på plass for å oppleve hardcore og heavy metal.

Fredag 03.07.09

Første bandet jeg fikk sett var nederlandske Legion of the Damned som spilte på hovedscenen. God gammeldags thrash metal. Bandet var god innledning med en vokalist som growlet veldig godt, lyden var veldig bra men gitaristen kunne ha spilt mer variabelt. Trommisen hadde en likeså god evne som bassisten og alt sammen var det et bra samspill av god oldschool thrash.

WFF_09_Carcass.jpg

Neste band ute på hovedscenen var Carcass som jeg også så i fjor på Hole in the Sky. Bandet er et fett band som hører til de band man må ha sett live minst en gang. Frontmannen Jeff Walker har en vokal som kunne fryse blod i arteriene, andre vokalisten og eks- Napalm Death gitaristen Bill Steer var av beste skolen og glanset som i gamle tider. Den ny trommisen kunne konkurrere med Ken Owen, som kom opp på scenen for å hilse på publikum. Etter en hjerneblødning i 1999 kunne Owen ikke spille lenger og måtte dessverre gi opp musikken. Carcass spilte mange gamle låter og som vokalist Jeff Walker sa; "Carcass var en gang og slik blir det ikke mer." I mine ører var Carcass brutalt som faen og selv om de sier noe annet, er de fortsatt med i eliten av death metal band.

Etter Carcass fulgte Dimmu Borgir men ettersom deres opptreden ble for mye show for meg, gikk jeg etter en låt og det angret jeg ikke på.

Soulfly var headliner fredagskvelden på hovedscenen og Max Cavalera er nesten som en stamgjest å regne på WFF og hadde æren av å spille kvelden før sine gamle kollegene i Sepultura. De spilte bl.a. "Roots", "Unleash" med en Slayer-intro, "Arise" og "War for Territory".
Soulfly
var et av dagens høydepunkter på hovedscenen og den megafeite grovende thrashmusikken var noe publikumet satte meget stor pris på og det selv om Sepultura skulle bidra med en bedre konsert dagen etter. Med Soulfly var det slutt på hovedscenen og så var alt klart for "Knüppelnacht" med ekstremmetall på teltscenen.

WFF_09_3.jpg

Pestilence åpnet og denne konserten var noe mange fans hadde gledet seg lenge til. Etter 16 år stillhet har de nederlandske guttene funnet veien tilbake til metallverden og gitt ut en ny skive med navn "Resurection Macabre". Deres konsert på With Full Force festivalen var veldig imponerende. Musikken var på grensen til Grindcore med små syke gitarriffs og en utmerket growling-stemme som sammen ga fansen en tung tøff konsertopplevelse, og disse responderte med masse headbanging.

Andre bandet på scenen var det mye medieomtalte bandet God Seed med Gaahl (vokals) og King (bass) tidligere fra Gorgoroth. Konserten deres var sikkert noe mange fans gledet seg til og telthallen var full av svartmetalltilhengere som ofret sin energi og nakkebevegelser med lidenskap i takt med den bestialske lyden. For min del var det veldig monotont og kjedelig. To nakne mennesker hang på to kors og det var det eneste virkelige showelementet på scenen. Guttene kunne ha ytt mer innsats, men jeg må sitere en kompis om God Seed: " det andre band ikke kunne oppnå, greide God Seed med knallhard brutalitet".

Neste reunion-band fra Nederland var dødsmetall-legendene Asphyx. Martin van Drunen åpnet med spørsmål i mikken: "are you ready for oldschool?" og publikumsreaksjonen var et rungende ja og deretter fikk vi death metal fra sin beste side og en definitiv fornøyd publikum. Asphyx har nylig sluppet sitt 13. fullengder "Death… The Brutal Way" og det var overbevisende i hver eneste tone. Foran scenen dannet det seg en stor moshpit som feiret bandet som kongene på haugen og bandet svarte med en voldelig porsjon aggressivitet i klassikerne "MS Bismarck" og "Scorbutics". Der og da var det bokstavlig talt old school death metal.

WFF_09_Helheim.jpg

Vikingmetall med Helheim var det neste som på programmet. Fire bergenserne kledd i kjedeskjorter tilbydde en musikalisk avveksling med folkloristiske elementer. Helheim skapte en lydatmosfære med iskalde nordavindtoner med en stolthet av nordisk mytologi. Dette konseptet gjenspeilte seg i alle låtene og musikken var nær en perfekt symbiose av episk melodi og beinhardt metall. Det som God Seed var for mange andre, var Helheim for meg. Kanskje konseptet deres er litt klisjéfullt men på den andre siden har dette bandet med sine kunstrike ideer bevist at de er unike, for eksempel med release-konserten i en barnehage eller en gratiskonsert på en VJ-konkurranse.

Nå begynte det å bli sent og Vader stod på scenen. Teknisk perfekt death metal er nesten Vaders merkevare og polakkene gjorde en stor innsats, mens fansen brukte sine siste krefter på headbanging og en moshpit. Bandet leverte 40 minutter med knallende dødmetall – tydeligvis var det nattens høydepunkt, både lydteknisk sett og sett fra publikums side.

Etter Vader var det Eisregen som skulle ut som siste band for natten, men hoveddelen av publikum inkludert undertegnede forlot nå teltscenen for å drikke på campingsplassen i stedet.