SEIDEMANN (1349) – Bruk ørepropper uansett hvor døll du føler deg

SEIDEMANN (1349) – Bruk ørepropper uansett hvor døll du føler deg

Tor Risdal Stavenes eller Seidemann som han kaller seg, er mest kjent som bassisten i 1349, det mest extreme av alle extreme metal band. Han var med og startet bandet i 1997 sammen med blant andre bandets vokalist Ravn og de har 4 fullengdere og en miniskive på samvittigheten. Han spiller også i bandene Pantheon I, Den Saakaldte og Nidingr + en historie i flere andre black metal band. Seidemann begynte å spille bass som 11 – 12 åring og mener selv det var Lemmy som var den første store inspirasjonskilden. Les mer om det og hva han mener og tror om bassen som instrument og andre bassrelaterte ting i hans bidrag til vår Down Below Series.

1349_Seidemann_1.jpg

Når begynte du å spille bass? Hva/hvem var det som inspirerte til å begynne med basspillinga?

Jeg la vel fingra på en bass som 11-12 åring i et pønkband. Alle vennene mine spilte gitar eller trommer så da bassen var ledig heiv jeg meg på den.

Det var vel LEMMY som var den store inspirasjonen til å spelle bass, dog sjølve spillinga ikke sto i fokus… Seinere dukka det opp folk som Cliff Burton, Alex Webster og Les Claypool og da ble bassinga mer interessant. Skal også innrømme at Aston «Family Man» Barrett hadde en slepen og finurlig stil jeg øvde en del på.

Hvilken rolle mener du bassen bør ha i et band? Primus, AC/DC, eller litt av begge?

Bassens rolle i et band avhenger veldig av bandet, men generelt kan jeg si at bassen bør ligge støtt på trommene og hjelpe til med å drive låtene fram.

Hva mener du kjennetegner deg som bassist, teknisk og musikalsk?

Som bassist er jeg som poteten, kan brukes til omtrent alt men er ikke veldig spennende alene. Teknikk er et verktøy for å uttrykke noe musikalsk og ikke noe mål i seg selv.

Jeg liker jo å tro at en kan høre at det er meg når man setter på ei skive jeg spiller på.

Har du noen form for musikalsk utdanning?

Har noen timer på musikkskole på henholdsvis trekkspill og piano, og hadde en basslærer som sjelden var til stede. Vil påstå at det meste er selvlært gjennom år i øvingslokaler med ymse band.

1349_3.jpg

Har du noen tips for å utvikle og vedlikeholde teknikk og kreativitet?

Teknikk utvikles og velikeholdes ved øving og terping, spille ting hundrevis av ganger til de sitter som de skal. Kreativiteten er anderledes, som oftest prøver jeg bare ut en haug med forskjellige ideer i heimen eller på lokalet og går for den som høres best ut.

Har du noen triks i forhold til det å få ekstra tøff lyd eller schwung på et bassriff?

Skal det svinge av et bassriff så BØR du legge deg på trommene og høre hva trommisen gjør og underbygge/overdrive det. I blackmetal så har jeg for lengst funnet ut at melodisk moll gjør seg bra i sakte partier…

Hvordan forbereder du deg til en livespilling?

Øving, øving, øving. Greit å ha en sjekkliste med alle ting som skal ordnes så gigen går best mulig. Oppvarming er et must!

Hva med turnélivet, noen tips for å prestere dag etter dag på veien?

Enten drikk jevnt, men lite eller ikke i det hele tatt. Varm opp og husk at kroppen din synes søvn og mat er bra for deg.

Er riktig musikkutstyr viktig for deg og hva slags utstyr/ effekter bruker du evt?

Jeg har warwickbasser som jeg har spilt på siden jeg var 16 og liker lyden og spillbarheten på dem. Effekter etc har jeg ikke brukt noe særlig, litt vreng her og der. En SansAmp DI-box er et verktøy enhver bassist bør ha, dette sier jeg uten sponsordeal…. (hint hint)

For metal foretrekker jeg Ampeg, det er et eller annet med de bassampene som skriker metal.

Hvordan ville drømmeriggen sett ut?

Godt gammaldags Ampeg Classic, trenger ikke mer.

1349_Seidemann_2.jpg

Hvor mange strenger skal bassen ha, og hvorfor?

Så mange strenger som du som bassist trenger og som gjør det lett for deg å uttrykke det du vil. Sjøl liker jeg 5-strengere så jeg kan gå ned når gitaristene beveger seg under E.

Plekter eller fingre? Hvorfor? 

Plekter OG fingre. Jeg kan bruke begge deler, og de lager forskjellig lyd til forskjellige situasjoner. Har du verktøy til jobben din så lær deg å bruke dem, ikke kast spikerpistolen bare fordi hammeren er mere «true»…

Noen tips til andre som ønsker å begynne med buldrebass i bøljeband?

Spell og ha det gøy. Om du er veldig hypp på at alle skal se på deg og hvor jævla fet du er så bør du vurdere gitar istedet. Eventuelt lære deg å synge. Og bruk ørepropper uansett hvor døll du føler deg. Tre typer sus konstant i ørene blir slitsomt med åra.

Kan du nevne tre bassister innen metall som har en stil du liker, og hva du liker med dem.

Hugh «Skoll» Mingay har alltid inspirert meg mye med vandrende harmoniske melodiske basslinjer. Satt i timesvis med Ved Buens Ende skiva da den kom.

Petter «Plenum» Berntsen har en kreativitet og en spillestil som er unik og bør være nevnt om man snakker bass. Audiopain og Virus er knalleksempler på bassens muligheter i musikk.

Sean Malone fra Cynic er vel toppen av teknikk, men gjort med stil og det ser aldri ut som om han sliter uansett hvor fort og intrikat det er.

Hvis du skulle velge tre bassister (ikke nødvendigvis innen metall) som har vært inspirasjoner for deg, hvem ville det vært? Fortell litt om hvordan de har inspirert deg.

Les Claypool er umulig å komme utenom, han tok bassen ut fra skyggene og fram i førersetet. Brukte mye tid på å lære meg Primuslåter, og enda mer tid på å innse at det ikke var noe vits i å påtvinge en sånn spillestil i alt jeg gjorde…

Charles Mingus var en av jazzens store bassister og bandledere, lagde og spilte utradisjonell musikk og inspirerte meg mye til å gjøre det jeg ville. Kompromissløs.

Rob Hubbard var vel mere komponist enn bassist, men viste gjennom utstrakt bruk av klassiske arrangementer at bassen kan ha sine egne melodier og retninger mot de andre stemmene.

Hvem kunne du tenkt deg å se i denne serien?

Skoll eller Plenum

 

http://www.myspace.com/1349official