GORGOROTH – Det ordner seg for snille gutter

GORGOROTH – Det ordner seg for snille gutter

Jeg må innledningsvis få lov å gratulere Infernus med navnerettighetene til Gorgoroth. Dette er en avgjørelse som lenge har vært ventet av fans og musikkfrelste rundt omkring på planeten, men fremdeles trenger ikke dette og være over. Gaahl og King of Hell kan fremdeles anke, men det er kommet uttalelser som kan velte begge veier så klart. Jeg tok meg tiden til å gjøre aldri så lite intervju rundt navneseieren og videre planer for Gorgoroth…

Takk. Planen nå er rett og slett å bare fortsette det jeg satte meg fore for 17 år siden, da jeg grunnla bandet. Dette har hele tiden vært min intensjon, og det foreligger nå en rettslig kjennelse som sier at det ikke er mulighet for en for eksempel 7. generasjons bassist å skulle kunne kuppe navnet ved å i hemmelighet registrere det hos patentkontoret. Dette er en bekreftelse som gjør at jeg om mulig føler meg enda tryggere på saken min enn jeg gjorde for ett og et halvt år siden, når nettopp dette ble et faktum, og jeg ser det som en seier for hele musikkbransjen. Dette skaper forutsigbarhet, og kan komme til å legge presedens for lignende tilfeller i fremtiden. Nå, i lys av dette, vil kanskje både plateselskaper og musikere fremover i enda større grad kunne fokusere på hva som primært blir sett på som deres jobb, uten å måtte ta forhåndsregler og bruke ekstra tid på formaliteter som a) å måtte registrere bandet, konseptet eller åndsverket sitt, eller b) å gå igjennom lange rettsprosesser for å få slettet slike ulovlige registreringer.

Det er nå kjent for de fleste at du vant rettighetene rundt bandet tidligere i år. Ikke alle har fått med seg hva hele saken dreier seg om, og hva som ligger bak uten at jeg skal grave altfor dypt, men hva skjer med Gorgoroth nå?

Ja, vi får vel ta det i litt korte trekk her, tenker jeg. Det har seg slik, som alle vet, at jeg grunnla bandet Gorgoroth i 1992. Jeg har hele tiden, til i dag, vært primus motor i dette bandet, et uerstattelig element, det eneste orginalmedlemmet, som på ethvert tidspunkt har gjort mesteparten av jobben i bandet, og som i stor grad har gitt det dets innhold og dets form. Mange år etter starten, flere lineup bytter etterpå, trengte vi en ny bassist. Den syvende i rekken. Jeg valgte da å invitere inn og lære opp denne King ov Hell. Etter en stund ble visst etter eget sigende både han, og 3. vokalisten, lei av å jobbe sammen med meg. De burde da, som de fleste sikkert er enige i, trådt ut og startet sitt eget band. Men det forelå andre planer, planer som vi alle sikkert nå kjenner til etter at de i det siste nylig ble aktualisert gjennom denne dommen som kom fra Oslo Tingrett i forrige uke.

Gorgoroth_Infernus_1.jpg

Hva skjer rundt royalties og inntekt som du har gått glipp av?

Det gjenstår å se. Det er imidlertid ikke det viktigste. Hovedspørsmålet er nå avgjort, og jeg lar advokater gjøre den jobben for meg. Nå er det på tide å se fremover og fokusere på Gorgoroth og den nye lineup-en.

Denne saken er jo kanskje blitt litt vel oppblåst via media, men tror du Gorgoroth har fått merke noe større eller mindre salg av skiver i denne sammenhengen?

Akkurat det har jeg ikke tenkt så mye på. Jeg hadde helst sett at hele denne erfaringen hadde vært unngått. Siden de har benyttet navnet og logoen til Gorgoroth parallelt med Gorgoroth det siste halvannet året, har de selvsagt satt sitt preg på folks oppfatning av "merkevaren". Jeg står selvsagt ikke inne for alt de har vært ute i media og presentert heller. Det gjør heller ikke resten av bandbesetningen.

 

Tror du eventuelt det kan dukke opp problemer i forhold til at miljøet splittes og folk trekker konklusjoner basert på det de leser i blader og intervjuer? Det er jo ikke så altfor stort miljø når man begynner å telle rene Black Metal hoder. Jeg har sett før ved diverse splittelser at folk ikke engang hilser når de går forbi hverandre på gata…Er dere på talefot i det hele tatt? 
 
Er det så viktig da? Jeg har aldri sett meg særlig i tilknytning til dette miljøet du snakker om. Jeg er primært opptatt av musikk, ikke å henge ute på byen for å sosialisere med andre metalfolk.

Hvordan er det med miljøet ellers i Bergen og omegn? Er det mye drittslenging musikere imellom eller går alt sin gange som før det hele startet?

Strengt tatt vet jeg lite om dette. Jeg har mine utvalgte kontakter, kontakter jeg stort sett har hatt i en årrekke. For vårt vedkommende går alt stort sett som før. Dette var bare enda ett problem, et tonn av papirarbeid, som vi måtte jobbe oss igjennom.

FoS_logo_black.jpg

 

Plateselskapet ditt «Forces Of Satan Records» har vel også kanskje fått seg en smell på grunn av alt som har skjedd. Splittelser er aldri bra, men har dette gått utover platesalg tror du? En del har jo valgt å forholde seg til den andre parten som sagt…

Nei, hvordan det? Forces of Satan fortsetter uavbrutt, i vårt eget tempo, og innenfor de økonomiske perspektivene som er oss gitt.

Noen videre planer med «Forces Of Satan Records» og utgivelser? Hjemmesiden ser pen og oppdatert ut, så jeg regner med dette er noe du har brukt litt tid på sammen med Vile Horg?

Takk. Den er vel strengt tatt ikke helt oppdatert. men vi jobber med det og håper på å få med oss en tredje kar nå i år. Vi trenger hjelp med en del saker, slik at vi kan spesialisere oss på noen andre oppgaver. Akkurat nå har vi inngått en avtale om overtakelse av to album fra backkatalogen til Tangorodrim, Those who Unleashed og Unholy Metal Way, og vi jobber nå med en lisensieringsavtale for disse. Så har vi jo signet dette serbiske bandet Triumfall som akkurat er ferdige med debuten sin.- Antithesis of All Flesh, og i tillegg kommer en del andre saker. Så alt går sin gang. Det ordner seg for snille gutter.

 

Gorgoroth Infernus2.JPG