ENSLAVED – Oslo – Rockefeller

ENSLAVED – Oslo – Rockefeller

V:28, et band som nå har funnet ut at tiden er inne for å kaste inn håndkleet, i og med at de har gitt ut sine 29 låter (inkludert spor 0) i form av prosjektet V:28. Siden jeg har sans for det de har skapt, særlig de to siste albumene, så kunne de jo kalt seg V:50 eller V:75 eller noe… Jaja. Denne kvelden i desember spilte de 5 låter i løpet av sine ca 25. tilmålte minutter. Lyden var dessverre for dårlig til at jeg koste meg så mye jeg skulle ønske, særlig siden gitarene druknet for mye bak lyden av maskinelle trommer og vokalen. Og derfor tenkte jeg at når de skulle spille ca 75. minutter i hjembyen den 20., så ville jeg gjerne ta meg en tur. Men siden jeg ble syk, så ble det med denne korte konserten. Musikken til V:28 er kul og minner nok for kjennere en del om Red Harvest. Jeg liker det industrielle og maskinelle preget, som passer veldig godt til konseptet. Dog, jeg mistenker at for folk som ikke kjenner til bandet fra før vil disse 5 låtene føles som en og samme låt satt på repeat. Det går mye i samme dur, eller kanskje det er moll? Jeg skulle likt å høre dem med veldig god lyd, lik den de har på plate.

Det var nokså lite folk under første konsert, og det forbedret seg ikke særlig når Krakow kom på scenen og gjorde sine ting. Sett bort fra en lang instrumental som heldigvis var lang, var dette en forferdelig seanse for meg og min venninne. Musikken er i utgangspunktet kjedelig, i og med at jeg ikke har særlig sans for gammeldags heavy metal med store doser stonerrock. Men når vokalisten som forsøker å synge clean rett og slett misser helt her, så blir det grufullt. Jeg har ikke hørt bandet på plate, og har jo et håp om at han klarer å treffe tonene der, men i aften var det slitsomt og jeg tok meg selv i å tenke at Enslaved fikk være Enslaved, nå måtte jeg komme meg hjem og gjemme meg under dyna til jeg torte å tre ut i tilværelsen igjen. Det var også en medvokalist som skrek og hylte, og det var mye bedre. Men det hjelper altså ikke når den ene vokalen er såpass tragisk i mine ører.

Audrey Horne gjorde noe Immortal burde ha gjort under Screamfest. De hadde en syk vokalist, men fikk med seg henne fra Animal Alpha (tror jeg det var) og hun sang to låter sammen med bandet. Audrey Hornes vokalist sang en og annen linje innimellom. Disse to låtene ble selvsagt godt tatt i mot med tanke på at alternativet var å ta en Immortal, og rett og slett ikke spille noe som helst når ting ikke er som man ønsker. Lyden var fin og bandet koste seg til tross for omstendigheten. Og respekt til dem for at de gjennomførte dette.

Og så var det Enslaved. Og storskjerm. Og god lyd. Og veldig gode låter.

Bandet har nå fått en lang og variert diskografi, og selv om de ikke kan spille fra alle utgivelsene så får de da med seg en låt fra "Eld" og en fra "Hordanes Land". Men hovedfokuset var naturligvis fra den nyeste perioden, og da særlig med albumet "Vertebrae". Det blir nok ikke like rent som på plate, men jeg synes både Herbrand and Grutle gjør en veldig god og 'clean' jobb. Bandet er samspilt og Catos rytmer danner er flott basis. Det er også en glede at lyden er jevn gjennom hele konserten, slik at jeg slipper å irritere meg over at trommene er for høye eller gitarene for lave. Og når det meste er plass er det en nytelse å se en Enslaved konsert. Ja, for det er jo begrenset hvor interessant det er å se på 5 langhårete gutter trøkke til, når man har sett både Enslaved og mange andre band i årenes løp. Det at bandet har med seg videoer som er designet til den enkelte låt er rett og slett herlig. Det skaper en helhet som jeg setter stor pris på.

Jeg lurer på hvor mye jobbing som faktisk ligger bak dette? Det eneste jeg savnet var at de viste den nye videoen til "The Watcher" mens de spilte låten, eller kanskje kunne ha vist den før konserten. Men la ikke en slik bagatell ødelegge det meget gode inntrykket. Enslaved har utviklet seg til å bli et meget profft band, og når de spiller til de etterhvert mange fremmøtte, så må jeg bare innrømme at Enslaved på Rockefeller en torsdags aften gjør det verdt å mangle søvn når man skal på jobb klokken 7 om morgenen.

www.rockefeller.no