GRIND CRUSHER – Satser utenfor Norge

GRIND CRUSHER – Satser utenfor Norge

Grind Crusher oppdaget jeg under den aller første konserten som ble arrangert i Gunsmoked Entertainments regi på Club Maiden i Oslo. Bandet spilte først på en aften der de 3 svenske grindcore bandene Sayyadina, Retaliation og Regurgitate var hovedtrekkplastrene. Jeg ble kraftig imponert og etter å ha sett dem enda en gang live, fant man ut at man måtte prøve å finne ut hva som rører seg i hodet på Norges eneste kvinnelige grindcorevokalist. Deathanie kaller hun seg og vi begynte med å spørre hvordan det er å være jente i et grindcoreband og om hun får noe ekstra oppmerksomhet som jente i den mer extreme delen av metalmiljøet.

 

43bba946db0555fe1bf1c621808ad20d.jpg

 

Nei, jeg vet ikke, tenker egentlig ikke så mye på det. Når vi er ut og spiller er kanskje folk litt nysgjerrige på at det er en jente på vokal, men egentlig ikke noe mer. Da jeg bare spilte gitar eller bass, la ikke folk spesielt merke til at jeg var jente engang. Femeninitet har aldri vært min sterkeste side, så det passer bra for meg å spille i et grindcoreband.

Så kan vi fortsette med en kortversjon av Grind Crushers historie.

Jeg og and Hans Jørgen startet GRIND CRUSHER i slutten av 2006 etter at ENDWARFMENT ble lagt ned. evil_dave (LOBOTOMIZED) ble med på bass og vokal og tok seg av tekstskriving. Men han sluttet etter noen måneder selv om han fortsatt er vår tekstskriver. Vi spilte inn materialet vi hadde i høsten 2007 med Hans Jørgen på trommer og vokal og jeg på gitar, bass og vokal. Vår debutkonsert tok plass på Club Maiden i Oslo i desember 2007 med hjelp fra Eyvind fra DISKORD på bass. Siden det ble for kort tid for Eyvind til å både lære låter og tekster, måtte jeg ta meg av mesteparten av vokal. Vi ønsket ikke å ha en separat vokalist. Materialet vi spilte inn i høsten skulle brukes på en split med Cut Your Throat. Men siden det så ut som det skulle ta tid før den kom ut, ga vi ut "Mutation in Extremis" demoen.

Hva er de største inspirasjonskildene til Grind Crusher? Har disse endret seg opp gjennom årene? Er det kun andre band som er inspirasjonskilder eller er dagligdagslige ting også med på å forme Grind Crusher?

Både jeg og Hans Jørgen lager musikk. For min del tenker jeg ikke så mye på hva som inspirerer meg. Riffene kommer ut av seg selv, noen perioder er produktive, andre ikke. Man blir nok påvirket av det man hører, så jeg kan nok sitere noen av mine favorittband. Du kan dømme selv om noen av de er direkte inspirasjonskilder eller ikke. Da må jeg nevne først de tidlige Carcass, så Regurgitate, Dead Infection, Haemorrhage, Nasum, General Surgery, Birdflesh, Sublime Cadaveric Decomposition og en del andre. Jeg synes det er alltid vanskelig å beskrive sin musikk, man har ikke den riktige avstanden til det.

 

a1d61ad5272e36df3ec345b804d4baf1.jpg

Grindcorescenen er ikke den største ekstreme metal scenen vi har i Norge og bandene som spiller live er ikke mange. Det gjør at de samme bandene stiller som support omtrent hver gang det kommer grindcoreband på besøk fra det store utland. For deg som spiller i et grindcoreband er sikkert dette bra, men du er ikke redd for at publikum skal bli lei av dere ved at dere spiller for mange konserter i samme område i løpet av kort tid?

 

Jo da, det er sant at å være en av de veldig få grindcoreband i Norge gjør at vi blir spurt om å varme opp for de utenlanske grindcoreband som kommer hit. Vi synes selv at det blir kjedelig når band spiller for mange ganger på rad på samme sted, så er vi oppmerksom på å ikke gjøre det samme. Men akkurat i starten er det litt fint, det får folk til å høre om oss og bli kjent med oss og vår musikk. Uansett har vi bare spilt to ganger på samme sted med 5 måneder mellom, pluss at vi har prøvd å komme med noe nytt på hver konsert. Så jeg tror ikke at folk kan bli lei av oss enda. Men selvfølgelig kan vi ikke spille på hver anledning og vi hadde egentlig likt bedre at grindcore-miljøet i Norge blir større. Det begrenser veldig konsertmuligheter når det bare finnes få band og lite publikum. Den lille fordelen veier egentlig ikke opp mot ulempene. Vi må som oftest reise til utlandet for å se band vi er fan av, også utelukker det muligheten til å få noen mindre band å spille hit mot at de får oss til å spille der de er fra. Resultatet er at man må egentlig jobbe hardere for å eksportere et band fra en nesten ikke eksisterende scene. Forhåpentligvis vokser interesse for grindcore i Norge, og takk for at Eternal Terror er med å hjelpe til!

Grind Crusher var i Trondheim og spilte for noen måneder siden og der fikk dere den tvilsomme æren av å spille sist etter Laserguys, Sexy Police og Beg for Fire. Som gjenværende blant publikum la man merke til at mange forlot Uffa før dere fikk spilt en eneste tone. Hvordan føltes det for dere?

Hehe, jeg vet ikke om man kan kalle det for "ære", men tvilsomt var det vel. Vi var egentlig ikke enig med rekkefølgen, vi syntes at Sexy Police skulle ha spilt sist, siden de har holdt på lengst. Også å bryte av en kveld med grindcoreband med et heavyband som spiller nest sist var ikke det lureste å gjøre, det sier seg selv. Heldigvis syntes vi ikke at det gikk så galt med publikum, eller motsatt! Det var nok med folk og vi fikk bra respons. Folk var entusiastiske og stemningen var fin. Det viktigste er at vi koste oss!

Vi må innom deres demo "Mutation in Extremis" også før vi avslutter. Hvordan har dere gått frem med denne; har dere sendt den til noen plateselskap eller er den kun blitt solgt til fans undr konserter? Eller for å si det på en annen måte; er det overordnede målet til Grind Crusher å skaffe seg platekontrakt eller er det å spille konserter og ha det gøy?

Først og fremst ble demoen lagd for å ha noe å tilby under konserter. Folk etter første konserten begynte å spørre etter noe demo. Vi var akkurat ferdig med innspillingen som skulle brukes for en split med Cut Your Throat da vi ble booket på Uffa. Da tenkte vi at det kunne vært bra å ha en demo til folk mens de venter på spliten. Problemet nå er at vi venter fortsatt på spliten ("Mediterranean organisation" som CYT selv sier..) og demoen har spredd seg litt mer enn planlagt, både under konserter og etter forespørsler på Myspace. Da vurderer vi å endre litt planen. Vi tenker å spille inn nye låter til spliten og kanskje gi ut demoen som en egen 7"ep seinere. I hvert fall har vi konsentrert oss mer om konserter og å ha det gøy enn å skaffe noe platekontrakt. Vi har bare sendt demo til festivaler og konsertsteder, ingen plateselskap foreløpig. Kanskje seinere om responsen er bra.

Jeg sitter her med et eksemplar foran meg som en del av den norske metalpressen og da går jeg også ut i fra at det er flere som meg som har fått tilsendt et eksemplar. Hvordan har tilbakemeldingene vært blant den kresne norske pressen?

Som sagt er vårt hovedmål å spille konserter, så det er stort sett konsertsteder og publikum som har fått demoen. Vi har vært litt dårlig med pressen og plateselskap. Egentlig har bare 4 eller 5 folk fra pressen totalt fått demoen: en fyr fra Peru, en fra England, en fra et radioprogram i Frankrike og deg. Men sant nok, vi burde vært mer aktiv på den siden. Så når det gjelder den norske pressen er det bare du med Eternal Terror som har fått. Jeg ser uansett ikke helt hvem man kunne sende demoen til når det gjelder grindcore i Norge. Vi orienterer oss mest mot utlandet.

 

c41b6fc5f8377d3fc84f1dfb0101418e.jpg

Vi må få noen ord om hva det lyriske handler om hos Grind Crusher. Hva er hovedemnet når tekstene skrives? (Her er det bandets tekstforfatter Evil_dave som forklarer)

 

Det er ingen rød tråd i forholdet mellom tekstene, eller ikke en gang innad i hver tekst. Jeg skrev absurde og noe groteske/burleske tekster stort sett basert på bøkene jeg leste på det gitte tidspunkt. Egentlig skrev jeg tekstene med Hans Jørgens ønske i minne, nemlig at jeg skulle skrive tekster som var "syke", men ikke typisk gory greier som er så vanlig i grind. Husker han brukte Dead Infection som et eksempel på originale og syke/småmorsomme tekster.

Om det er av noen interesse hvilke bøker/forfattere tekstene er basert på, kan jeg bla nevne Salman Rushdie, Gert Nygårdshaug (ganske mange tekster er basert på mange forskjellige bøker av ham egentlig), Mikael Bulgakov, Arnhild Lauveng.

Tekstene er basert på en enkelt setning i en bok, eller en generell stemning, før det hele oftest tas ut av sammenheng og settes sammen med noe fra en annen bok, eller noe jeg finner på selv. Essensen her er å ta utgangspunkt i noe spesifikt i en bok, for så å pumpe opp dette på boler til det blir noe helt annet, noe man oppnår ved å for eksempel legge et overdrevent ensidig fokus på noe veldig snevert i en tekst, eller overfokusere på "feil" ting i teksten, eller ganske enkelt blande det med noe fra en annen tekst. Slik får man en ganske annen og artig stil.

Selv om det egentlig dreier seg om en slags litterær sampling her, er det ingen direkte sitering fra noen av bøkene, siden jeg synes det var morsommere og mer utfordrende å skrive alt i egne ord.

Hvordan ser fremtidsplanen ut for Grind Crusher nå? Er det store ting på gang?

Et par tribute CD-er med vår deltakelse kommer ut snart. Den første er til Dead Infection på Ukragh Productions, den andre er til Repulsion, "Enter to The Horrified" på F.D.A. Rekotz. Forhåpentligvis kommer spliten med CYT også snart ut. På konsertfronten skal vi spille på Betong i Oslo 10.okt på en "grind spesial" med Obligatorisk Tortyr, så den 1. november på Uffa i Trondheim med Desecrator, et fransk grindcoreband som jeg hjelper med deres Europa-turné i november. Vi får nok være med på flere utlandske datoer der. Ellers konsentrerer vi oss om å lage mer musikk og få ut noen ordentlige utgivelser.

Takk for intervjuet, vi setter pris på støtte fra Eternal Terror og synes det er bra at ET interesser seg i norsk grindcore og hjelper til å spre det i dette black metal-landet!

http://www.myspace.com/grindcrushernorway