HITS 08 – Dag 1 – Bergen, Garage

HITS 08 – Dag 1 – Bergen, Garage

Så var den niende utgaven av hullet i himmelen i gang. 4 dager med øl, regn og masse hyggelige folk i tillegg til mye god metal av den extreme typen. Hole in the Sky part IX åpnet med nyheten om at Toxic Holocaust hadde avlyst og at The Batallion skulle steppe inn, og dette medførte at festivalens første intervju ble avlyst og man kunne hoppe rett i moroa og møte gamle HITS-venner fra inn- og utland. Etter mye klemming, hilsing og skåling ble etterhvert klokka så mange at det åpnet nede og musikken kunne starte.Årets festival var for alvor i gang.

Første band på scenen bestod av ikke mer enn 2 mann. Inquisition fra Colombia hadde æren av å åpne ballet og leverte en merkelig konsert med en blanding av black metal ikrydret med litt thrash. Til tider var det doomaktige saker de lirket ut av seg og den ultratørre vokalen var bare med på å understreke at her var det snakk om trist metal fra Sør-Amerika. Det var ikke store livet de klarte å skape på Garage og selv om dette innimellom var rett så kult, ble dette mer merkelig og gutteromsaktig enn noe annet. Jeg vil helst ikke se Inquisition live igjen før de har noe mer spennende å levere enn dette.

Skikkelig OLDschoole saker fikk vi levert av tyske Old. Herlig metal i selveste Celtic Frost gata med ordentlig innlevelse fra bandmedlemmene. De skapte et herlig liv nede på Garage.Sjelden har undertegnede hørt og opplevd band som spiller metal av denne gamle typen og som gjør det så gjennomført og bra som det Old gjorde her og nå. Dette skulle du sett og hørt for dette var rett og slett skremmende bra.

Toxic Holocaust måtte trekke seg og inn kom The Batallion inn på veldig kort varsel. Og det faktum at The Batallion leverte en kongekonsert uten å i det hele tatt være forberedt på å spille under årets HITS, beviser bare at bandet er et festband uten like i Norge i dag. De skulle visstnok ha levert en enda bedre konsert sist de spilte og da kan man begynne å lure på hvor bra dette bandet egentlig er. Utsagnet herlig fra ende til annen understreker bare hva verden utenfor Garage gikk glipp av denne lille timen mellom ti og kvart på elleve denne ultraherlige onsdagskvelden på Hole in the Skys åpningskveld i deres niende utgave. Irske Motörheadfan gikk helt av støvleskaftene og det var skikkelig moro å overvære denne konserten.

Urgehal ble flyttet opp på lista og spilte nest sist grunnet bandbyttet tidligere på kvelden. Kjapp, satanisk og intens black metal som dessverre ble noe ensformig etter knalloppvisningene av de to foregående bandene. Klarte likevel å skape et bra liv foran scenen selv om dette ble et antiklimaks uten på en måte å være det allikevel. Leverte det de mange tilreisende hadde kommet for å se, så gutta gjorde jobben sin uansett om undettegnede kanskje følte at dette ikke helt var konge.

Kveldens headlinere var Dismember, og med den ultraoldschoole sounden på gitarene de hadde, gjorde at dette faktisk hørtes ut som Entombed helt i starten. Leverte mye mer enn hva de fleste hadde håpet på og gjorde denne onsdagskvelden til en skikkeligfestkveld for fans av metal av den gamle typen. Gutta koste seg dønn i hjel sammen med et godt stappet Garagepublikum og leverte gromlåt etter gromlåt til et utsultet Hole in the Sky publikum. Bekreftet ettertrykkelig at de hører til i sin egen elite.