SHINING (Nor) – Trondheim – Blæst

SHINING (Nor) – Trondheim – Blæst

Trondheim Jazzfestival er godt i gang, og dette var en av de to aller mest spennende kveldene på årets festival. Det er onsdag kveld i Trondheim og gradestokken har bare så vidt begynt å krype ned mot 20 grader, inne på Blæst derimot, der er det i hvert fall fortsatt 35!

The Espen Reinertsen Organic Jukebox01.jpg

Da jeg ankom Blæst en 10-minutters tid før The Espen Reinertsen Organic Jukebox gikk på scenen, var det ganske så glissent. Det var kanskje i alt ett tjuetalls mennesker som satt rundt om baren og scenen. Gjengen spiller en flott form for frijazz, som til tider er veldig velorganisert og flyter helt fantastisk av gårde, samspillet mellom sax (Espen Reinertsen) og trompet (Eivind Lønning) er til å få frysninger av! Fra å være veldig sax/trompet basert, går det over til å være mer basert på de obskure taktskiftene til trommis Erik Nylander og herren bak kontrabassen; Ole Morten Vågan. Og når det hele smeltes sammen til en flott suppe som passer som hånd i hanske, er det umulig å ikke bli imponert. The Espen Reinertsen Organic Jukebox vant i fjor Trondheim Jazzfestivals talentpris, og selv om prosjektet er mer eller mindre lagt på hylla for øyeblikket pga at gutta er opptatt i diverse andre band, så er de verdt å sjekke ut!

Men det var klart at det ikke var The Espen Reinertsen Organic Jukebox folk var aller mest ute for å se denne kvelden, for mens kvartetten drev med sitt, kom det stadig flere strømmende. Og når Shining endelig var klare for å sette opp tempoet og sparke litt hardere, så var det godt med folk som sto og ventet spent. Shining, som spenner i fra jazz til metall via både ambient og ekstremprog, hadde samlet en stor variasjon av besøkende.

shining 01.jpg

Oslobandet drar det i gang med åpningssporet på «In the Kingdom of Kitsch You Will Be a Monster», «Goretex Weather Report» som inneholder alle elementene Shining har å by på, fra tunge drivende metalpartier til de rolige mer ambient lignende. Så var det rett over til første sporet på fjorårets fantastiske skive «Grindstone», som har samme tittel som forrige skive: «In the Kingdom of Kitsch You Will Be a Monster». Og slik ble kvelden utover også, intens og ekstremt drivende, for så å roe det hele ned med herlige mer avslappende partier.

Settet var hovedsaklig basert på de to nyeste skivene «In the Kingdom of Kitsch You Will Be a Monster» og «Grindstone», men det å se Shining live er en helt annen opplevelse enn å sitte i stua å bare lytte til musikken. Det hele er flere hakk mer intenst live, og bandet er helt klart mye røffere. Sythen og samplingene var til tider vanskelig å høre, spesielt på de intense og pompøse delene, noe som var litt synd i og med at det er akkurat her at den er med på å løfte låtene enda ett hakk opp. Men bortsett fra dette var det lite eller ingenting å sette fingeren på.

Samspillet mellom gutta må jo sies å være noe helt eksepsjonelt, partier som høres ut som om de bare improviserer fram der og da, klarer de å dra videre helt perfekt inne i neste låt uten å så mye som gløtte bort på hverandre.

Shining er og bør egentlig være noe for alle og en hver som setter pris på god musikk! I og med at de tråkker innom så mange sjangere kan det selvfølgelig være en smule vanskelig å svelge med det aller først, men om du kommer deg igjennom det noen ganger, har du ett musikalsk vidunder med deg for livet!