DEATHFEAST OPEN AIR 08 – Dag 1 – Hünxe – Tyskland

DEATHFEAST OPEN AIR 08 – Dag 1 – Hünxe – Tyskland

På vei til festival I Tyskland… alene… Fra Kristiansund med ett mål for øye, og øre… Metall… Extreme metall! På forhånd hadde det blitt gjort forsøk på å få akkreditering som presse, men intet svar var kommet. Det fikk bli som det ville… Presse eller ingen presse, på Death Feast skulle jeg uansett!  For anledningen så hadde jeg booket hotell, og det skulle senere vise seg å være et smart trekk.  Taxi fra hotellet til festivalen gikk helt greit, en hyggelig lokal dame guidet og fortalte om Hünxe og omliggende områder på tysk, og jeg nikket anerkjennende til de få ordene jeg forstod.  Jeg forstod da såpass som at festivalen var lagt til et sted som het Scwartze Heide og at dette var en flyplass for privatfly og at folk i Hünxe hadde råd til privatfly.

Vel framme ved festivalen var det å sjekke om det var presse akkreditering å oppdrive eller ikke. Ingen Eternal Terror på lista, ingen fra Norge på lista, og i alle fall ikke Stjernestøv… Dama i billett luka gjorde det veldig enkelt, hun ringte Mike, festivalsjefen, arrangøren, mannen bak Death Feast. En stor og røslig Tysker med passende kamobukse og svart genser kommer gående i mot med et smil om munnen som forsikrer alle og en hver om at dette er en trivelig fyr.

Eternal Terror, Norge, nei det kjente han ikke, og meg, nei ikke mitt navn heller. Men etter to omdreininger på fingrene roper han til dama i luka… Pressepass og presseakkreditering. Han beklager høflig og mener at han hadde glemt å legge ET til på lista si. Dermed var den saken biff. På spørsmål om han skal vise vei til backstage og VIP camp og lignende svarer jeg fort nei takk, det behøves ikke, for dit hadde jeg ingen tanke om å bevege meg denne gangen. (Av erfaring vet jeg at backstage betyr gratis øl, og gratis øl betyr ingen rapport).

 

I fjor hadde Death Feast ca 900 besøkende totalt, Mike mente at det i år var solgt over 1000 festivalpass i forkant, og han forventet ca 1500… vi får høre med ham om dette stemte litt senere, men jeg blir ikke overasket om tallet lå rundt 2000. Denne festivalen hadde en line up som bare ropte på fans av extreme metall:

Se bare her:

 

Tors, 12.06.08

Fre, 13.06.08

Lør, 14.06.08

13:15-13:45

SORE

DEADLY PALE

HACKNEYED

14:00-14:30

VERMIS

HOUR OF PENANCE

THE GRIEVING PROCESS

14:45-15:15

SUFFOCATE BASTARD

HOLOCAUSTO CANNIBAL

FLESHLESS

15:30-16:00

MASS INFECTION

SINNERS BLEED

DESECRATION

16:15-16:55

GOROD

PREJUDICE

INHUMATE

17:10-17:50

WAKING THE CADAVER

KATAPLEXIA

INSISION

18:15-19:00

WORLD DOWNFALL

CONDEMNED

KRONOS

19:15-20.00

DEGRADE

IMPALED

UNMERCIFUL

20:15-21:00

CEPHALOTRIPSY

AVULSED

Cock and Ball T.

21:15-22:00

INVERACITY

JaKA`s

DECREPIT BIRTH

22.15-23.00

ROMPEPROP

ORIGIN

DYING FETUS

23:30-00:30

BEHEADED

UNLEASHED

CRYPTOPSY

 

Tre dager fulle av dødsmetall… dette lovde bra!

Logistikken så ut til å fungere utmerket. Folk sto minimalt i kø, campsiten fungerte veldig bra, vakthold, ambulanse og alt av nødvendige fasiliteter var til stede, og inne på selve konsertområdet var det mat og drikke samt en god del musikk og t-skjorter å få kjøpt i tillegg til den obligatoriske merch standen til bandene som var der.

 
Første band ut på Death Feast 2008 var Sore fra Tyskland som begynte etter tysk maskineris normale punktlighet, til oppsatt tid. En blanding av flere sjangere vil jeg si, med grind/ dødmetall vokal fra to vokalister.  Det vil forundre meg om disse guttene har spilt veldig mye og veldig ofte live, for det virket veldig nervøst og usikkert ut i mine ører. Det virket som om de var på øving og jammet mer enn at de var på en stor scene på en festival. De var veldig opptatt av å kaste ut øl til publikum, og det greide de da. Over 60 flasker øl ble kastet ut i løpet av 3 minutter. I løpet av de første låtene til Sore kom regnet.

Regnet fortsatte og var nok med på å se til at band nummer to på dag en, Vermis, ikke fikk noen god mottakelse fra publikum og ei heller fikk til noen god opptreden. I så måte var Sore bedre enn Vermis og disse to burde med fordel ha byttet plass i spillerekkefølgen. Vermis var rett og slett kjedelig å se på. Ingen bevegelse, ingen mimikk, det var som å se på et svartmetallband som ikke fortrekker en mine i løpet av en konsert. Men nå er jo ikke Vermis et svartmetallband, og da mener jeg at det må være tillatt med litt bevegelse og liv på scenen.

43f39bc312233dde8df8832405566933.jpgSuffocate Bastard (bildet) var en positiv overraskelse. Brutal dødmetall som fenget mine ører. Det var tydelig at disse gutta hadde mer taket på det å stå på en scene enn forrige band. Her var det bevegelse, banging og publikumsfrieri som fungerte veldig godt. Moshpitten holdt det gående gjennom hele konserten og gav bandet den tilbakemeldingen de fortjente. Ett nytt bekjentskap som ikke skuffet!

Skuffet gjorde derimot band nummer 4 på scenen… Mass Infection… dette bandet kom, spilte, forvant og ble glemt!

Den første virkelig gode opptredenen kom med finske Gorod. Riktignok ikke et brutalt dødmetallband, men som vokalisten selv uttalte… "vi spiller jo bare vanlig dødmetall". Joda, vanlig dødmetall hva nå enn det er, det spilte de… Det gjorde de meget bra! Dødmetall som noen ganger fløt over i hardcore riff, men aldri så langt over at de gikk bort fra konseptet. Gorod uttalte selv at de ikke forstod hvorfor de spilte på en slik brutal festival, men alle oss som så og hørte opptredenen deres vet hvorfor!

Så var tiden kommet for et band som tydeligvis hadde stor appell blant folk før festivalen. Publikum strømmet til for å få med seg opptredenen til Waking the Cadaver fra USA. Gutta hadde i timene fra festivalen startet betjent merch standen sin og pratet hyggelig og ivrig med alle som kom forbi.  Slamming Gore Groove kaller de musikken sin. OK, jeg skal ikke begi meg ut på en definisjon av hva det er, men fengende og bra live, det var det dessverre ikke. Mye bedre på plate! Men Waking the Cadaver skal ha for at de var omgjengelige og at de i alle fall forsøkte å levere varene på scenen.

Fotball i teltet eller World Downfall? Jeg ga World Downfall en sjanse først, men det skulle vise seg å være en tabbe. Dette var ikke musikk for meg. Dagens dårligste lyd og dagens dårligste musikk med en cover av Turbonegers "Erection" som ville fått hvem som helst til å skjemmes av å være norsk gjorde dette til en nedtur av dimensjoner.

Men i teltet var det topp stemning selv om Tyskland røk på et tap!

b6337094e168e0ef74098524c5e99357.jpgDegrade (bildet) fra Sverige var neste band ut. Her må superlativene finnes fram. For dette var bra! Veldig bra! Tett samspill, massiv lyd og en dødmetall som høres riktig ut i mine ører. Gutta kunne kanskje med fordel ha beveget seg litt på scenen for å få gitt oss den helt maksimale konsertopplevelsen, men musikken til Degrade klarer å stå på egne ben den. Absolutt et band som kan greia si, og etter å ha kjøpt og hørt på skiva deres er jeg overbevist. Dette er bra saker, både live og på skive!

Cephalotripsy: Trommer, gitar og vokal… Men hvilken vokal… og hvilke trommer… Vokalisten bruker stemmen sin på en måte som jeg kun har hørt en gang før… hos Condemned…. Med den tanken går det opp et lys for meg… Det er samme vokalist i Cephalotripsy og Condemned. Han har en sceneframtoning og en stemmebruk som gjør at han nesten kunne stått alene på scenen og sunget acapella. Med en vokal som nesten skjærer over i strupesang og tostemthet får han også sola til å titte fram for første gang i dag. Akkompagnert av tunge trommer og en drivende gitar blir dette en konsert som huskes lenge.

Så kommer det første bandet jeg har ventet på. Inveracity. Med en vokalist som kunne vært hovedaktør i romper stomper minner dette mer om et hardcore punkband enn noe annet. Det er før de begynner å spille. Når de åpner med "visions of coming apocalypse" er undertegnede helt og holdent solgt! Disse gutta er samspilte og tighte. De har en vokalist som bare oser av selvsikkerhet, og scenen er hans. Det er tydelig at det er flere som har hørt om Inveracity fra før av, for nå fylles det opp foran scenen igjen. Lyden er bra, bortsett fra at jeg mener at triggene fusker litt, noe som jeg tror går ubemerket hen hos de fleste.  Jeg hadde forventet at Inveracity skulle være bra live, og det var de da også.

660ac1a8fbc24d5c7f178c82a216e712.jpgSå kom Rompeprop (bildet)… Hvilket navn…. Mye hadde blitt meg fortalt om Rompeprop før jeg skulle få sett dem live. Folk som jeg pratet med mente at dette var et meget bra band. Folk jeg pratet med tok feil. Se på bildene. Bassen var moro den, men det var ikke my liv under konserten. Vokalen var uanstrengt presentert med et effektbrett som sørget for at det som ble sagt inn i mikrofonen… ja sagt, ikke sunget… kom ut som noe helt annet… De samme personene som hadde snakket så varmt om Rompeprop før  konserten var nå etterpåkloke og sa at de var bedre før. Javell…

Dagens siste band var Beheaded . De ble muligens ofre for en sliten anmelder, men dette levde ikke opp til et par av de andre bandene som hadde spilt i løpet av dagen. Ingen bevegelse på scenen. Ikke heldige med lyden. Ikke det bandet jeg ville ha satt som headliner, men ok. Jeg oppsumerer dag en til tonene av Beheaded og kommer fram til følgende: Det var en bra dag med mye god musikk. Dårlig vær stort sett hele dagen. Masse hyggelige mennesker og band. Kraanium var også representert med tre av bandmedlemene og undertegnede var behjelpelig med å skaffe hotellrom til en lykkelig norsk musikker.

 

 

For flere bilder, sjekk vårt bildegalleri