WACKEN METAL BATTLE 2008 – Finale – Trondheim, Blæst

WACKEN METAL BATTLE 2008 – Finale – Trondheim, Blæst

Så var det klart for årets finale i Wacken Metal Battle. 5 vinnere fra hver sin delfinale skulle gjøre opp seg i mellom om hvem som skal representere Norge under årets Wacken Open Airs store demobandkonkurranse Wacken Metal Battle.

Innkalt til jurytjeneste bare timer før første bandet entret scenen, møtte undertegnede opp veldig dårlig forberedt til dyst. Med unntak fra å ha sett Pica Fierce i delfinalen, var kjennskapen til bandene ytterst liten. Man husker så vidt å ha hørt Lowdown og Hellish Outcast fra en og annen demo tidligere, men bortsett fra det kjente man lite til bandene på forhånd.

Man dukket da opp og ble presentert de øvrige 5 jurymedlemmene og man satte seg godt til rette for å bivåne, bedømme og bedrikke. Det må nevnes at lyden var helt bedriten under de 2 første bandene der juryen var plassert, men heldigvis bestod denne juryen av folk som ikke var bevegelseshemmet på noen måte, og man fikk de inntrykk man skulle uansett.

 

LOWDOWN (Vinner delfinale Stavanger)

En av de 2 forhåndsfavorittene, Lowdown, fikk den tvilsomme æren av å åpne dette finaleheatet. Litt lite folk, men greit nok til å være såpass tidlig på en fredagskveld i Trondheim.
Det var lett å se at Lowdown har mange år på baken og at det består av musikere som er erfarne livemusikere. Hele tiden prøvde bandets vokalist Leo å få med seg publikum, noe han lyktes med allerede fra første forsøk. Dessverre ble det mindre og mindre respons utover i settet da publikumsinteressen ganske enkelt døde ut, noe også Leo bemerket til publikum underveis. Leo viste en karisma på scenen som var enestående. Lowdown hadde flere partier som fridde til publikum og dermed ble det bra med liv blant de fremmøtte. Dessverre skjedde et eller annet med gitarlyden der juryen var plassert. Helt i starten var den konge, så forsvant den for deretter å gradvis komme tilbake igjen. Dessverre ble den aldri bra igjen og selv om man beveget seg ut på gulvet der lyden var bedre, ble det aldri noen gromkonsert lydmessig.

c164662c8527c2bc3ef7af4423089cd9.jpg

PICA FIERCE (Vinner delfinale Trondheim)

Den andre store forhåndsfavoritten kom som nummer 2 i dette 5 band store (lille) feltet. Denne gangen stilte Pica Fierce opp med 2 gitarister og den hjemkomne sjømannen ga helt klart musikken til Pica Fierce en ny dimensjon. Lydbildet ble mye fyldigere, men på en annen side mistet bandet noe av sjarmen ved å kun ha en gitar. Det ble vanskeligere å høre alle detaljene og personlig synes jeg det låt bedre med bare en gitar, men det er nok bare en smakssak. Bandet klinket til med en helt ny låt, og det i seg selv er ganske friskt i en finale i Wacken Metal Battle. Men låta var kosegod og lover godt for bandets fremtid. Det skal bli gøy å følge Pica Fierce videre.

 

DESTINED (Vinner delfinale Tromsø)

De veldig unge guttene fra nord imponerte mange med sin aggressive metalcore, men dummet seg ut ved å bare spille i 15 minutter. Reglene til Wacken Metal Battle sier så nært opp mot 30 minutter som mulig, og da blir det bare dumt og ekstremt uproffesjonelt å bare spille i 15 i en finale. Men uansett hvor lenge de spilte så imponerte de som sagt mange der de spilte en krysning av In Flames og Anaal Nathrakh. Det vil da si at musikken var en litt hardere og mer aggressiv versjon av In Flames mens vokalisten låt som en pur ung, sint og uferdig V.I.T.R.I.O.L. fra Anaal Nathrakh. De var stillestående på scenen men dyktige musikere. Godt samspilt og den rene koringen i de roligere refrengpartiene funket bra som avbrekk til det aggressive. Tviler på om stemmebåndene til vokalisten vil holde særlig lenge om han skal fortsette slik.

c678b36237da8ace70f98bf4727de813.jpg

HELLISH OUTCAST (Vinner delfinale Bergen)

Frisk thrash metal fra Vestlandet var hva Hellish Outcast ga oss. De åpnet med en illsint låt før de roet ned. Hadde en vokalist som ikke akkurat flørtet med publikum, men han holdt liv i de ved å kommunisere jevnlig og skåle med dem. Fikk dermed størst respons tilbake av alle 5 bandene denne finalekvelden. Musikken deres hadde litt sånn Pantera-aktige riff innimellom og selv om de ikke akkurat har funnet opp kruttet, så "smalt det læll". Ble en del transportetapper men berget seg flott inn med en knallgod og kjapp sistelåt. Trenger kanskje å få gjort noe med fyllet for starten og slutten smalt det skikkelig av.

2f5e0bac88e127311a1baddb0379310b.jpg

ILLUSION (Vinner delfinale Oslo/Jevnaker)

Skiensbandet Illusion avsluttet kvelden og det ble litt merkelig avslutning etter som de 4 første bandene går under diverse underkategorier av extreme metal mens Illusion er et prog metal band. Eller det var det de skulle være. Selv synes jeg progresjonen i musikken deres var ytterst liten og ikke alt av det de foretok seg på scenen kan kalles metal heller. Men gutta var dyktige og på kanten til det som kalles flinkiser. De hadde en hel del gode gitarsoloer som dro opp men dessverre alt for mye som dro ned igjen. Det var lite trøkk i låtene og det meste var forutsigbart og til tross for en god vokalist og gode musikere ble dette ikke helt det store i denne sammenhengen.

 

PICA FIERCE ble kveldens vinnere etter at juryen hadde sagt sitt. Det var 4 glade musikere som entret scenen for å motta hyllesten fra publikum, arrangør og jury. Nå blir det Tysklandstur og med seg på veien fikk de 6 store lapper fra arrangøren. Eternal Terror Live kan ikke annet enn å kaste seg på haugen med gratulanter og ønske bandet lykke til på Wacken.