WINDS – Andy Winter forteller om Winds progresjon

WINDS – Andy Winter forteller om Winds progresjon

I forbindelse med Winds nyeste album "Prominence and Demise" som ble gitt ut på slutten av fjoråret ønsket Eternal Terror å ta en prat med bandet for å høre hvordan ting står til med bandet.

Winds_Andy.jpg

Først vil jeg gratulere med nye Winds platen. Det tok noen runder i CD spilleren, men når det først satt må jeg si at dette er det beste dere har gjort så langt.

Mange takk for det du!

Det er en god stund siden albumet ble sluppet – hvordan har tilbakemeldingen vært?

Jeg synes responsen på platen har vært veldig fin jeg, både fra presse og fans. Selvfølgelig vil det jo alltid være noen som liker det du driver med mer enn andre, og sånn er det alltid, men jeg håper og tror at de fleste som kjenner Winds fra før av synes denne platen var et naturlig steg videre for oss, samtidig som vi også med det litt annerledes uttrykket enn tidligere forhåpentligvis har plukket opp noen nye fans i tillegg. Det er i alle fall mange anmeldere som har veldig mye fint å si om albumet, og vi ser også at mange fans virker veldig fornøyd. Så responsen har vært bra må man vel kunne si.

I forhold til de to foregående albumene var denne platen litt vanskeligere å komme inn i.  Musikken opplevdes mer kompleks og mindre tilgjengelig, mer ekstrem samtidig som det virker som det er mer klassiske og akustiske partier – har du noen kommentarer til det?

Det er nok mange som vil være enige med deg i det skulle jeg tro, og jeg kan jo ikke si annet enn at jeg har hørt det før det du sier også. Samtidig har vi fått høre dette for hvert album vi har gjort, at musikken har blitt mer kompleks og mindre tilgjengelig, så dette kan vel også ha en sammenheng med at vi utvikler oss som musikere og at vi prøver å sprenge våre egne grenser for hvert album. Vi driver jo ikke med allsang og listepopp uansett, så en viss terskel er det nok for å komme inn i vår musikk, og jeg vil tro det er mange som ikke helt kommer inn i det ved første lytting. Men etter å ha hørt platen la oss si en fem ti ganger er det mange som kommer tilbake og sier at de liker det veldig godt likevel. En journalist jeg hadde kontakt med sa det også veldig bra, han mente at de fleste vil aldri greie å forstå hvor spesiell musikken er, de vil bare bli frustrert over den store mengden innovative musikalske ideer som kastes over dem. Vel, det var hans ord. Men vi for vår del påberoper oss jo ikke å lage musikk for alle og en hver. For meg er det vanskelig å være objektiv på akkurat det punktet om hvor tilgjengelig musikken er, men det er i alle fall ingen tvil om at noen liker det vi driver med. Det har vi i alle fall fått tilbakemeldinger på, og det er selvfølgelig veldig hyggelig å høre.

Hva har vært annerledes med å lage dette albumet i forhold til forrige?

Vi har alltid forsøkt å endre arbeidsprosessen litt mellom hvert album, både for vår egen del, og fordi det vil påvirke resultatet positivt også. Jeg synes det fort kan bli farlig for alle kreative artister å gjøre arbeidsprosessene sine til en vane. Man må ikke bli for komfortabel med å gjøre ting akkurat på samme måte, da blir det jo fort formularisk og lite innovativt. Så vi har for eksempel alltid brukt forskjellig utstyr på hver plate vi har gjort, og vi har også mikset i forskjellige studioer hver gang, da alt dette også endrer lyden og lydbildet. Der snakker vi om de mer tekniske tingene. Når det gjelder det rent praktiske så har vi også gjort visse endringer i skriveprosessen og måten vi kommer frem til ideer og materiale på.

Hvordan foregår skriveprosessen i Winds? I booklet'en står det at musikk og arrangering er av og med Winds; er det du som kommer med ideen og så samarbeider dere frem til et ferdig produkt?

Det var i alle fall slik i starten. Det har også vært en naturlig prosess for oss å i større grad samarbeide for hvert album (les: stikke nesa våres oppi hverandres saker). Da vi startet opp var det sånn at vi jobbet veldig individuelt, alle hadde ansvaret for sitt eget instrument, og alle grunnideene var først og fremst mine egne. På den siste platen er flere av grunnideene også fra de andre, og vi har samarbeidet veldig aktivt med å forme og utarbeide musikken og ideene til vi var fornøyd alle sammen. F.eks. har vi sagt til hverandre, syng sånn, spill slik, etc, og vi har diskutert veldig mye rundt arrangeringen av låtene. Det har vært en evolusjonsprosess på den måten, og det har også av den grunn tatt mer tid å forme ting, og å ferdigstille grunnideene til det endelige resultatet. Alle har også deltatt i beslutninger om detaljer under miksingen, så dette er i høyeste grad et produkt av tett samarbeid.

Winds_1.jpg

Dere har hatt med dere flere gjestemusikere på nye platen – hvordan kom dere i kontakt med Dan Swanö og hvem er denne Agnete M Kirkevaag?

Jeg kom i kontakt med Dan for en del år siden da han gjenåpnet Unisound studioet sitt. Vi har vært på samme plateselskap med Winds og Nightingale, og jeg fikk et infoskriv fra Dan via selskapet om dette med gjenåpningen av studioet, som jeg svarte på. Vi diskuterte litt om muligheten for å samarbeide på noen prosjekter, altså at han eventuelt skulle være involvert i miks og produksjon av noen av mine fremtidige prosjekter, etc. Jeg spurte om han også kunne være interessert i å samarbeide ikke bare bak spakene, men foran også. Tenkte ikke på noe spesielt i den sammenheng på det tidspunktet, men bare generelt på ett eller annet prosjekt i fremtiden. Og etter en tid da vi jobbet med Winds materialet tenkte jeg at Dans vokal ville passe veldig bra til noen av partiene. Så jeg spurte han om han kunne gjøre noen vokalpålegg, og sånn ble det. Agnete M Kirkevaag er vokalist i et band som heter Madder Mortem. Det er et veldig tøft band, så det burde du sjekke ut om du ikke har hørt det før.

Alle coverne på Winds platene har vært kjempefine. Kan du si litt om hva slags tanker som ligger bak coveret på Prominence and Demise?

Jo da, vi legger en del arbeid og tanker inn i akkurat dette slik at det totale audiovisuelle inntrykket av platen blir gjennomført. Det er ikke minst spesielt viktig for et band som oss, hvor det ikke bare er snakk om at vi lager konseptalbum, men på en måte er Winds et konseptband i seg selv. Tematisk er alle platene basert på mye av de samme grunnleggende ideene, og dette gjelder for det visuelle også. Så utfordringen der er å formidle visjonen man har i tankene til han som har designet coveret for oss. Så vi har tett dialog med Travis Smith om hvordan coveret skal være. Han har også en veldig unik evne på akkurat det punktet til å fange opp våre signaler og å faktisk greie å skape en konkret og veldig nøyaktig visuell representasjon av det som formidles via våre tanker og ideer.

På deres første EP "Of Entity and Mind" var dere signet til Avangarde Music – hvordan var samarbeidet med dem kontra samarbeidet med The End Records som dere nå har platekontrakt med?

På mange måter går det ikke an å sammenligne direkte. Avantgarde Music er et lite italiensk selskap med tre fire personer på et kontor, så de gjorde en grei jobb i forhold til det rammeverket de hadde å jobbe med. The End Records derimot er et stort amerikansk selskap med hovedkontor i New York, med ca. 25 heltidsansatte, med band som blant annet Voivod og Lordi i rekkene, og med distribusjon gjennom indie-avdelingen til Sony. Så de har helt andre forutsetninger å jobbe ut i fra. Men platebransjen har jo også endret seg ganske mye fra da vi ga ut vår første plate og til nå, så situasjonen er annerledes og betingelsene i markedet er også annerledes. Det er f.eks. mye vanskeligere for uavhengige artister som oss å selge masse plater nå enn det var for 8-10 år siden, både fordi det er mange flere band å konkurrere med, og fordi mange utsalgssteder og platebutikker har gått konkurs, og de kjedene som overlever prioriterer alltid å ha større artister som garantert selger plater i hyllene. Så da hjelper det ikke å ha et godt distribusjonsnettverk når butikkene til syvende og sist velger å prioritere annerledes, og man ikke får den tilstedeværelsen i butikkhyllene som er nødvendig. Dermed har salget blitt mye mer Internett- og postordrebasert nå enn før, for mindre og mellomstore artister. Det amerikanske og europeiske platemarkedet er også veldig annerledes strukturert, og siden vi har vært på et amerikansk selskap ganske lenge nå, blir vi kanskje fort litt usynlige i Europa. Men i Norge har vi nå distribusjon gjennom VME, så platen burde være enkel å få tak i for de som ønsker å kjøpe den i Norge.

Det er ingen hemmelighet at de fleste medlemmene er involvert i diverse band og prosjekter; derfor lurte jeg på om du anser Winds som et prosjekt eller som et fullverdig band. Har det vært vanskelig å få alle i bandet til å ha tid til Winds ?

Vi får alltid dette spørsmålet om prosjekt kontra band. Det blir vel et definisjonsspørsmål det da, men vi har i alle fall gitt ut fire plater sammen, og med den samme besetningen på alle platene. Så basert på det faktumet kan man vel også si at hvilken definisjon man velger å sette på det, og om vi er en gruppe, et band, et prosjekt, en kvartett, eller hva som helst, har liten praktisk betydning. I alle fall for oss. Når det gjelder det tidsmessige så har det aldri vært noe problem, men vi jobber også på en måte som gjør det veldig fleksibelt, så hvis noen av oss har andre forpliktelser i en viss periode, utsetter vi bare arbeidet med Winds til dette er unnagjort. Sånn sett kan man faktisk si at vi har rukket mye de siste tre årene på den tiden vi hadde til rådighet.

Winds_2.jpg

Hvordan ble Winds til?

Det var vel i min skyld det, får man vel si. Å gå veldig i detaljer på det punktet vil nødvendigvis ta en del tid, så det hopper vi bare over, men i korte trekk, noen av oss hadde spilt sammen før i andre band, noen kjente hverandre sosialt, andre hadde felles bekjente som foreslo at vi skulle spille sammen, etc. Ellers står det jo veldig fint og velskrevet i biografien, at Winds ble til som et resultat av fire individuelle musikeres ønske om å få gjennomført en felles visjon om å videreutvikle og utforske egen musikalitet og kreativitet. Det var jo store ord må man si, men jeg kan vel ikke få sagt det noe bedre selv egentlig. Winds handler om å utvikle, utforske og eksperimentere.

Har dere planlagt noen konserter?

Det blir ingen konserter i forbindelse med dette albumet i alle fall, og hva som skjer i fremtiden kan jeg ikke si så mye om enda. Alt kan skje.

Over til noe litt annet: Du kommer om ikke så lenge ut med ditt første soloalbum. Kan du fortelle litt om hva vi kan forvente av det? (Hvem har du fått med deg til å spille på platen? Når kommer den på markedet, osv?)

Det kan nok fort bli en stund før soloplaten min er ferdig, så å si at den kommer om ikke så lenge er nok en overdrivelse. Men jeg jobber litt med den innimellom andre ting, uten noen tidsrammer eller datoer. Hvem som er med og sånt er alt for tidlig for meg å si noe om også. Jeg har jo en viss ide selvsagt, men vi er langt unna noe konkret på alle disse punktene foreløpig. Ellers blir det for øvrig min andre soloplate når den omsider kommer, jeg har gitt ut en fra før også.