MONOLITHIC – Trondheim – Blæst

MONOLITHIC – Trondheim – Blæst

Monolithic har vokst seg stor innen live miljøet i trønderhovedstaden ganske så fort, og har sjeldent gitt oss to like konserter, der er hele tiden noe nytt og utforskende med denne duoen. Om Monolithic er ny for deg, noe det egentlig ikke bør være om de er jevnlig innom her, så består bandet av Kenneth Kappstad (trommer) og Stian Westerhus (gitar), og de spiller en noe som flere har valgt å kalle ekstremjazz. For dette en musikalsk opplevelse av en annen verden, og de toucher borti mange genrer. Og da spesielt når de sjeldent gir oss det samme to konserter på rad. De har bla spilt sammen med Keep of Kalessin under Trondheim Jazz Festival, der de forøvrig spilte fletta av Keep of Kalessin(!). Denne onsdagskvelden på Blæst var det også klar for en ny vri på det hele, Thomas, som er mer eller mindre fast livemedlem i Sunn 0))) var til stede for å lure det hele inn mot drone universet.

Litt glissent med folk når jeg dukker opp på Blæst omtrent 40 minutter før gutta entrer scenen, men det løfter da seg. Mange var tydeligvis klar over hva de gikk til, for så stor prosent av publikum som jeg aldri har sett før, var utstyrt med øreplugger, noe som overhode ikke var en dum idé.

Thomas, som den søte, gamle hippien han er, ble sittende på gulvet hele konserten med en moog i fanget, og tilhørende pedaler foran seg. Han så ut til å fly helt rundt i sin egen verden (nuff said), med bare ett og annet blikk mot Kappstad for å få et lite nikk når det var tid for å gå til neste parti.

Kappstad og Westerhus har fra før en helt massiv sound bare de to, og når det hele ble pakket inn i dundrende, lavfrekvente basslyder så ble det ikke akkurat mindre massivt. Dette hadde dog både fordeler og ulemper, noe av det intrikate gitararbeidet til Karlsen forsvant til tider litt langt bak buldringen, men samtidig fikk Monolithic plutselig en helt annen dimensjon i sin musikalske kreasjon.

Det var ikke like mye av de tunge, drivende riffene som Monolithic til vanlig har en del av denne kvelden, men de var likevel spedd inn her og der og det groovet som fy! I mellom dette var det mye Deathprod lignende electronica/noise og ikke minst Kappstads helt umenneskelige tromming.

Monolithic jobber for tiden med ett album, og jeg for min del er meget spent på om dette i det hele tatt kommer til å fungere som noe annet enn live, og ikke minst hva slags drakt det er vi får se Monolithic med når det kommer. Men det er jo enkelt og greit bare å vente og se.