SHINING – Oslo – Oslo, Club Maiden

SHINING – Oslo – Oslo, Club Maiden

Svenske Shining er et mye omtalt (suicidal) black metal band, som er kjent for sine kontroversielle tekster og aggressive sceneoppførsel. Konserten denne kvelden var også den eneste annonserte som blir holdt i nærheten av Norge på denne siden av nyttår. Altså en konsert som burde være et must for alle metalfans i Oslo området å få med seg.

Det var også tydelig valget av band appellerte til oslofolket denne kvelden, for selv om det ikke var direkte trangt om plassen hadde det samlet seg et betydelig antall publikum i lokalet og foran scenen allerede før første bandet hadde vist seg.

46da51f9a867933600c2359b0a3e33ce.jpg

Først ut på scenen denne kvelden var Hardcore Punkbandet Haust. Jeg hadde ikke hørt noe til Haust før og hadde ingen formening om hva som ventet meg i det de kom på scenen. Men etter publikumsoppmøte (som var ganske stort til å være første oppvarmingsband) og stemningen i lokalet å dømme, virket det som det kunne bli kraftfullt. Fra første akkord fikk bandet full støtte med både røyk og avansert scenelys, men etter et par sanger må jeg si at jeg ble litt skuffet. Det virket som bandmedlemmene hadde mer en nok med å konsentrere seg om å spille gjennom sangene sine, noe som førte til at de ble omtrent like fengende å se på som en gjeng tømmerstokker. Det var minimal bevegelse på scenen og interaksjonen med publikum ble holdt til et absolutt minimum både under og mellom sangene. Dette viste seg også i publikum, som utover i settet så ut til å miste litt av gløden de hadde startet med. Dette er litt synd for Haust leverte musikk som var både hard og spennende, men som mye på grunn av manglende engasjement ikke nådde helt ut til publikum.

6405c3c95c9016da057637063da7f0e4.jpg

Så var det Endezzma sin tur til å innta scenen, og det gjorde de i ekte svartmetallstil ikledd nagler, lær og linksminke.  Det tok ikke lang tid før scenekanten var fylt med ivrige metallhoder som headbanga vilt og mikrofonen ble ofte delt med fansen på første rad. Lyden inne på Maiden var upåklagelig og bandet leverte et stort sett intense svart/death metallsanger med god variasjon og holdt trøkket og stemningen oppe helt til siste akkord var spilt. Bandet så ut til og storkoste seg på scenen og det samme gjorde publikum. Til slutt takket Endezzma for seg, forlot scenen, og jeg bega meg bort til den fort voksende ølkøen.

ec0995a6e968c49a24cf0f385e73cda8.jpg

Til slutt var det endelig tid for Shining til å spre sitt grimme budskap for folket. Jeg har hørt en del av skivene, og lest noen intervjuer med det kontroversielle bandet fra før og gledet meg sinnsykt til å endelig se dem live. Bandet spiller utrolig tight og skifter hele tiden mellom steinhard black metal og melodiøs buldrende doom metal. Men er det noe som må nevnes om dette bandet så er det vokal og frontmann Kvarforth. Med sin usedvanlige aggressive holdning mot alt og alle rundt seg, blandet med en god dose humor og sceneshow, skaper han en herlig atmosfære (som er umulig å forklare, men bare må oppleves) og hever musikken til et høyere nivå. Shining hadde satt sammen en grundig settliste og kunne by på et stort antall låter fra både gamle og nye utgivelser for å mette alle fans. Som en herlig bonus til alle som hadde tatt turen til Maiden kom plutselig Maniac (ex-Mayhem) ut på scenen og tok over vokalen gjennom et par sanger. Kvarforth annonserte selv at han liker å spille i Oslo, som jeg håper han gjør alvor igjen av snart, for dette er et band jeg virkelig ønsker å se på scenen igjen.

Setlist:

Vemodets Arkitektur
Låt Oss Ta Allt Från Varandra
Yttligare Ett Steg Närmare Total Jävla Utfrysning
Svart Industriell Olycka
Någonting Är Jävligt Fel
The Claws Of Perdition
Ännu Ett Steg Närmare Total Utfrystning
Längtar Bort Från Mitt Hjärta
Submit To Selfdestruction