THARAPHITA – Primeval Force

THARAPHITA – Primeval Force

Tharaphita er et Estonisk pagan/black-metal band, som kan minne litt om Enslaved blandet med en liten dråpe Finntroll. Musikken som spilles på Primeval Force er av ganske høy kvalitet. God stemning, masser av tøffe partier og en tilsvarende vokal (dog ikke noe spesielt). Produksjonen er rett igjennom strøken den også. De blander gjerne inn litt synth her og der, men ikke på en altfor overdreven måte. Sånn sett kan bandet faktisk også minne litt om (nye) Manowar, hvis man skal dømme etter synth-bruk (og de har kanskje hentet litt inspirasjon fra tekstene deres også). Bandet "synger" både på engelsk og på sitt morsspråk, ett språk som jeg har begynt å like litt mer etter jeg har hørt igjennom Primeval Force!

Etter hva jeg kan høre er det en vokalisten som står for den grove østblokk-stemmen, mens det er en av de andre i gjengen som lurer i bakgrunnen med den rene backingvokalen sin.

Musikken presenteres fint, selv om jeg ville tatt avstand fra enhver som kategoriserte det som black metal. Greit nok at man har hentet inspirasjon, men man er ikke Nazist av å bygge autobane heller.

Primeval Force har 8 låter: Sorceress, Primeval Force, Throne of bones, 10000Eestlast, Toung Of Flame, Passing into Anguish, Destroyer Of Soul og Manalateekond. Etter å ha hørt første halvdel av åpningslåta så danner man seg ett bilde om hvordan resten av skiva kommer til å låte, og tanken man danner seg viser seg for å være mer eller mindre korrekt.

Men de klarer allikevel å gjøre noe som så mange andre feiler på, nemlig det å få lytteren til å ville fortsette å høre. Musikken er vakkert gjennomført og en fryd for det kresne øre.

Selvsagt, hver sin smak, men personlig skal jeg følge litt med på bandet i fremtiden. Denne utgivelsen er en bekreftelse på att folk fra Estonia kan mer enn å rappe bil-dekk.