SOLITUDE AETERNUS – Hour of Despair

SOLITUDE AETERNUS – Hour of Despair

Det amerikanske doom metal bandet Solitude Aeturnus (heretter SA) ga ut sitt første album så langt tilbake som i 1990, og diskografien deres består i dag av seks fullengdere. Før jeg fikk denne DVD-en i hende, hadde jeg kun kjennskap til bandet to første album, som for øvrig er flotte plater begge to. Derfor ble jeg en smule skuffet da jeg oppdaget at nesten alle låtene de spiller i løpet av denne konserten er hentet fra "through the darkest hour" og deres siste album "alone". Det viste seg etter hvert at skuffelsen var helt ubegrunnet, da også materialet fra disse albumene holder meget høy klasse.

For de uinnvidde kan jeg fortelle at SA spiller episk og melodiøs doom metal, slett ikke ulikt Candlemass, men de ligger kanskje noe nærmere klassisk heavy metal enn svenskene. Candlemass parallellen er ikke minst aktuell i disse dager, da SA vokalist Rob Lowe også synger på "king of the grey islands".

Konserten vi får servert på "hour of despair" er tatt opp i Warszawa, i likhet med alle Konsert DVD-ene som Metal Mind spyr ut på markedet. Foran et glissent publikum framfører SA sin låter med bravur, her er det ingen ting å utsette på det instrumentale, ei heller på vokalen til Rob Lowe. Derimot er bandet heller stasjonære på scenen, og noe spektakulært show er det overhodet ikke snakk om. Det nærmeste vi kommer showmanship er at vokalgud Lowe stiller iført prestekostyme, uten at det gjør noen forkskjell fra eller til. Kommunikasjon med publikum er det også lite av. Likevel koste jeg meg da jeg satt i godstolen og så denne konserten, og det skyldes at det er et sterkt låtmateriale som fremføres, og at selve fremføringen er god.

I tillegg til konserten som er filmet i Polen, får vi en del bootleg materiale, men lydkvaliteten på disse opptakene er rett og slett begredelig. Du skal være blodfan av SA for å kose deg med disse, vi andre kan trygt stå over. Intervju med vokalist Rob Lowe og gitarist John Perez blir det også, men dette intervjuet er noe av det mest søvndyssende jeg har sett. Maken til amatørmessig innsats av en intervjuer skal man lete lenge etter.

Er du fan av SA fra før, eller har lyst til å sjekke ut bandet? Denne DVD-en fungerer fint både som en introduksjon til bandet og som et bra live dokument ment for gamle fans. Selv har jeg funnet ut at jeg har alt for store hull i SA samlingen, og de fire skivene jeg ikke eier, skal snarest mulig i hus.