DISSECTION – En vei med ukjent slutt

DISSECTION – En vei med ukjent slutt

Det føltes som om jeg hadde kommet igjennom et meget trangt nåløye, da jeg endelig fikk muligheten til et intervju med Jon Nødtveidt fra Dissection. Det ble noen forsinkelser, men da bandets manager endelig kom og hentet meg og tok meg med backstage, gikk alt raskt for seg. Jeg møtte en meget opplagt og blid frontmann bak scenen på Rockefeller og nedenfor kan du lese hva vi pratet om.

 

Dissection_2.jpg

ET – Er det godt å være tilbake i Norge igjen, Jon?
JON
– Det kjennes meget bra.
ET – Hvordan er det for dere å være her i Oslo og være headliner på Inferno?
JON
– Det kjennes suverent faktisk, det er jo ganske lenge siden vi var her sist og det og komme tilbake hit og spille på denne festivalen kjennes veldig bra. Jeg har møtt folk her fra Mexico, Chile, Japan og England så det virker som om det er folk fra overalt her.
ET – Inferno er jo den mest extreme metal festivalen, i alle fall i Nord-Europa.
JON
– Ja, det kan jeg tenke meg at det er. Det virker som om det er mye fokus på black, death og det mest extreme, og det er bra, hehe.

 

ET – Maha Kali, slik jeg har oppfattet det så har folket vært litt delt i sin oppfatning av den låta.
JON
– Ja, det virker som om folket har vært delt i 2. Du har de som har hatet den og de som har elsket den, hehe. Vi ville bare slippe en ny låt for å vise at vi er tilbake. Det har jo gått såpass mange år og det har vært ganske interessant å se på interessen på singelen. Det er faktisk mange som har reagert svært negativt i begynnelsen, men som har kommet tilbake og sagt at nå liker de den som faan.
ET – Selv så har jeg anmeldt den og jeg må si at det var ingen problemer å høre at dette var Dissection med en gang, selv om jeg skal innrømme at jeg var litt usikker i begynnelsen om jeg likte den. Men jeg hørte låta svært mange ganger før jeg var ferdig med min anmeldelse og den ble bare bedre og bedre for hver gang, og nå synes jeg den er knallbra.
JON
– Saken er den at vi valgte å slippe en ny låt så raskt som mulig og vi ble nødt til å bruke materiale jeg hadde spilt inn i fengselet og det er under svært begrensede former. Lydmessig er den langt i fra hva dere kan vente dere på det neste albumet, mens essensmessig er det Dissection og det var det vi ville formidle. Og det til tross for omstendighetene, vi ville bare presentere noe nytt.

Dissection_MahaKali.jpg

 

ET – Det er jo en del av fansen, og da spesielt de eldste, som har hatt litt tungt for å svelge at dere har med kvinnevokal på låta.
JON
– Men det er vel slik at det er mange som har vendt seg til de 2 platene, The Somberlain og Storm Of The Light’s Bane, og det har vært de 2 eneste tilgjengelige platene i en lang periode, og disse 2 skivene som ble innspilt i 93 og 95 har formet det bilde av Dissection som folk har. Som band og som låtskriver vil jeg hele tiden prøve å lage nye saker og det er slik det vil bli. Men jeg kan tenke meg at det var et sjokk for en del som har hatt nettopp dette bildet av Dissection eller de som har hatt helheten av Dissection’s sound, at vi har med kvinnevokal på låta. Men det handler ikke om en begrenset form. Dissection for oss er ikke en begrenset form, det er ingenting som skal være bestemt på forhånd. I og med at vi er et band med 2 gitarer, bass og trommer, så tar vi utgangspunkt i det, men essensen og følelsen bak musikken eller den drivkraften som finnes kommer jo fra samme kilde. Men på sett og vis så er vi glade for at folk reagerer på det vi gjør, hehe, og vi er veldig fornøyde med den responsen vi har fått.

ET – Så var det den nye platen. Hva kan du fortelle oss om den?
JON
– Den vil nok gå litt tid enda før den kommer, men vi er i studio i disse dager. Black Syndicate Studio i Stockholm og vi er ferdige med å innspillingen av trommene og mine komp gitarer, så vi jobber på med den nye platen. Den er planlagt utgitt til høsten.
ET – Blir også den på Nuclear Blast?
JON
– Vi har ikke skrevet noen kontrakt enda for denne platen. Vi har valgt å først spille inn platen og deretter ta kontakt med plateselskaper for å se hvem vi velger å samarbeide med.
ET – Nuclear Blast har jo gjort mye rart på promotion fronten den siste tiden med for eksempel jordbærdrops med pentagram på for Dimmu Borgir, kondomer for Hammerfall og taxireklame for Sonata Arctica i Finland. Jeg hadde planlagt å ta med en Hammerfall kondom til deg i kveld, men glemte den på hotellet, hehe.
JON
– Jasså du, hahahahaha. Jeg tror ikke det hadde kommet til å bli noen anledning at jeg ville bruke den i noe tilfelle, hehehe.

ET – Har dere noen tittel på den nye platen?
JON
– Det er noe vi for tiden ikke vil gå ut med, men tittelen finnes og den vil snart bli offentliggjort.

ET – Ok, da får vi bare vente på den. Dissection skal spille på en del festivaler i sommer.
JON
– Ja, vi skal spille på 5 eller 6 festivaler og i tillegg har vi flere på gang som vi holder på å forhandle med.
ET – Dere skal spille på Wacken også. Hvordan tror du det blir å komme tilbake der 9 år etter den legendariske konserten i 96?
JON
– Ja, hehe, det er riktig. Den går på den 218. dagen og det er tallet for helheten av det kaotiske samspillet og det var et fint sammentreff. Det var den første festivalen vi ble booket på i år, og det var litt kult at den kom på akkurat den dagen. Vi skal over til Mexico neste måned for 2 konserter også, og så har vi Motala Metal Festival i Sverige og en hel del konserter til.

 

Dissection_1.jpg

 

ET – Låtskrivningen på den nye platen, er det du som har gjort alt sammen?
JON
– All musikken har jeg jo skrevet alene, og tekstene har jeg skrevet i samarbeid med en meget nær venn, som også er medlem av MLO. Det har vært et veldig givende samarbeid.
ET – Er alt skrevet mens du satt i fengsel?
JON
– Nei, mesteparten er det men en del av materialet er eldre enn det også, selv om det er blitt finpusset på og omarrangert i løpet av disse årene. Nå, etter at jeg kom ut, så har bandet endelig fått en full kapabel line up, så bidrar alle medlemmene med sine egne ting i musikken, og det er noe dere vil komme til å høre. Det er blitt et langt steg fra demostadiet som jeg har presentert låtene på, til at alle medlemmene legger ned hele sin kropp og sjel i musikken.

ET – Har du gjort noe annerledes i låtskrivningen nå kontra det du gjorde på The Somberlain og Storm Of The Light’s Bane?
JON
– Ja, jeg har aldri gjort det samme. Det eneste jeg kan si er at musikalsk sett så vil jeg alltid holde meg i bevegelse på den stien vi vandrer på, for å si det slik. Det er en vei med ukjent slutt, men den sataniske drivkraften og selve ilden bak musikken er det som fører oss framover. Mørket som finnes bak de musikalske formene.

ET – Da har jeg 2 spørsmål igjen. Det første blir om Faust, som var innom Dissection. Hva var det som egentlig skjedde der?
JON
– Det som skjedde det var at, på grunn av vårt sataniske budskap, så kjente Faust at han ikke kunne stå helhjertet bak det vi representerer som band. Vi er begge 2 personer som vil gjøre ting helhjertet, og vi så begge at det var en bare en løsning der vi ble tvunget å gå hver vår vei. For meg personlig er nummer ett i gjenoppståingen av Dissection, at det skal være totalt fokus fra alle medlemmene å drive bandet framover og kanalisere de energiene som vi kaller på. Det ville vi ikke kunne oppnå om et medlem ikke helhjertet står for. Og derfor ble det som det ble.

ET – Hvordan tror du det kommet til å bli her i kveld?
JON
– Det kommer til å bli en massakre, hahahahaha.

 

Dissection_logo.gif

Der avsluttet vi den hyggelige praten og jeg forlot backstagen fornøyd med et av de få intervjuene Jon Nødtveidt gjorde under Inferno 2005. Jeg gledet meg som en unge til konserten som skulle komme, og det ble en minneverdig konsert som gledet mange.