EINAR SJURSØ – Øver sånn ca akkurat nok

EINAR SJURSØ – Øver sånn ca akkurat nok

EINAR SJURSØ er en kar som driver sitt eget plateselskap Duplicate Records. I tillegg er han trommeslager som har en rekke plateinnspillinger på samvittigheten. Beyond Dawn, Infernö, Lamented Souls og Virus er bare noen av bandene han har befatning med og nedenfor kan du lese hans bidrag til Blast Beast serien.

 

ET – Når begynte du å spille trommer?
EINAR – Tror jeg gikk i åttende klasse, men hadde hatt planer om det lenge. Det var vel på slutten av det grelle 80-tall.

Einar_1.jpgET – Hvorfor begynte du med trommer?
EINAR – To grunner: onkelen min og Kiss. Har en onkel som var langhåra tenåringsrocker da jeg var liten. Han spilte selvfølgelig trommer og det første møtet mitt med instrumentet var en bandøving han hadde i stua til farmoren min. Det neste som skjedde var at jeg begynte å digge Kiss, som selvfølgelig øvde stor innflytelse på livet mitt i mange år videre. Mer skulle det ikke til.

ET – Hvor gammel var du da du fikk dine første trommer/trommesett?
EINAR – Det var faktisk da jeg begynte å spille, så jeg var vel 15 tror jeg. Det var et crappy gammelt Aria-sett som jeg ga altfor mye for.

ET – Hvor ofte øver du?
EINAR – Så ofte som vi øver med band. Jeg er egentlig mer musiker enn trommis, er ikke så opptatt av å bli verdens kjappeste eller mest tekniske. Vil egentlig bare spille kule trommer som passer musikken, og øver sånn ca nok til å få det til.

ET – Hvem så du mest opp til som ung trommeslager og hvem er det nå i dag?
EINAR – Det begynte jo med Peter Criss og Eric Carr, Siden oppdaget jeg Metallica og Sepultura. Igor Cavalera var lenge et stort lite forbilde. Lombardo er det den dag i dag. Da vi startet Beyond Dawn hadde vi jo også forbindelser med Darkthrone, så Gylve var naturlig nok en inspirasjon. Bill Ward, John Bonham, Trevor Sharpe (Miranda Sex Garden), Matt Cameron og Chris Reifert. Matz Ekström, han som spilte på første Candlemass-skiva og Stuart Rose, Pentagram trommisen på de tidlige skivene. I dag har jeg vel ikke så mange spesielle da jeg hører på så mye forskjellig musikk og ikke nødvendigvis fester meg kun ved trommene. Men får jo hakeslepp nå og da, nivået er blitt temmelig høyt.

ET – Hva slags utstyr bruker du? Hvilket utstyr er i dine ører det beste?
EINAR – Har et helt ok Premier 5-trommers sett som står og støver ned, da vi øver med andres utstyr. Cymbaler har jeg dårlig med, men drømmer om et fett Zildjian-oppsett, det er av min erfaring de beste cymbalene. Som du skjønner er jeg ingen utstyrsfrik, jo mindre sett jo mer må man bruke fantasien. Dét, og å høre på mye forskjellig musikk er god inspirasjon.

ET – Hva er den viktigste egenskapen man må inneha for å lykkes som trommeslager?
EINAR – Hvis man vil bli sånn skikkelig superhvasstrommis, bør man ha i alle fall LITT talent, og helst ikke kun rytmisk men gjerne være litt musikalsk generelt. Også må man øve mye, og ikke minst LIKE det.

Einar_2.jpgET – Har du noensinne spilt en trommesolo på konsert?
EINAR – Håhå, nei, det hadde vært helt uaktuelt. Jeg ler av folk som spiller solo, ser for meg at de står hjemme og drar’n foran speilet. Fete brekk/soli inkorporert i låter er selvfølgelig helt greit.

ET – Hvis du ikke hadde blitt trommeslager, hva er det mest sannsynlige du hadde blitt?
EINAR – Sikkert arkitekt eller tannlege.

ET – Trener du mye utenom øvinger? Jeg tenker da mer på det fysiske.
EINAR – Håhåhå! Ja, det skulle tatt seg ut. Burde selvfølgelig trene litt men til nå har verken lyst eller vilje meldt seg i stor nok grad.

ET – Har du noen spesielle ritualer du må igjennom før du går på scenen før en gig?
EINAR – Ofrer gjerne tre marsvin og kremerer likene i brylfett mens jeg synger Lillebjørn Nilsen. Neida. Er vel greit å bevege litt armer og bein for å varme opp, men jeg er da ikke homo heller. Har sett trommiser gjøre de merkeligste ting før en gig uten at det har hatt noen tilsynelatende effekt på opptredenen.

ET – Hvilke utgivelser har du vært med på? (Band, tittel, utgivelsesår)
EINAR – Hoi.

Beyond Dawn : Up through the linear shades 7”ep 1993
Beyond Dawn : Longing for scarlet days mcd 1994
Beyond Dawn : Pity love cd 1995
Beyond Dawn : Revelry cd 1998
Beyond Dawn : In reverie cd 1999
Beyond Dawn : Electric sulking machine cd 1999
Beyond Dawn : Frysh cd 2003
Infernö: Utter hell cd/lp 1996
Infernö: Down town Hades cd/lp 1998
Infernö: Überthrash 2-7”ep 2004
Infernö: Thrash Metal dogs of Hell 7”ep 2004
Infernö: Überthrash II 2-7”ep 2005
Infernö: Metal commando ATTACK cd/lp 2007
Virus: Carheart cd 2003
Lamented Souls: Essence of wounds 7”ep 2003
Lamented Souls: The origins of misery cd 2004
Two Trains: Two trains cd 2004
Two Trains: Feel Free mp3ep 2005
Bomberos: Bringing down the neighbourhood average 7”ep 2003
Bomberos: Hate mcd 2004
Fleurety: Department of apocalyptic affairs cd (gjest, 1 låt)

Hagalaz’ Runedance: Volven cd/lp (gjest, 4 låter)

Har også spilt inn ny Two Trains-skive og nye skiver med Virus og Lamented Souls er på vei.

ET – Som avslutning skal du få lov til å utfordre nestemann i denne serien om trommeslagere. Velg en trommis og forklar hvorfor han fortjener (!) det?
EINAR – Valget er enkelt; Carl-Michael Eide fra Aura Noir, Dødheimsgard, Cadaver og Ved Buens Ende. Mannen var en kunstner på trommer og er det fortsatt på gitar. Han hadde sin helt egen spillestil som alltid flyttet grenser og har inspirert veldig mange. En stor musiker, uansett hva han holder på med, og det er en ære å få spille med ham i Virus.