EVERWOOD – The Raven’s Nest

EVERWOOD – The Raven’s Nest

Disse Ungarerne spiller progressiv/ symfonisk metal og dermed går jeg umiddelbart i forsvarsposisjon. Det er fint lite jeg finner attraktivt ved denne sjangeren som ofte blir for mye symfoni og alt for lite metal for min smak.
Dette er bandets andre album og det er femten låter fordelt på tre historier som er sydd sammen i et stort konsept. Det følger med noen multimediesegmenter som klargjør historien for de som ikke ønsker å tolke betydningen av teksten på egen hånd. Multimedia og konsept + artwork fortjener mye skryt, men hvis musikken ikke innfrir blir det bare å pakke inn dritt i glanset papir. Slik er det heldigvis ikke denne gangen, totalopplevelsen av denne forseggjorte og gjennomførte utgivelsen er bare positiv. Som vanlig er det en intro som skal få meg i den rette stemningen og gjøre meg nysgjerrig og mottakelig for det de har klekt ut. Dette er prog på sitt beste, ved hjelp av uvanlige elementer og en lekende holdning klarte de å få meg til å skifte sinnsstemning tre ganger på den introen og pirret det jeg har av nysgjerrighet å låne til denne typen musikk. Når så introen kuttes og åpningsriffet på Another World tar over er det bare en ting å gjøre; vrenge opp lyden! Vi snakker tunge riff a là Dream Theater avløst av synth a là Marillion og en skremmende evne til å bevege seg på kanten av stupet uten å falle. Balazs Konch benytter seg ikke akkurat av det største registret, men stemmen hans fremstår som veldig sterk på det han gjør. Siden det er en Ungarer som synger på engelsk er det et snev av aksent å spore, men det er ikke utpreget, tydelig eller forstyrrende. Balansen mellom synth/gitar er nøye kalkulert og tilpasset. Det er ingenting på dette albumet som virker masete eller påtrengende, og partiene som virker uferdige og lite engasjerte er få. Når kassegitaren hentes frem til balladen Behind Your Smile føler jeg, overraskende nok, at det er en helt naturlig utvikling på albumet.
Som nevnt tidligere er det noen låter jeg ikke klarer å bli like engasjert av, de fleste av disse er samlet på historiens siste del, som skuffet meg mye etter den flotte starten og midtpartiet. Uansett er dette ett jæ**ig bra andrealbum fra ungarerne, ferdig sak.
Jeg vet at jeg kommer til å få mye tyn i lang tid fremover for denne setningen, men det må sies; dette er en meget bra skive som jeg kommer til å hente frem senere med stor glede!