MALSAIN – The Disease

MALSAIN – The Disease

Malsain er vel Norges eneste blackmetalband med en kvinnelig vokalist, eller tar jeg feil der? Samme det. Det å kalle Malsain blackmetal blir kanskje smått feil, men at  de har hentet inspirasjon fra den genren også er det ingen tvil om, det er nemlig mye sort å spore her. I 2004 kom de med sin debut, They Never Die, også den på Dark Essence. Skiva høstet da en del gode kritikker den og undertegnede likte da han hørte han også. I så måte var jeg litt spent på The Disease, hvordan ville bandet angripe den vanskelige andreplata?

Vel, The Disease er blitt spilt veldig mye hos meg den siste uken og jeg kjenner skiva ganske så godt nå, uten å ha blitt lei. Ergo, den må ha noe ved seg som jeg liker. Det første jeg vil trekke fram er de klaustrofobiske stemningene bandet skaper med synthen og gitarene. Det låter horror lang vei og er da smått creepy. Det andre jeg vil trekke fram er hvor utrolig mørkt dette låter. I Malsain slipper hverken gud eller noen v hans følgere inn, det er det for mørkt til. Det tredje jeg vil fremheve er bandets evne til variasjon. De kjørere på med masse fart i enkelte låter for så å komme med rolige doomy saker. Ta for eksempel Memories From The Past, dette kunne vært en monumental doomlåt, det låter så innmari fett, men dessverre er det en instrumental, skulle gjerne hørt noen dype growls oppå der!!! (For øvrig starter den låta med en sample fra The Shining og jeg får like mye ståpels hver gang!) De bruker også mye klassisk gitar på toppen av musikken noe som fungerer som både en stemningsskaper og som krydder.

De har også et godt driv i musikken sin, den mersom bare flyter kan man vel si, uten å kunne forklare hva jeg mener. Enten så skjønner du det, eller så gjør du ikke. Surprise! Det røsker i alle fall tidvis, den skjønner nok alle!

Ellers må det sier at vokalist Skumring har en utrolig bra skrikevokal egentlig. Den har faktisk noe særpreg over seg og passer musikken godt. Malsain har klart å opparbeide seg en egen sound vil jeg si, jeg kan i alle fall ikke komme på noen som høres ut som Malsain.

Jeg synes The Disease er blitt et bra album som jeg ikke har noe problem med å anbefale videre til andre som liker sin metall ekstrem, mørk og horrorfylt.