ISKALD – Krig, religiøse motsetninger og mørke sider

ISKALD – Krig, religiøse motsetninger og mørke sider

ISKALD er ett av de fire første bandene som fikk avtale om plateslipp med det nyoppstartede plateselskapet Indie Recordings og med debuten trygt ute, var det på tide med en prat med bandet. Trommis Aage Krekling er mannen som står for svarene.

E-T: Hvordan føler du deg akkurat nå?
AAGE – Akkurat nå føles alt veldig bra. Er vel ingen grunn til å klage, Shades of Misery har vært på det norske markedet i 5 uker, responsen fra presse har vært strålende og vi selger bra med skiver. Skjer mye spennende fremover også, skiva slippes i Europa 21. mai og venter nå bare på å komme oss ut å spille live.

E-T: Beskriv Iskalds musikk:
AAGE – Melodisk ekstreme metal

E-T: Hvordan fant dere sammen og hvordan utviklet det seg til å bli et band?
AAGE – Det hele startet på Sortland i begynnelsen av 2005 hvor vi rett og slett bestemte oss for å starte ett black metal band.. noe vi følte manglet i musikkmiljøet der oppe. Alle sammen hadde ett ønske om å spille ekstrem musikk, noe som resulterte i at vi fant hverandre.
Siden den gang, hvor kanskje ikke alt ble sett på som like seriøst, har vi fått til mye og samtidig fått utviklet bandet til det som er Iskald pr. dags dato.

E-T: Hvilke band har inspirert deg/dere mest?
AAGE – Tidlig thrash metal band, spesielt Slayer, er vel en av de viktigste inspirasjonskildene for min del. I tillegg hører jeg mye på norsk/svensk black metal som Immortal, Dawn, Dissection etc..

E-T: Er du/dere fornøyd med debuten og i så fall hvorfor?
AAGE – Jeg er veldig godt fornøyd med Shades of Misery. Plata er ett resultat av 2 års låtskriving og intens jobbing. Siden Ep-en, Northern Twilight, jobbet vi steinhardt med å få sammen nok låter til en fullengder som skulle være så bra at den ville skaffe oss platekontrakt. Vi kunne fortsatt å gi ut demoer og Ep-er, men vi følte låtmaterialet var sterkt nok til å satse på en full-lengder.
Med Shades of Misery klarte vi å oppnå et godt utgangspunkt for hvordan Iskald vil låte i fremtiden. Vi kombinerer nokså moderne ekstremmetal sound med eldre elementer og stemninger. Jeg føler vi har klart og kommet opp med en egen sound som burde tilfalle fans av mange ulike sjangre innenfor ekstrem metal.
Jeg er også godt fornøyd med helhetsinntrykket av skiva; Låtene, artworken og lyrikken henger godt sammen og gjør at debuten representerer oss som band fullt ut.

Iskald_2007.jpg

E-T: Føler du/dere at dere fikk til alt dere ønsket med albumet?
AAGE – Det vil jeg absolutt påstå! Gjennom en veldig nøye og viktig pre-produksjon i 14 dager fikk vi låtene akkurat slik vi ville ha dem, i tillegg til at vi ble godt forberedt til studioturen. Dette ble viktig og gjorde at arbeidet i studio i stor grad gikk på skinner. Alt som var planlagt i forkant + en del detaljer fra studio kom til sin plass på skiva. Når det er sagt, fikk vi i tillegg veldig god hjelp i studio. Vår tekniker, Nils Johannson, forstod tidlig hva vi ville oppnå med skiva. Produksjon og låt materialet på Shades of Misery representerer i stor grad Iskald anno 2007.
I motsetning til hva vi fikk til med Ep-en Northern Twilight, kan vi nå stå 100 % bak musikken og hva vi driver med.

E-T: Hadde dere forventet så mange overveldende positive anmeldelser?
AAGE – Nei, vi hadde vel egentlig ikke det. Selv om vi er veldig godt fornøyd med plata, er det alltid vanskelig å vite hvordan pressen blir å motta det. Det er i alle fall fett at skiva har blitt veldig godt tatt imot av de fleste, slikt gjør at man får forsterket selvtillitt. Det som er enda bedre er at de fleste som anmelder skiva faktisk forstår vår musikk.

E-T: Finnes det noe bevisst budskap i Shades of Misery?
AAGE – Med en tittel som Shades of Misery reflekterer vi mye av dagens samfunn og menneskeheten. Vi vil rett og slett påpeke at alt her i verden ikke er som det skal. Krig, religiøse motsetninger og mørke sider av livet er mye av den lyrikken på plata omhandler.
Men trilogien; ”Blodsbånd”, forsøker vi å sette søkelyset på fortidens norrøne mytologi og utviklingen som skjedde etter at Norge ble kristnet.

E-T: Hva var det som la grunnlaget for interessen din/deres for ekstremmusikk?
AAGE – Det hele begynte vel når jeg hørte Metallica og litt senere Slayer. Det var vel de 2 bandene som åpnet øynene mine for enda mer ekstrem musikk og holdninger.

E-T: Har dere fått mye støtte fra lokalsamfunnet?
AAGE – Vi har egentlig aldri hatt mye støtte fra lokalsamfunnet her oppe i nord. I løpet av de 2 årene på Sortland var vi stort sett alene om å spille ekstrem musikk, og ikke mange hørte på det heller. Allikevel gjorde vi en del konserter, og etter hvert ble det mer og mer oppslutning rundt bandet. Tiden her i Bodø har vært litt bedre, flere tilhengere og lokalpresse støtter opp om bandet til en hvis grad. På vårt releaseparty 14. April klarte vi å trekke 140 fans til Sinus, mer en Enslaved gjorde når de tok turen innom forrige høst faktisk. Det er alltid hyggelig å se at flere og flere for opp øynene for hva vi driver med, også lokalt.

E-T: Hva tror du er årsaken til at metallens kaldeste uttrykksform har sine røtter i nettopp Norge?
AAGE – Det er jeg faktisk ikke helt sikker på. Jeg var veldig ung på den tiden det hele startet. Men noen av grunnen var nok at det ble skapt en helt unik sound og uttrykk kombinert med dyktige musikere. Dette utnyttet vi og gjorde sjangeren til vår egen…

E-T: Er det en stor fordel rent promoteringsmessig og med tanke på internasjonal suksess å være norske? Hvordan har dere opplevd det?
AAGE – Det er nok faktisk en fordel i og med at norske black metal har blitt så stort internasjonalt. Vi merker at folk og magasiner bruker beskrivelsen; ”norsk black metal” om oss. Norge har fostret ekstremt mange bra band innenfor sjangeren, og når folk da hører at vi er norske vil mange gi oss ekstra stor oppmerksomhet vil jeg tro.

E-T: Hvordan føles det at pressen trekker paralleller mellom Iskald og band som Dimmu Borgir, Darkthrone og Keep of Kalessin?
AAGE – Det er alltid kult å bli sammenlignet med kjente og fete band. Når det er sagt har vi aldri latt oss inspirere i så stor grad av nevnte band, men at folk trekker paralleller er fett nok det.

Iskald shades of misery.jpgE-T: Leser dere musikkomtalene for Iskald?
AAGE – Ja, vi prøver å lese så mange omtaler som vi kan. I en tidlig fase som band er det alltid bra og høre ris og ros fra utenforstående. Men allikevel vil vi nok ikke la musikkomtalene påvirke vår musikk og ideer.

E-T: Er det noen helt spesielle opptak eller utgivelser dere svært gjerne vil ha tak i? Kanskje Eternal-Terrors lesere kan hjelpe…
AAGE – Jeg har egentlig aldri samlet på gamle eller spesielle opptak så det blir litt vanskelig å svare på akkurat nå.

E-T: Har du/dere noen religiøse eller filosofiske overbevisninger?
AAGE – Jeg har aldri vært noen religiøs person og er sterkt imot alle former for organisert religion.

E-T: Har dere begynt å skrive materiale til neste album?
AAGE – Vi er så vidt i gang med nytt materiale. Siden Shades of Misery ble spilt inn har vi rett og slett vært tom for nye ideer. Men nå begynner endelig ting å løsne. Vi jobber nå med å gjøre ferdig to nye låter.

E-T: Hvorfor skal folk kjøpe plata deres?
AAGE – Shades of Misery er en veldig mangfoldig plate med sterkt låter. For tilhengere av melodisk ekstremmetal med black/thrash/death og enkelte doom elementer vil dette være et godt kjøp. Shades of Misery har noe for en hver smak!! I tillegg bør jo alle de gode kritikkene tale for seg..