IMMORTAL – Dedikerte åndsbrødre

IMMORTAL – Dedikerte åndsbrødre

Dagen etter Immortals første konsertopptreden på nesten fire år, møter jeg Demonaz for en prat. Konserten dagen før var bra, men ble noe lidende under tekniske problemer. Demonaz sier at dette skyldtes en gitartekniker som ikke gjorde jobben sin. På tross av dette er Demonaz allikevel fornøyd:

"Det var en klassisk konsert, jeg fikk følelsen av at vi er tilbake igjen med riktig besetning og det var bra stemning, folk var klar for det. Bra konsert selv om det var noen små tekniske problemer."

Det blir syv konserter i år?

"Ja." (Demonaz ramser opp. I skrivende stund er det 8 konserter, sjekk ut www.immortalofficial.com)

Etter det, hva er planene?

"Studioalbum. Abbath og meg er godt i gang med stoffet, han har også begynt å øve inn låter med Horgh."

Appolyon, er han stand in?

"Nei han er med som fast medlem. Så nytt studioalbum er neste etter disse konsertene."

Er du "ideologen" i bandet? Du skriver alle tekstene?

"Meg og Abbath startet Immortal, og er plattformen i bandet. Vi fikk endelig en bra trommis i Horgh etter de første 3 albumene. Han er en del av brorskapet og helt uunværlig. Jeg skriver alle tekstene, og har vært med hele veien selv om jeg ikke (lenger) spiller live. Det har med spirit å gjøre, Immortal er mer enn bare et band. Det er alt for oss."

 Immortal_1.jpg

Drevet av spirit

 
Det er noe som heter at helheten er større enn summen av de enkelte deler. Gjelder dette for Immortal? Demonaz bekrefter:

"Det kan man si ja. Så for meg og Abbath er det viktigste at vi må ha spiriten, for å kunne holde på med Immortal. Den har vi. Vi kunne ikke kommet tilbake igjen hvis ikke spiriten var der. Det er det viktigste for oss er følelsen. – vi gjør ikke dette for andre, vi gjør det for oss selv. Vi gjør det selvfølgelig for fansen også, men spiriten er drivkraften."

Så drivkraften er selvtilfredsstillelse gjennom det kunstneriske uttrykket?

"Ja. – We share the same art. Selv om vi er ulike."

1c338ecd8bf16a0fe7664060bd4a8db6.jpgDet virker som at det er mye naturinspirerte stemninger i musikken og tekstene.

"Vi henter mye inspirasjon derfra. Jeg gjør det i forbindelse med det tekstmessige. Jeg går mye på fjellet, går jevnlig tur. Går i skogen, går hver dag. Jeg kan ikke sitte hjemme i stua å skrive alle tekstene, jeg må ut for å hente inspirasjon. Jeg hører på musikken, riffene, og har de med meg ut for å få en ordentlig helhetsfølelse. Den helhetsfølelsen får jeg av å være ute. Det er mye lettere å evaluere alt, og sette det i system, finne atmosfæren i musikken med tekstene når jeg har de rette elementene rundt meg."

Tror du det hadde vært vanskelig å lage den samme musikken hvis dere ikke bodde i Bergensområdet?

"Jævlig godt spørsmål. Jeg tror at det grunnlaget vi la med Immortal på de første platene, det er det vi har fortsatt på. Vi beveger oss ikke så veldig mye vekk fra det konseptet med blashyrk – vi har vårt eget helvete. Vi driter i det kristne helvete, vi har bygget videre på mystikken, for å lage et konsept som vi kan operere i selv."

Et eget univers, på en måte?

"Ja, faktisk. Vi har tatt med de tingene vi synes er inspirerende.
Akkurat som når man lager riff…det er signatur og egen identitet."

Det er jo mye mer kreativt enn å kjøre et satankonsept, som jeg nesten synes det er noe parasittlignende over.

"Det blir veldig fort kjedelig og uinteressant.
Vi skaper jo riffene og musikken, da er det naturlig å også skape tekstene og skape en ramme rundt lyrikken. Det kommer helt naturlig med musikken. Med musikken og riffene – Abbath lager det meste av musikken – så kommer de tingene naturlig. Det er i oss, det ligger der."

Kan du si noe mer om det med Bergen?

"Utgangspunktet er jo… jeg og Abbath har jo bodd i Lysfjorden i mange år, og har hentet mye inspirasjon derfra. Det er klart det spiller en stor rolle for oss. Det blir vanskelig å svare på. Naturen rundt oss der betyr ekstremt mye, vi hadde nok ikke klart oss uten det."

Vil du gå så langt som å si at naturen på en måte taler gjennom dere, at dere er et slags medium, eller blir det å dra det for langt?

"Det er en stor del av det, men det er ikke alt. Det er rock n roll også. Immortal har mye rocknroll i seg."

 
Ingenting er tilfeldig med Immortal

 
Immortal_3.jpgDere står for et veldig helhetlig konsept med image, tekster, musikk og sceneshow som utgjør en helhet. Ingenting virker å være tilfeldig. Er dette noe dere var bevisste på fra første stund? Demonaz forklarer:

"Ja, ingenting er tilfeldig med Immortal. Ikke noe av det vi gjør med låter, tekster, image. Vi er opptatt av alle detaljene. Vi vet hva vi vil. Det har vi vært bevisste på fra begynnelsen, i hvertfall fra første platen. Vi var veldig inspirert av Celtic Frost og Venom fra starten, og selvfølgelig Bathory. Musikkmessig har vi utviklet ting etterhvert og bygd på ting. Detaljene er viktig. Jævla viktig. Og det er det altfor få band som tenker på."

I begynnelsen gjorde dere stort nummer ut av at dere spilte Holocaust metal?

" Pressen gjorde stort nummer ut av det. Vi gjorde ikke det. Det var bare en terminologi som dukket opp, fordi vi ikke ville bli satt i bås. Vi ville ikke si "vi tilhører black metal scenen, vi er våre egne herrer."

Med tanke på musikken er det jo veldig naturlig å trekke inn black metal (D sier jo da), men samtidig har dere jo absolutt en egen sound.

"Ja, det er eget. Det låter Immortal. Vi har aldri prøvd å distansere oss fra det, men vi har heller aldri prøvd å være del av en scene, fordi vi har våre inspirasjonskilder – som sagt inspirert av Bathory og tidlig Black Metal, og tidlig Death Metal – Possessed og Piledriver, så Immortal har rock n roll røtter, og det er ikke alle BM band som har det. Kanskje det er det som skiller oss ut fra andre bm band."

Det var et ganske fruktbart musikalsk miljø i Bergen på begynnelsen av 90-tallet, eller er det mer et inntrykk som har blitt skapt i ettertid?

"Vi var de første som startet et band med det. Varg startet jo også . Vi var tent, vi hadde gode forutsetninger og 100% innstilt på å holde på med dette. Og vi har alltid vært jævlig entusiastiske med det vi har holdt på med og gitt det 100%. Det er viktig."

Holocaust metal betyr kaos metal?

"Ja, i utgangspunktet."

Hva er kaos for deg? Vil du si at musikken er kaotisk, eller er det veldig subjektivt? For folk som ikke forstår musikken kan den fremstå som kaotisk, men den er kanskje ikke så kaotisk for deg?

"Det er helt riktig. Det blir vel en slags maktdemonstrasjon mot alt som var veldig stuerent av metal og mot Death Metal band i bermudashorts. Så vi ville ta det som Bathory og Celtic Frost gjorde, og ta det til et enda mer ekstremt nivå. Vi syntes det var fett å høre på, og vi ville ta det til et mer ekstremt nivå med tempo og ekstreme riff og aggressiv og ond metal."

Når du bruker ordet ond, kan du forklare litt nærmere hva det egentlig betyr? (begge ler)

"Det motsatte av god."

Ja, men…

"Stemningsmessig. Utgangspunktet. Stemningen som du får når du hører på Into the Eternal Fire eller Equimanthorn med Bathory, fra "The Return" platen. Det er ondskapsfull stemning, det ryker av platen. Musikalsk sett så er det det det har godt i. Fandenivoldsk stemning, og å gi ut plater som det lukter svovel av."

Ond, det kan jo bety forskjellige ting. Man kan bruke det som en moralsk "godt/ondt", men du tenker mer på stemningen.

"Ja, når vi snakker om musikk så er det det det går i. Bevisst skape et fandenivoldsk album, fandenivoldsk musikk."

Ond i den betydningen, vil du si det kan ha en sammenheng med adrenalin eller et slags kick, en slags "rus".

"Det er jo et kick, ja. Det blir som å få betalt tilbake for noe man jobber med og legger sjelen i. Så får man et resultat. Man må jobbe for å få den stemningen, for at ting skal låte slik. Vi jobber med identitet – signatur og identitet. For å skape en stemning som tilfredsstiller. Det er det det går i."

 Immortal_2.jpg

Å skrive tekster

 
Du sa du ofte går i naturen når du skriver. Er det noe som kommer veldig spontant?

"Jeg har jo alltid vært opptatt av tekster i band, alltid vært opptatt av image og tekster. Mens Abbath har vært mest opptatt av image tingen, og best på det. Han har tatt ansvar for det, og jeg har tatt ansvar for tekstene og konseptet. Hvis jeg har en tape med Abbath sine riff -han har laget en ny låt – så tar jeg med meg den på headset og går 4 timer i naturen, for å finne ut hvor jeg skal legge meg på låten, hva er stemningen i låten? Det har blitt helt naturlig for meg å sette ord på Abbath sine riff. Det er det man kan si. Jeg synes det ville være rart om man skulle gjøre det på en annen måte, det forstår ikke jeg. Det er en naturlig måte å jobbe på for meg. Jeg har alt i hodet, det ligger der, akkurat som Abbath har alle riffene så utvikler jeg lyrikken. Det er mye samme måte å jobbe på – å lage riff og å skrive tekster. Man sitter og jobber med ting og finner ut at "fy faen denne låten skal hete mountains of might", sånn låter det bare. Og det er helt forbanna naturlig. Hvis ikke jeg kan gjøre det så er det noe galt. Men det er vanskelig å forklare for vanlige døende mennesker hvordan det egentlig er."

Når du finner akkurat den rette teksten, føler du fysisk at "ja, dette er riktig".

"For å si det sånn; hver eneste linje er gjennomtenkt. Hvert ord er gjennomtenkt i forhold til å skape en helhetlig stemning i låten. Og tittelen – noen ganger har vi kommet med titler før vi har skrevet låtene. Det er lettere. Du har tittelen før du har skrevet teksten. Det blir slik at alle detaljene er en oppskrift, det er nødt til å være helt riktig. Ellers så stemmer ikke låten. Alt skal stemme, så vi bruker mye tid på det. Jeg bruker ikke så lang tid på (akkurat det) å skrive tekstene, men jeg bruker mye energi på det. Og jeg bruker veldig mye av tiden min til å tenke på det og jobbe med det, det er alltid der. Så jeg kan ikke sette meg ned å si "i dag skal jeg skrive tekster". Jeg har det i kroppen." Det er riffene til Abbath som trigger meg. Det trigger meg til å kunne skrive og forklare. Olve kommer med en låt; Riffene, strukturen er så og si inne. Så skal jeg beskrive den stemningen med ordene. Og så finner vi alltid ut – det er en naturlig ting – jeg kommer til Abbath med det, og vi utarbeider og vet begge når det er helt riktig. Det er vanskelig å sette fingeren på det som skjer mellom meg og ham. Han er en ekstremt god musiker og artist, og har jævlig bra dømmekraft på hva som er bra av tekster, konsept og image."

 

be56c3889995b6d0d9ca54a542fbef79.jpg

Uavhengig

 

 
Så kommer et langt spm: Samtidig som jeg føler dere gjør en veldig unik musikk, så føler jeg det er vanskelig å ta et hvilket som helst kunstnerisk uttrykk ut av sin historiske kontekst. Tror du at dere var på rett sted til rett tid, og at Immortal ikke ville blitt like stort om dere startet i dag? Det jeg vil fram til er at alle, eller ihvertfall de fleste, kunstneriske uttrykk ikke oppstår i isolasjon men gjennom et samspill av forskjellige kunstnere over lengre tid. Vil du si at du som kunstner tar del i noe som er større enn deg selv og større enn summen av enkeltindividene som tar del i det kunstneriske uttrykket? Lever kunsten sitt eget liv? Hvordan vil du beskrive den kunstneriske prosess – i hvilken grad er du aktiv, i hvilken grad er du reseptiv? Det er en klisjè, men mange kunstnere sier "det bare kom til meg".

"Vi er helt uavhengig av hverandre med vårt materiale og måte å tenke på. Vi har noe som fungerer i fellesskap – talent. Sammen – den spiriten som jeg og Horgh og Abbath har, og nå også Apollyon – den spiriten vi har hvor alle er god på sitt, alle er best på sitt. Når vi kan dele den spiriten i bandet så er det en jævlig bra pakke. Scenen, og å dele med andre kunstnere, det driter jeg i. Vi har vårt band, våre ting, og ja – det er noe som kommer naturlig for oss. Jeg er oppvokst med å lese tekster til band, er oppvokst med å høre på metal og rocknroll, det har alltid betydd mye for meg. For Abbath har alltid image betydd veldig mye, han var Kiss fan fra han var veldig liten, og var jævlig tidlig ute med å høre på metal og rocknroll. Han hadde en del av de tingene jeg ikke hadde, og jeg hadde ting han ikke hadde. Så sammen utfyller vi hverandre, og når vi fikk Horgh, som er et enormt talent på trommer og har veldig rocknroll bakgrunn og har den fandenivoldske spiriten – altså, det er en utrolig sterk pakke. Alle tingene fyller ut hverandre. Og det har vi vel vist, meg og Abbath, med å drive på med Immortal i 17 år. Selv om jeg ikke spiller gitar (lenger), så er jeg med enda. Det viser at vi er et spesielt band, at vi aldri gir opp. Ingenting knekker oss. Vi la ikke ned bandet, vi tok en pause. Det var nødvendig å puste og legge ting litt på is, for heller å komme tilbake igjen når vi var klare. Ja, det er en kunst å spille fet musikk og ha et fett band, og å ha en nerve i det vi gjør. For oss er det helt naturlig. Det er det vi kan best."

Noen mener at det er visse typer kunst som er veldig høytravende, alt annet er mindre verdt. Noen er veldig opptatt av visse typer billedkunst, f.eks. Vil du si at det dere gjør er på et minst like høyt nivå som f.eks store malere?

"Absolutt. Men det er litt rart å sammenligne, for det er forskjellige medium. Bilder, alt visuelt – Immortal er jo også visuelt, men forskjellig på album og live. En konsert er en opptreden -Det er rock´n roll. Vi er ikke kunstnere på den måten, men albumene er en slags udødelig form."

Felles er vel at det handler mye om å formidle en stemning (ja, absolutt sier d.) Man kan ikke peke og si "der er stemningen".

"Nei, det har du rett i. Men vi kjenner det på kroppen. Man kan ikke forklare det. Drivkraften som vi har er vanskelig å forklare. Hvis den ikke var naturlig ville ikke ting vært så fett, tror jeg. Hvis ikke drivkraften vår var naturlig, så ville ikke ting fungert. Hvis ting skal presses fram og bli rutine… – vi er ikke noe rutineband, vi drives ikke av rutiner eller med deadlines, det handler om mye mer enn det. Vi går mye dypere."

 

Immortal_logo.jpg

Immortal er en curse

 

 
Hva har dere drevet med i Pausen? Jeg kjenner til I, men hvis du kan si litt mer.

"Vi har jobbet mye med I, ja. Jeg for min del hadde en pause med ro, hente inspirasjon, være ute i naturen. Vi har holdt på med Immortal i mange år, og da er det veldig godt å få en pause og bare tenke på andre ting og prøve å bevare roen og ta vare på seg selv. Det er ikke noe spesielt jeg har gjort ellers, det viktigste er å holde på med man trives med, det som det blir en drivkraft ut av – hvis man kan finne ut hva det er for noe. For oss er det Immortal. Immortal er helt naturlig for oss, en naturlig drivkraft. Og det er veldig virkningsfullt for oss når alt, alle elementene, ligger klart. Nå har vi et apparat rundt oss; vi har et management som fungerer, vi har riktige folk som er med. Det betyr at vi kan konsentrere oss om de tingene som er viktige for oss, og ikke alt det praktiske rundt. Bandet slipper å tenke på det. Det gjør at ting fungerer mye mer smertefritt."

Du snakket om ro. Det er nok mange folk som misforstår, og tenker at for å lage sånn musikk så må man hele tiden være veldig kaotisk på det personlige plan. Det er vel ikke noen motsetning – man kan fint jobbe med noe som er veldig kraftfullt og samtidig finne en slags ro i det?

"Hvis jeg får meg en fjelltur på 5-6 timer sammen med Abbath eller alene, så gir det meg drøssevis med idèer etterpå og underveis. Naturen åpner sinnet ditt. Det åpner mine sanser, når det gjelder å bli inspirert eller hente inspirasjon for noe. Jeg henter også inspirasjon fra masse gammel musikk, men jeg går ikke inn og leser tekster til andre band – det kommer naturlig det også. Noen ganger har jeg oppdaget at jeg har skrevet en linje som ligner på noe som er jævlig gammelt, men vi har bygget et konsept. Vi har laget rammene for Immortal for mange år siden, og vi har bygd på det. Det er – ja, den påbygningen er helt naturlig for oss. Vi har en slags oppskrift, men den må fornyes hele tiden. På Sons of Northern Darkness oppsummeres store deler av Immortals historie. Det er forskjellige låter som har elementer fra alle platene. Det nye stoffet vi jobber med nå er veldig episk og stemningsfullt materiale, men det er noe nytt allikevel. Det kommer helt naturlig. Vi bestemmer ikke på forhånd at "nå skal vi lage sånn låt eller sånn låt." Det kommer rett fra sjela vår. Kunsten for oss er å ta med oss det gamle, og alle inspirasjonskildene, inn i huset. Da er det naturlig at hvis alle er gode på sitt felt, så blir det en bra pakke. Det er en grunn til at det er bass, gitar, vokal og trommer i et band – det er utgangspunktet. Hvis ikke blir det å sitte med trekkspill på gaten og synge, det er ikke så fett. Så det er et teamwork."

I og med at du ikke selv er med på scenen, så er det en litt spesiell rolle, sammenlignet med mange andre band – en spesiell måte å jobbe på.

 "Ja, men det er sånn at… Det er litt vanskelig å forklare, men de som vet hva spirit er for noe, hva brorskap er, det som jeg og Horgh og Abbath har, hvis man snakker om oss fra før av da – opp til nå, så har vi den kjernen der, og den er jævlig stødig. Da får vi leve med den ene timen hvor jeg ikke er med å spille, det er ikke det aller viktigste. Men, det er spesielt, ja. Men det viser en styrke hos oss, hvor sterkt vårt samhold er, hvor mye musikken betyr for oss. Det går faen meg dypt. Vi er villige til å ofre… Immortal er en curse for oss, og den cursen skal vi leve med. Det er sånn det er. Vi er villig til å ofre alt, hva som helst. Det er vi. Det veit fansen vår – vi er jævlig dedikert."

www.immortalofficial.com
www.photograve.net

This interview is a co-operation between Eternal Terror Webzine and Imhotep!

imhotepbanner_5.gif