SCARIOT – Et hakk opp på stigen

SCARIOT – Et hakk opp på stigen

Scariot har utgitt fire plater så langt i sin karriere, men det er først nå at de har utgitt en plate som har skapt min skikkelige interesse for dette feiende flotte bandet som mikser musikksjangre til en særegen progressiv metall-stil som bartenderen blander sin Cocktail. Og navnet på denne nye kolossen gir meg ikke lite hodebry. Når jeg blar opp i en lurvete ordbok for å finne ut hva Momentum Shift betyr, kan den fortelle at «Momentum» har å gjøre med fysiologiske bevegelsesmomenter og -impulser, satt sammen med andre ord danner det utvidede betydninger, for eksempel «Momentum of force: kraftmoment», eller det kort og godt betyr «fart (fremover)». Når «Shift» kommer inn i bildet kan det bety alt fra «skift (også EDB), serk, forandring, forskyvning» til og med begrepet «greie seg med». Så her gir jeg opp og har tenkt å overlate ordet til Daniel Olaisen, gitarspiller og primus motor i bandet, som ennå ikke våger å tenke på å bakke ut for vanskelige konstellasjoner verken musikalsk eller språklig, for å uttrykke mer om hva Scariot har i sinne.

 
Eternal Terror – Håper dere har det bare bra for øyeblikket.
DANIEL OLAISEN – Tja, bare bra er jo en utopi, men jeg skal ikke klage!

Eternal Terror – Hvordan er reaksjonene til Momentum Shift?
DANIEL OLAISEN – Dritbra. Er vel bare en fjomp i Monster Magazine som har klart å presse ut noe usaklig skvip, ellers er det kanon tilbake meldinger fra samtlige, så jeg stoler på dem!

 

Scariot_band_pix1.jpg

 

Eternal Terror – Gratulerer med en hyperelegant plate. Den går under klengenavnet «Monumentum Shift» blant skjønnere. Hva har dere ment med å gi det musikalske verk et så mangetydig navn?
DANIEL OLAISEN – Hm, korrekt tittel er Momentum Shift! Skiva skulle i utgangspunktet hete The Grand Design, men så kom et annet band (Edenbridge) oss i forkjøpet. Momentum Shift har noe av den samme betydningen bak seg, og det er ikke mer mystisk enn at det betyr at noe akselererer eller at noe som går dårlig plutselig begynner å gå bra. Altså et slags tidspunkt hvor man går i en ny og bedre retning.

Eternal Terror – Så gjelder det bandnavnet. Det er lett å assosiere det med den svikefulle Iscariot, og i så fall har det en aktualitet i disse tider fordi hans skrifter blir lansert som et autorisert evangelium av kirken – det er min egen fordom. Hvor har dere tatt det ifra?
DANIEL OLAISEN – Korrekt. Det er tatt ifra Judas Iscariot navnet og det var en kamerat som foreslo det for 10 år siden. Den gang het vi egentlig Pegasus, men ville endre det da dette australske bandet kom med det navnet. Det er egentlig så kjedelig som at vi trengte et navn og alle syntes Scariot var greit…

Eternal Terror – Har dere i samarbeid med plateselskapet planlagt en turné for å støtte utgivelsen og glede skaren av metall-fans generelt og Scariot spesielt?
DANIEL OLAISEN – Nope, vi kjører Darkthrone stilen, he-he! Nei., ærlig talt så er det mye som skal klaffe for at Scariot står på en scene igjen, og det har rett og slett med at vi har ulike ønsker og spesielt Øyvind på vokal føler han er ferdig med turné livet. Men bare tiden vil vise hva som blir tilfellet…

Eternal Terror – Jeg er mer nysgjerrig jeg. Hva synes der om å jobbe med et lite plateselskap, med en så krevende musikk? For det er jo imponerende ferdigheter dere presterer.
DANIEL OLAISEN – Jeg er bare glad et selskap ville ha oss og gi ut skiva. Vi gav jo andre og større selskaper sjansen, men ingen ville signe oss. Jeg har grei kontakt med Face Front og kan vel ikke stille så mange krav når vi ikke er et live band…

Eternal Terror – Har du noen tanker du kan dele med oss om komposisjonene på platen? Hvordan var for eksempel «unnfangelsesprosessen»? Og hvordan ble tiden i studio tilbrakt?
DANIEL OLAISEN – Vel, alle låtene mekket jeg forholdsvis raskt etter bruddet med forrige besetningen. Det var vel bare en halv låt vi hadde øvd litt på med gamle gjengen. Riffene kom som perler på en snor, og i god tro ble det en fin blanding av aggressive og melodiøse ting. Jeg tapet gitarsporene hos en kompis, men det viste seg at det var støy på produksjonen, så jeg pakket likeså godt sakene og dro til Asgeir sitt studio og tapet alle gitartingene der. Det var ingen øving til denne skiva, så Asgeir la på trommespor etter hvert som han hadde tid og sendte meg smakebiter jeg kunne godkjenne eller si hva jeg ville ha endret på. Deretter sendte vi låter til Øyvind som bor i Sverige og han jobbet litt med vokal ideer der, men det meste improviserte han frem når han tok turen til Asgeir og studioet i Oslo. Det var meningen Asgeir skulle ta seg av bassen, men så tenkte vi, hei, la oss høre med Steve DiGiorgio. Asgeir kjenner jo ham siden de har spilt sammen i Testament og Vintersorg og Steve likte umiddelbart låtene han fikk høre. Han tok et fly til Oslo og jeg lærte ham låtene på et par dager og han tapet tingene etterpå.

Eternal Terror – Den skulle bringe dere et trinn opp på stigen, fordi av hva jeg kan høre er det en veldig sterk plate. Og det er mer Thrash enn noe av det dere har gjort før.
DANIEL OLAISEN – Helt enig. Denne skiva er et hakk opp på stigen, og det var jo derfor jeg ville gjøre den. Thrashen kommer vel inn med at jeg mekket litt mer thrasha greier akkurat da og ikke minst at Asgeir har en mer thrasha stil og forkjærlighet for den sjangeren!

Eternal Terror – Forandret dere på noe som helst på sangskrivingen, interpretasjonen, øvingsperioden, studio prosessen eller annet, for å gjøre denne platen bedre?
DANIEL OLAISEN – Det var som sagt ingen øving til denne skiva. Jeg hadde låtene klare og ventet bare spent på hva de andre skulle komme opp med av ideer. Det var kun et par småting som ble endret på av mine ting, ellers gikk alt som planlagt.

Scariot_Momentum.jpgEternal Terror – Jeg synes også at kraften og trøkket av sangene aldri har kommet ut så bra som det har gjort på Momentum Shift.
DANIEL OLAISEN – Jeg liker hver plate Scariot har gjort, og det er totalt forskjellig produksjon på samtlige. Det blir rett og slett en smakssak hva en liker best, men Scariot serverer i hvert fall en bred variasjon og har mye interessant synes jeg!

Eternal Terror – Hvorfor tok det dere 4 år for å presentere et nytt verk siden den storslåtte Strange To Numbers? Og ga den platen dere den lille ekstra oppmerksomheten som var nødvendig for å gjøre penger for denne platen?
DANIEL OLAISEN – Penger har aldri florert i Scariot, så jeg velger å tro at selskapet liker musikken siden de ville gi ut ny skive med oss. Ærlig talt, så trodde jeg ikke det skulle ta så lang tid, og det tok faktisk godt over 2 år fra jeg la gitarsporene til skiva var ute. Det skulle passe for alle å tape tingene, skiva skulle mikses nøye, mastringstid måtte planlegges og til slutt skal jo selskapet ha en viss tid på å promotere produktet før det gis ut, så det er summen av dette som forårsaket den lange ventetiden.

Eternal Terror – Du er en gitar spiller, en kunstner, som aldri vil kunne unngå sammenligning med Robert Fripp av King Crimson, men på Momentum Shift har du lykkes med å sette ditt eget merke på dem, slik at folk hører at denne gitaren er definitivt spilt av Daniel Olaisen.
DANIEL OLAISEN – Ingenting er bedre enn å høre at folk mener en har en stil og et varemerke, men når det gjelder Robert Fripp og King Crimson, har jeg så liten kjennskap til det bandet at jeg må skuffe deg der. Min absolutte gitar inspirator er Joe Satriani, men jeg er definitivt inspirert av mange bra gitarister og band!

Eternal Terror – I det minste er du veldig selv bevisst, som er et viktig aspekt for en gitar spiller og band leder. 
DANIEL OLAISEN – Tja, jeg har jo spilt gitar i snart 15 år nå og drevet seriøst med band de siste 11 årene, så jeg vet hva jeg vil og åssen ting fungerer.

Eternal Terror – Uheldigvis har jeg ikke hatt mulighet til å erfare bandet på scene, men gitar spillingen på platen er imponerende og den passer perfekt til resten av bandet, bandets musikk fungerer som et maskinelt hele. Det gjør musikken ekstravagant, er min mening.
DANIEL OLAISEN – Scariot var et fett live band når vi holdt på og vi leverte varene. Det har jo alltid vært heftig solospilling på alle skivene vi har gjort, men jeg føler alle instrumentene oser av kvalitet på Momentum Shift!

Eternal Terror – Visste du at du hadde talent før du begynte å spille med bandet? Var du et såkalt vidunderbarn av gitar?
DANIEL OLAISEN – Jeg er absolutt ikke noe vidunderbarn. Det viktigste er å skrive gode låter og beherske instrumentet sitt til det en trenger det til. Å ha et eget sound er også viktig, men vanskelig. Det meste er liksom gjort. Uansett, jeg plukket opp gitaren fordi en kompis spilte og jeg ble revet med. Satyricon var det første ordentlige bandet jeg ble med i, men kort etter dannet jeg både Scariot og Blood Red Throne.

Eternal Terror – Du vokser med Scariot. Hvor langt har du kommet i din vekst?
DANIEL OLAISEN – Merksnodig spørsmål! Om du mener om Scariot har toppet seg, kan jeg bare si at tiden vil vise om det blir noe mer fra denne kanten. Jeg har to andre band jeg har klokketro på, men jeg utelukker ingenting…

Eternal Terror – Hvordan tar du vare på gitar ferdighetene dine?
DANIEL OLAISEN – Vel, jeg øvde som en gal i mine yngre dager, men nå har livets realiteter i form av jobb, barn, hus og bil tatt meg, så jeg er glad om jeg får øvd litt et par-tre ganger i uka. Det går mer på å mekke og jamme frem ting enn å øve teknikker og skalaer liksom…

Eternal Terror – Vil Scariot starte opp motorene og dra ut på veiene snart?
DANIEL OLAISEN – Da må vi ha rikelig med drivstoff og 4 hjul…

Eternal Terror – Kanskje du vil overbringe det siste stikk til Øyvind Hægeland (vokal). Når Scariot turnérer, hvordan tar han vare på stemmen, slik at han holder stemmen skarp for så lang tid?
DANIEL OLAISEN – Det er det ingen som får vite…

Eternal Terror – Vel, vi er kommet til slutten av intervjuet og jeg takker deg, Daniel Olaisen, for å dele dine erfaringer med lesere og metall-fans. Noen tilleggende ord du synes mangler i dette intervjuet, så uttrykk dem her.
DANIEL OLAISEN – Selv takk. Det var jo et ganske dyptgående intervju, så får vel bare anbefale folk å sjekke skiva eller høre et par smakebiter på www.scariot.com!