VINTERSORG – Solens Rötter

VINTERSORG – Solens Rötter

Det er nå hele tre år siden Mr V. ga oss sitt forrige album, «Focusing Blur», men det betyr å absolutt ikke at det har vert stille rundt denne mannen, han er jo som kjent med i mange andre band og prosjekter. Men nå er det altså endelig tid for en ny Vintersorg skive igjen. Som tittelen på skiva avslører så er det en hel-svensk skive vi får denne gangen. Det er jo noe gamle fans av Vintersorg har ville hatt helt siden han kom med sin første engelsk "talende" skive.

«Solens Rötter» starter opp i et rolig tempo med harmonisk, akustisk gitar og en synth lyd vi kjenner igjen fra den gamle Vintersorg skiva «Ödemarkens Son». Når sangen, «Döpt I En Jökelsjö», så eksploderer med doble basstrommer og growling i fra Mr. V. så reagerte jeg de første gangene jeg hørte igjennom albumet på hvor spinkel gitar lyden var mikset, den er langt bak i lydbildet og veldig tam. Men det tok ikke lang tid før dette var noe man ble vant med, for hvert eneste instrument kommer faktisk akkurat nok frem til å skape et fantastisk lydbilde. Det er helt klart at det er jobbet godt og lenge med produksjonen på denne skiva.

Andreas Hedlund har helt i fra starten med Vintersorg hatt ett mål for øye: å utvikle seg. Og selv om denne skiva absolutt er et steg tilbake til hvordan Vintersorg var for en del år tilbake, så er det ikke noe tilbakesteg musikalsk. Dette er kanskje Vintersorg's mest komplekse skive noen sinne. Her har han fått blandet de progressive elementene som har vært i fokus på de siste skivene, og fått plass til enda mer av de folkemusikk inspirerte delene. Selv om det lå i bakgrunnen på mange av låtene på «Visions From the Spiral Generator» og «Focusing Blur» så er de nå brakt helt opp i dagslys. Begge elementene er smeltet sammen til en meget god harmoni.

Andreas gjør nok også her sin største vokalprestasjon noen sinne, selv om det helt klart er noen veldig banale og nesten flaue partier, så gjør Andreas en av sine beste prestasjoner her. Og selv om det denne gangen ikke er geniene Steve DiGiorgio og Asgeir Mickelson som legger på sine respektive instrumenter, så er trommer og bass fått en viktig rolle på skiva. Og begge deler er lagt eminent på av en herremann ved navn Johan Lindgren.

Dette er uten tvil nok en skive i fra Vintersorg du enten elsker eller hater, det kan hende mange gamle fans blir så smått nysgjerrig igjen, og kanskje enda flere faller av, men en hel del kommer til å elske denne skiva også.