IN VAIN – The Latter Rain

IN VAIN – The Latter Rain

In Vain har jeg vært innom noen ganger tidligere, både i form av omtaler og intervju. To EP`er har de bak seg, de seks guttene som per i dag (i følge bandets myspace side) utgjør bandet, som for øvrig holder hus i Norge en plass. Historien har jeg tatt før så den lar vi ligge. Det jeg derimot kan fortelle er at gutta har vært innom DUB Studio og spile inn ti låter som har funnet plass på The Latter Rain, bandets debut. De har med seg mange gjestearister på skiva, Kjetil Nordhus fra Green Carnation og Jan K. Transeth fra In The Woods for å nevne noen. Jeg likte begge bandets EP`er godt og jeg var faktisk veldig spent på hvordan debuten kom til å bli. Vi snakker tross alt om et utrolig spennende og dyktig band her!!!

Vel, skuffet ble jeg ikke, det er sikkert og visst! In Vain serverer på The Latter Rain en metall potpurri, her er det altså mye spennende. Å sette bandet i bås er ikke enkelt, men bandet selv sier progressiv ekstrem metall. Så ja, la oss kalle det det da.

Det er elementer fra mange genre å hente her, både doom, black, death, heavy, prog osv. Som du skjønner, dette er ikke lettfattelig musikk, men gi skiva tid og du har en kjempe forann deg!

De viser stort talent på debuten sin, både hva gjelder låtskriving, spilling, arrangering og ikke minst, evnen til å komme opp med interessante saker. De har så absolutt ikke låst seg i noen fast måte å komme opp med låter på og ei heller har de noen fast ramme for hvordan det skal låte, de gjør som de selv vil og det beundrer jeg. Det er gjerne slik god musikk lages! Og god musikk, det har In Vain kommet opp med.

Musikken er som nevnt veldig variert, med både kjappe og brutale partier og de roligere, mer behagelige partiene. Vokalmessig får man både black og death, renvokal, prating. Ja, det meste. Eneste du ikke får er kastratsang omtrent.

Personlig liker jeg miksen av rått og rolig, brutalt og soft og det gjør at skiva er enkel å spille helhetlig uten av det stagnerer eller blir for kjedelig. De klarer hele tiden å holde lytterens interesse oppe ved å variere og krydre. Som feks. med saksofon på I Total Triumf.

Også når de roer ned og spiller skikkelig seig, melodisk doom må jeg si jeg storkoser meg. De behersker alle spillestilene de er innom uten noe problem og jeg må igjen si at jeg er mektig imponert! En annen ting de behersker med glans er å skape både fine og samtidig interessante melodier. Av og til kommer band opp med melodier som så absolutt ikke er behagelige å høre på, men In Vain har heldigvis ikke falt i den fella!

Skal jeg trekke fram noen låter blir det uten tvil In The Midnight Hour, en flott og ganske lang sak som er veldig variert samtidig som den er utrolig fin og knall å høre på. Også låten Det Rakner! som var å finne på bandets forrige Ep, Wounds er en kul låt. Jeg roste denne låten i min anmeldelse av Wounds også og det er ingen forandring, låten er fortsatt like knall!

Nei faen, dette er intet mindre en kjempebra melodisk ekstrem progressiv metall fra en av Norges beste nykommere. In Vain kommer nok til å få mye skryt for denne skiva og det fortjener de også!!!