VREID – Pitch Black Brigade

VREID – Pitch Black Brigade

Mot slutten av 2004 kom Vreid med sitt første Opus, Kraft. Den gangen hadde jeg nok litt for store forventninger og ble i så måte skuffet samtidig som det var en god debutskive fra erfarne folk. Nå, litt over ett år etterpå er de klar med oppfølgeren Pitch Black Brigade, en skive som er blitt lyttet mye, veldig mye på. Skal jeg komme med en grunn må det enkelt og greit bli fordi det er en veldig bra og god plate!

Sist var skiva på en måte oppdelt i to der den ene delen var litt Windir`ish mens den andre var mer thrasha. Denne gangen er thrashen ikke like tilstedeværende og også de klassiske Windirtonene dempet betraktelig ned, dog tilstedeværende nå og da. Faktisk er denne skiva i mer black`n`roll gata og nei, jeg klager ei. Det svinger utrolig fett av dette for det meste og de viser seg som mere modne som band og det virker også som om de har funnet seg selv litt mer. 3 låter er med norsk tekst og 5 med engelsk og jeg må innrømme at det er de med norsk tekst det svinger mest av…

Det åpner med "Då Drøumen Raknar" som er en up-tempo låt i black-thrash gata med flotte melodier. Den har ganske bra groove og ett par fengende riff som så vidt løfter på mine øyenbryn og fungerer egentlig godt som åpningslåt. Det er så langt fra originalt som en får det, men så lenge det er bra har da ikke det noe å si. Dessuten er det rimelig vanskelig å lage noe originalt innenfor denne genren.

Videre får man en blanding av atmosfærisk black`n`roll ispedd noe thrash med hovedvekt på førstnevnte. Personlig hadde jeg trodd de kom til å legge mer vekt på thrashen, men der ble jeg litt overrasket egentlig i og med at det er mer black å spore her. Men igjen, jeg klager ei. Det må dog nevnes at låten "Left To Hate" inneholder ett par thrash-partiert som så og si roper rip-off, men de slipper litt unna for det låter uansett fett.

Tittellåten, en låt folk flest av en eller annen grunn har mye tro på er en helt grei låt som jeg synes inneholder sånn passe interessante riff. Ikke den feteste låta på plata altså, men en grei låt som ikke tilfører så alt for mye egentlig.

"The Red Smell" er igjen en fet låt som er litt Windir`ish" for å bruke en så teit beskrivelse. Kjapp svartmetall med folktoner og meget behagelig atmosfære. Vokalen er skarp og i mine ører skikkelig knall, bedre enn sist gang, det gjelder forresten hele plata. Låta er også skikkelig groovy til tider noe som også hjelper!

Den tøffeste låta på plata derimot heter "Hengebjørki". Den åpner helt fantastisk med litt elektroniske trommer og synth, for min del et skikkelig drømmeparti. Men så går den over i et nytt drømmeparti, et veldig Windiraktig parti som kan minne en del om 1184-låta "A Journey To The End" på en måte. Denne låta er skikkelig fet og løfter alene plata ett par hakk. Det er en meget pen låt som inneholder flotte partier og gode melodier. Så absolutt en av Vreid`s beste låter.

"Eit Kapittel For Seg Sjølv" avslutter plata og denne låta har en del til felles med "Hengibjørki". Vi snakker elektronikk, fete riff, groove og ikke minst knall stemning. Super avslutning på ei god skiva i mine ører. Syntharbeidet på denne låta og nevnte låt er superb og jeg hører gjerne mer av dette ved en senere anledning! Så absolutt den feteste låta på plata.

Ellers synes jeg skiva har mye tøffe og fete riff, mye groove og ikke minst er det en fengende og bra plate. Jeg skulle gjerne hatt mer elektronikk og folketoner, men kanskje neste gang? For de som hører på denne type musikk er nok ikke dette det mest originale de har hørt, men jeg synes Vreid gjør det på en bra måte og Pitch Black Brigade er blitt en kul plate som så absolutt vil bli spilt mer her i huset! Fortsettelsen blir spennende…