RAUTA – Haudanmaa

RAUTA – Haudanmaa

  • Rating: 4 / 6

Rauta kommer fra de tusen sjøers land, nemlig Finland. Alt i bookleten på denne skiva står på finsk så jeg gav fort opp å finne ute noe derfra. Etter en titt på bandets hjemmeside er jeg fortsatt ikke særlig klok da alt der også er gresk for meg. Vi får se om jeg ikke får sendt bandet noen spørsmål etter hvert så vi får greie på litt mer om dette bandet, dette var nemlig ganske tøffe saker.

Fire menn og to kvinner utgjør Rauta, men frykt ikke, ingen damevokal her. Damene tar seg av fiolin, nøkkelharpe (slik det skrives mon tro?) og trekkspill. Gutta tar seg av bass, trommer, gitar og vokal. Det vi har med å gjøre her er tøff og fin finsk folkemusikk blandet med rock og metall og sammen låter dette ganske så pent skal jeg si deg. Samtlige tekster er på finsk og selv om jeg ikke skjønner bæret så er det ganske ålreit å høre på faktisk.

Skiva er en god blanding av rolige samt noen litt hardere låter, alle med deilig trekkspill, fiolin og fengende melodier, gode sanglinjer pluss litt groove. Jeg har gått med denne skiva på ørene noen dager nå og jeg blir i skikkelig godt humør av denne. Spesielt låten Lukolan Talossa har satt seg godt av en eller annen grunn.

Jeg har fortsatt tilgode å mislike en låt, alle låtene her har ett eller annet å gi meg. Det betyr ikke at dette er tidenes skiva, men at Rauta har kommet opp med en god skive bestående av elleve gode snutter er det ingen tvil om.

For de av dere som liker musikk med folk i seg så er Rauta så absolutt et band man bør sjekke ut synes jeg, de har både fengende melodier, spennende og morsomme låter samt rolige behagelige saker man kan lukke øynene til. Faktisk så er de ikke så dårlige tekniske heller, de kommer opp med soloer, tøffe bassganger og i det hele tatt, man hører at de kan å spille på sine respektive instrumenter.

At Rauta kommer til å slå særlig godt an utenfor Finland tviler jeg på, men jeg tror nok at de kan slå an der hjemme, dette er veldig radiovenlig musikk. Man kan kanskje si at det er en litt hard versjon av Gåte med trekkspill og mannlig vokal. Ikke hundre prosent passende beskrivelse, men pittelitt.

Nei, morsom plate dette, sjekk ut Rauta, det skader ikke!!!