SHINING – Jag är tydligen norsk nu

SHINING – Jag är tydligen norsk nu

Selvmord, mørke, svartmetall, galskap, blod, angst, smerte, frykt… Dette er bare noen få ting jeg forbinder med Shining, både gjennom ting jeg har lest i media og følelser jeg har følt selv eller hørt fra andre. Jeg sendte en gang noen spørsmål til Niklas, mannen som startet og lager musikken i Shining, men fikk aldri noe svar. Denne gangen derimot har jeg vært mer heldig og under kan du lese hva Niklas har svart på de spørsmålene jeg sendte ham denne gangen…

 
ET: Heisann Niklas! Hvordan det står til med deg om dagen???
S:
Har precis gjort slut med flickvännen, bor hos en vän och försöker ivrigt att få tag i en lägenhet och jobb.

SHINING.jpgET: Må få gratulere så mye med V – Halmstad (Niklas Angående Niklas), intet mindre enn et genialt album du har kommet med der!!!
S:
Jo, jag förväntade mig verkligen inte den feedbacken vi har fått, då jag trodde detta album skulle vara slutet rentutav. Men, men, för första gången i min elva år långa karriär har något gått bra så man bör väll inte klaga antar jag.

ET: Hvilke tanker har du selv om skiva? Ble den slik du så det for deg mens du holdt på å lage den/spille den inn?
S:
Jag försvann ju bort under en relativt lång period från både bandmedlemmar såväll som management mitt under mixningen av albumet och hörde inte slutresultatet föräns dagen innan Halmstad-giget. Visst mindes jag en del men jag blev faktist rent utav chokerad då jag hörde helheten och det plötsligt slog mig hur jävla bra skivan faktist är. Riktningen på albumet tog en vändning under mitten av inspelningen faktist då jag helt enkelt beslöt mig för att släppa alla tyglar och bara låta mitt sinne leda skape-processen, något jag så här i efterhand är väldigt nöjd med.

ET: Dette er jo den femte skiva du gjør med Shining, synes du det er vanskelig å skrive musikk til Shining eller kommer det av seg selv? Hvordan jobber du fram låtene?
S:
Allt jag gjort med Shining under åren kommer spontant, jag sitter aldrig ner och intalar mig själv att jag skall skriva en låt eller dylikt. Detta är dock säkerligen jävligt frustrerande för de andra involverade men om sanningen skall fram bekommer det mig inte, alla är utbytbara. Shining har alltid varit likt ett portätt av Niklas Kvarforth, eller snarare en reflektion över hans "sjukare" sidor, därav så pass många medlemsbyten genom åren, jag skulle då fan inte vilja jobba med en sådan enerverande jävel som mig själv.

ET: Det er jo utvilsomt veldig melodiøs musikk du skriver og det er mange flotte melodier på skiva di, hvor mye vekt legger du i melodiene? Er det noe spesielt du konsenterer deg om når du komponerer?
S:
Som sagt, skapelseprocessen är inte något jag tänker över. Du serveras enbart i slutändan yttligare ett foto-album.

ET: Følger du noe særlig med på medias tilbakemeldinger? Hvordan synes du evt. tilbakemeldingene har vært på siste skiva? Bryr du deg noe særlig om hva folk mener om det du skriver?
S:
Har aldrig riktigt lagt någon större vikt i vad media har att säga även fastän jag må erkänna att man alltid uppskattar att läsa en bra recension. Kan kanske snarare säga att media's synvinkel inte påverkar mig eller mina handlingar, har läst en del recensioner på nya skivan och stundom inte fattat ett dyft, jag trodde från början att vi med denna skiva skulle förlora i praxis alla fans vi har, men det har bevisat sig vara raka motsattsen, där vi faktist hamnat i en situation där vi istället tredubblat vår fan-skara. Ibland sker oförutsägbara ting antar jag, men det är fan första gången vi inte behövt stå i motvind.

SHININGniklas.jpgET: Det tekstmessige innholdet er, slik jeg har forstått det, mye om deg og sikkert veldig personlig. Har du likevel noen ord du vil si om tekstene? Hvordan har du gått fram når du har skrevet de? Har du noen ritualer når det kommer til det å skrive tekster?
S:
Återigen är textförfattningen inget jag har kontroll över, det bara sker. "Yttligare Ett Steg Närmare Total Jävla Utfrysning" är faktist fortsättningen på ett koncept jag påbörjade i och med SHINING II och behandlar i praxis min avsky gentemot människan och skapelsen i sig, och beskriver på ett ganska obehagligt sätt bördan vid att tvingas att andas. "Längtar Bort Från Mitt Hjärta" behandlar ämnet repititioner och rakt igenom glorifier faktumet att vi konstant återupprepar våra gemensamma misstag. Dock må tilläggas att texten i sig också behandlar frustrationen över att vara en slav av sitt eget perverterade känslospektra, samt önskan att kunna avrätta denna innre demon. "Låt Oss Ta Allt Från Varandra" är faktist inte skriven av mig, utan av Ynas Lindskog, mer känd som Mörkkh från Malign så av naturliga orsaker känner jag mig oberättigad att diskutera denna. "Besvikelsens Dystra Monotoni" beskriver falskhetens natur, och hur lätt man lurar sig själv i det konstanta sökandet efter det perfekta, vänner blir till fiender, kärlek till hat, beundran till avsky och glädje till sorg. "Åttiosextusenfyrahundra" är ett alltför bizarrt tema att diskutera, du får tolka den bäst fan du vill, skulle jag ge min vision på dessa sidor skulle de troligen spärra in mig. "Neka Morgondagen" är en bön för livets förfall. Allt i allo berör texterna på nya skivan väldigt personliga teman och kan ses som en doktorsavhandling i fanatisk dödslängtan samt kärleken i att vilja skada alla omkring dig.

ET: Du synger ganske spesielt på denne skiva. Nå har ikke jeg hørt noe Shining siden Deep Dark Chambers faktisk, men har du sunget slik tidligere eller er dette noe nytt? Hva er det som gjør at du foretrekker å synge slik i steden for å for eksempel skrike?
S:
Live har jag troligen alltid låtit så som på nya skivan, och båda SHINING III samt SHINING IV har sina tendenser. Vi valde ett annorlunda sätt denna gång när vi skulle lägga sången. Jag sjöng in skivan rakt igenom tre gånger och sedan satte vi oss ner och klippte till de bästa partierna från respektive tagning, med arbetssättet i bakhuvudet att inte lägga om någonting, för att på så sätt få mer av en autentisk känsla kan man säga. Och fan, tror detta var ett ganska bra drag egentligen, eftersom det är ren och skär galskap som jag hör strömma genom högtalarna så här i efterhand.

ET: Hvordan foregikk innspillingsprossessen og hvilket utstyr har du brukt? Da tenker jeg spesielt på instrumenter… Gjerne legg ut slik at utstyrsfetisjistene får dosen sin!
S:
Tro det eller ej, jag har inget som helst minne av större del utav inspelningsprocessen. Witt använde, till min förtjusning sitt vanliga set med 30" baskagge, två hängpukor samt två golvpukor hand i hand med ett ex antal cymbaler givetvis. Tror vi använde 6-7 olika gitarrer, men Gibson har spelat sin sedvanliga roll så klart. Nej du, minns inte mycket kring inspelningen.

Shining_v_halmstad.jpgET: Du er jo, skal vi si beryktet, for dine sceneshow og fikk for ikke lenge siden bråk etter en konsert i Sverige. Hvordan stiller du deg til den episoden nå i ettertid? Foreligger det noen liveplaner framover for Shining nå og vil du endre noe på sceneopptredener eller vil du fortsette slik du har holdt på fram til nå?
S:
Att förändra essensen av Shining är lika poänglöst som att inte döda din familj innan du tar livet av dig, Shining live är Shining live, att försöka kontrollera ett sådant monster är ungefär lika smart som att dricka cyanid, folk vet vad dom får när vi spelar live, antingen kommer man och njuter av galenskapen eller så stannar man hemma. Giget i Halmstad fick otroliga rubriker i det forna hemlandet, dock överdrevs det en del från exempelvis Aftonbladet's sida, det var inte så jävla extremt, vi har hållt ceremonier fyra resor värre för att säga det mildt. Vad alla verkade ha problem med var att jag drack urin, vilket är en sedvanlig process jag går igenom live, dels pga stämman, dels pga förnekelsen av mitt eget kött. Att Maniac misshandlade mig på scen var enbart en naturlig reaktion på mitt beteende, att han sedan valde att skära in en swastika i pannan på sig själv, ja du, va fan, nu kanske folk slipper spekulera över hans namnval. Jag sitter för närvarande i förhandling med diverse boknings-agenturer om vem som skall få privilegiumet att ta hand om våra framtida ceremonier, och det antas att nästa turne kommer att ske efter sommaren då vi har en del festivaler av avtäcka.

ET: Hvilke planer foreligger ellers for Shining framover da?
S:
Förutom att spela live så pass mycket vi kan jobbar jag och Eivind Norbom på den kommande Shining DVDn "Fy Fan För Livet!" som kommer att innehålla över åtta timmars material vi samlat ihop under åren. Först och främst Halmstad giget i sin helhet följt av massa låtar från diverse gig vi gjort under vår karriär, nyhetsklipp samt annat skit från tv, intervjuer och en 2-timmar lång "rockumentary" som kommer skrämma livet ur varenda jävel som trycker på play.

ET: Da har jeg ikke så mye mer for denne gang, men har du noe på hjertet så sleng det ut! Takk for svar og ha en fortsatt fin dag eller hva det måtte være!!!!
S: Jag är tydligen norsk nu.