KREATOR – Oslo – Oslo, Betong

KREATOR – Oslo – Oslo, Betong

Bilder av Rune.

Celtic Frost anmeldt av Rune, Kreator anmeldt av Andreas. 

Få band har hatt like stor viktighet for en sjanger som det Celtic Frost har hatt på black metal sjangeren. Vi vet alle at bandet (som Hellhammer) startet opp og laget sjangeren sammen med Venom og Bathory tidlig på 80-tallet og siden jeg gikk glipp av bandets første konsert i Norge noensinne sist sommer i Bergen, så var jeg kjappere enn kjappest med å bestille fly og hotell da det ble klart at Thomas G Fischer og Martin Ain igjen skulle komme tilbake til Norge, eller hjem som gutta sier selv.
Det var et godt stappet Betong på nesten 700 sjeler som tok imot Celtic Frost litt etter 21:30 denne lørdagskvelden og Celtic Frost leverte en mektig og stemningsfull konsert fra første tone av. Vi fikk servert de fleste av de gode gamle slagerne fra gamle dager sammen med et fint knippe fra bandets siste skive Monotheist og bassist Martin Eric Ain messet mellom låtene og skapte en meget spesiell stemning inne på Betong. Det var greit nok det, men det var musikken folket helst var kommet for å høre og der var det ikke stort å klage på. De åpnet med Procreation of the Wicked og fulgte opp med Visions of Mortality og satan i helvete som vi koste oss. Circle of the Tyrants, The Usurper, Into the Crypt of Rays og Morbid Tales var også med i settet og det er lenge siden jeg har kost meg så til de grader i hjel på en konsert som det jeg gjorde under den 80 minutter lange konserten med Celtic Frost. Herlig og stemningsfullt og stappet med gode gamle slägers fra 80-tallet; kan man ønske seg mer av en konsert?
Hvordan funket de aldrende herrene på scenen da? Jo da, til tross for at de har passert de 40 så viste de en intensitet som mange unge kan misunne dem. Spesielt Martin Ain viste at alderen ikke tynger, for makan til intens og kraftfull headbanging skal man lete lenge etter. Sjefsfrost Thomas G Fischer var mer rolig, men soloene hans satt som støpt og låt sinnsykt likt med originalsoloene fra de gamle skivene. Vokalen hans er ikke den samme som den vi er vant til fra Morbid Tales eller Emperor’s Return, men fremdeles er den særegen og passer låtene mycket godt.
Jeg gikk glipp av den forrige konserten med Celtic Frost i Norge (under HITS 2006), men jeg fikk med meg denne godbiten fra Betong i Oslo og hurramegsatan så bra det var. Are you Morbid?

7a4565fd063ed968e88b89da79ca1e8d.jpg30 minutter etter Celtic Frost gikk av scenen var det tid for Kreator. Stemmingen økte brått da den melodiøse instrumentalen The Patriarch ble spilt, etterfulgt av at bandet entret scenen og peiset på med Violent Revolution. Mille ga alt og skrek tekstene tidvis i et mye høyere stemmeleie enn på skiva, og det på et meget frenetisk vis. Mannens stemme har forandret seg en del i løpet av karrieren, og han fremstår som mer highpitch nå sammenlignet med hvordan han hørtes ut på slutten av 80-tallet/begynnelsen av 90-tallet. I løpet av konserten vekslet han mellom å gjøre vokalen omtrent som på skivene og å gjøre den i den meget skrikete highpitchvarianten. Hver gang han tok i litt ekstra ble det highpitch for alle penga.
Setlisten inneholdt noen overraskelser. Ganske tidlig i settet spiltes Some Pain Will Last, en sang de ikke spilte de tre ganger jeg har sett bandet forut. De spilte også hovedriffet til Awakening of the Gods som så gikk over i sangen Behind the Mirror. Jeg har aldri hørt dem gjøre denne kombinasjonen heller. Det kan virke rart at de valgte å spille denne medleyen heller enn å spille Terrible Certainty, men jeg synes det er fint at bandet ikke kjører ”safe” hele tiden og at de gjør slike sprell i setlisten. På den måten blir det mye mer spennende for oss som har sett bandet noen ganger tidligere. Etter People of the Lie introduserte Mille Europe After the Rain på følgende vis ”there is a cancer growing in the hearts of men, and that cancer is called racism.” Han sa så noe slikt som at “this is our song against racism”. Dette overrasket meg litt, da jeg ikke var klar over at Europe After the Rain også handlet om dette temaet, og det er People of the Lie som er bandets mest kjente antirasist sang.
Europe After the Rain inneholder ett parti hvor Sami spiller noen nærmest jazza akkorder med tilnærmet clean-lyd, hvor Mille holder en slags tale omtrent som han annonserer noe på tv. Jeg synes dette er helt genialt! Her er Mille i sitt ess! Jeg mener mannen er en meget begavet musiker, tekstforfatter og scenepersonlighet, men noen virker å foretrekke bare en av mannens mange uttrykk. Fy og skam! For meg var denne sangen en av konsertens høydepunkter.
Det kan virke rart at det bare ble spilt en sang fra hvert av de 3 første albumene samt Coma of Souls, mens to sanger ble spilt fra det mindre populære albumet Renewal samt at sangen Phobia fra Outcast ble spilt framfor flere av de gamle klassikerne. Personlig synes jeg at bandet kunne ha droppet enda flere av klassikerne og fokusert på det mer uortodokse materialet, f.eks ved å spille noen sanger fra Cause For Conflict, slik som Prevail og Catholics Despot. Og når de først spilte noe fra Outcast kunne de kanskje for en forandring spille en annen sang enn Phobia?
Mille er hjertet og hjernen i maskineriet Kreator. Han har i min oppfatning en særdeles intens scenepersonlighet og er en fantastisk kunstner på alle vis. Han er det eneste medlemmet av bandet som har vært med på alle skivene, og situasjonen minner meg således litt om Chuck Schuldiner og Death. Dog har Ventor vært med på de fleste av Kreator’s eventyr, så situasjonen er ikke helt som i Death. De andre to medlemmene holder seg litt i bakgrunnen, men gjør absolutt en god jobb.
Personlig ville jeg like å se Mille utforske sitt multidimensjonale vesen i enda større grad i framtiden enn han gjør nå. Det vil si at han gått kunne leke seg mer slike innovative elementer som han gjorde på de fire ”modige” skivene fra 90-tallet, og blandet dette inn i den piskende form for thrash han har skrevet på de siste to skivene. Jeg tror og håper at Kreator kommer til å skape vakkert, kreativt kaos i mange år framover!bbb9061aa2819498ba6a094d5f7d2bee.jpg

Kreator setliste:

The Patriarch
Violent Revolution
Pleasure To Kill
Some Pain Will Last
Enemy Of God
People Of The Lie
Europe After The Rain
Suicide Terrorist
Awakening of the Gods/
Behind the Mirror ( Medley )
Renewal
Extreme Agression
Phobia
Betrayer
Voices Of The Dead
Reconquering The Throne
————-
Impossible Brutality
Flag Of Hate
Tormentor