ASTA KASK – Vi leker inte Asta Kask

ASTA KASK – Vi leker inte Asta Kask

Asta Kask har fått merke hvor stort savnet etter dem har vært disse elleve årene de har vært borte. Spillejobbene står i kø og fanskaren er større enn noensinne, men er det fortsatt moro å spille i et punkband?

AstaKask_1.jpgE-T: Velkommen tilbake! Dere har vært savnet. Hvorfor gjennoppsto Asta Kask?
Micke: Tack. Vi valde att komma tillbaka 2003 efter att vi träffats för första gången på 11 år face to face. Vi hade då så mycket oklarheter med Rosa Honung att vi beslöt att reda ut alltihop innan vi dog. Efter att vi blivit tillfrågade att spela på Svensk Punk 25 i Göteborg så testade vi att repa ihop setet. Vi hade så jävla skoj att vi sade ja.
Vi förstod snart att vi väckt upp ett monster och det skulle bli omöjligt att bara lägga ner igen. Vi satte ihop en Sverige turné på 17 spelningar så att folk äntligen skulle tystna och tröttna på oss……Det blev tvärtom. Mer spelningar bokades in och festivaler började höra av sig. Vi hade ju så jävla skoj och trivdes bra ihop igen…..På den vägen är det
Kortfattat….Kärlek till Asta Kask och vår publik.

E-T: Hva var omstendighetene rundt Asta Kasks gjennoppstandelse?
Micke: Som jag sade…..Att reda ut allt skit efter Rosa Honung och 1000 db. Vi ville få redovisning på vad vi sålt under våra döda år och en förklaring på många saker.

E-T: Hva står Asta Kask for?
Micke: Oftast ligger sanningen rakt framför en……Man krånglar ofta till det. Jag är belagd med tysthets löfte……Det finns en förklaring men vi är inte mogna att berätta än.

E-T: Er det for fortsatt like gøy å spille nå som det var for 20 år siden?
Micke: Det är betydligt mer skoj idag. Vi njuter verkligen av att vara tillsammans och att vi sedan får spela ihop är ju ännu bättre. Jag kan nog lätt svara åt allihop i Asta Kask att vi har MYCKET mer skoj idag. Vi älskar det……Vi leker inte Asta Kask….Vi ÄR Asta Kask.

E-T: Nyter dere den mengden med respekt som dere håpte på når dere bestemte dere for å gjøre et come-back?
c0497fc380ec7b3c1705c31f44cc471f.jpgMicke: Vårat mål har inte varit att göra en comeback. Vi satte ihop bandet för att vi saknat varandra och för att vi tillsammans skulle bli starkare mot Rosa Honung. Men vid varje spelning där någon säger att de gillar oss så blir vi alltid lika förvånade. Vi är ett VÄLDIGT tacksamt band. När vi får en bra recention av en spelning eller nya skivan så blir vi glada men förvånade…. Vi har aldrig haft en ambition med Asta Kask att bli stora.
Vi har ju idag varit med om mycket tillsammans som nya skivan som blev framröstad som årets skiva 2006 på Manifestgalan. En otrolig Japanturné. Massor av härliga spelningar på klubbar och festivaler. Vi  har jobbat mycket och länge….. Vi är glada och tacksamma för allt och tar INGET för givet.

E-T: Hvilke ambisjoner hadde du når dere startet opp med bandet X-tas?
Micke: Egentligen inget. Drömmen var väl bara att kunna lira ihop. Vi var inte intresserade av pengar eller skivbolag ens då. Vi fick redan då vissa erbjudanden som vi tackade nej till.

E-T: Hvilke ambisjoner har du nå?
Micke: Enda ambitionen idag är väl att vi ska hålla ihop fysiskt så länge vi vill spela ihop.
Gamla gubbar går sönder ibland. Vi tänker hålla på så länge vi har skoj….Första dagen det känns tråkigt eller som ett jobb…Då lägger vi ner.

E-T: Hvilke tanker gjør du deg når du nå entrer scenen i det herrens år 2007?
Micke: Det är OTROLIGT. Alltid mycket folk som bara skriker……Vi blir jätte peppade……
Vi vill ge ALLT för de som betalat och åkt lågnt för att se oss. Om det så är 2  personer i publiken så ska de få samma spelning. Oftast blir ju en trång spelning med 100 pers bättre än en festival spelning med 10 000 personer.
Närheten och intensiteten….så nära att man skvätter svett på varandra.

E-T: Hvor lenge vil Asta Kask vare denne gange?
Micke: Precis så länge som VI vill. Denna gången ska ingen annan tysta oss……Vare sig skitpratarna eller skivbolag.

8a29ea8d34f40779a957597d65e077a1.jpgE-T: How are the figt for the rights of the name ASTA KASK going?
Micke: Skittråkigt. Vi får ju egentligen inte åka runt och spela under namnet Asta Kask. Vi kan till och med hamna i domstol för det…..Vi är ett krimminellt band. Det går sakta med advokater och förhandlingar…..Vi kommer ALDRIG ge oss… Som jag tidigare sade ..Vi Leker inte ASTA KASK…Vi ÄR ASTA KASK!
Många huvuden har rullat under vår Hämnd turné…..och ett par till ska rulla. Jan Dahlbom och Rosa Honung håller en tiger i svansen……. Han kan inte släppa den och han kan inte hålla kvar den……Den kommer hugga snart.:

E-T Prøver dere å formidle en holdning gjennom Asta Kask?
Micke: Vägra låt andra styra er. Vi uppmanar nya yngre band att kämpa stenhårt och ta scenen ifrån oss. Skriv ALDRIG på något som hindrar dig att kunna be vem som helst att dra åt helvete. Gör det DU vill.
Punken kommer alltid att behövas…….men försök inte tämja den.

E-T: Tekstene er til en hvis grad fylt med forakt rettet mot de med makt. Yeg kan forstå de tekstene ut fra en tennårings ståsted, men står du for de i dag når du egentlig skulle ha vært en etablert del av samfunnet?
Micke: Det klart att vi står för alla våra gamla texter. Givetvis så känns vissa rader rätt banala idag men ändå så behöver de yngre höra att man får säga så och tycka så även om man är en gammal gubbe….. Man kan ha samma idéal även om kroppen åldras.
Visst vi är vuxna män med barn och hem och har arbeten…..men det hindrar oss inte att vara jävligt obekväma svenssons…… Punk på barrikaderna kan även bli Punk i vardagslivet…..
Jag känner faktiskt inga andra i min ålder som är så jävla obekväma och stånaktiga som gubbarna i Asta Kask.

E-T: Hva har du bedrevet dette tiåret med før Asta Kask kom sammen igjen?
Micke: Spelade några år med Strebers……Åkte med Dia Psalma som ljudtecknicker….Spelade i lokala hårdrockband som basist…….lessnade på allt och sålde av allt och vägrade spela i många år……Höll på att bli en beige , kaki kortklippt tjock gubbe. Trodde väl att livet var slut……tills 2003…….nu är jag en glad tjock gubbe

8275ebe92c8feecbf0fedc824ab3f6e8.jpgE-T: Deres konsert i Trondheim nylig var en stor suksess, og under konserten i Oslo var det rundt 200 fans som måtte stå utenfor siden det ikke var plass til alle på Blitz! Kan vi håpe på at dere kommer tilbake snart?
Micke: Vi hoppas……Vi älskar Norge…….Vi har spelat 4 gånger på Blitz och det har varit underbart varje gång. Ja vi kommer GÄRNA till Norge igen….flera gånger…..
Vi fick verkligen SE Norge denna gång via Trondheim – Bergen resan på 13 timmar över fjälltoppar och snöstormar i stress….. MER NORGE.

E-T: Og til slutt: Forklar hvorfor folket burde kjøpe Asta Kasks album:
Micke: Hahahahahaah. Ska jag göra reklam för Asta Skivor?
Allt finns att tanka hem gratis……så kan ni hjälpa oss att blåsa Rosa Honung. Men den NYA skivan " En för alla Ingen för nån" den bör man köpa för att där används kraften mot Rosa Honung. Samt att vi gillar den skivan…..Den säger allt om Asta Kask idag.
Lite mer vuxet…..lite mer pondus…..men en utskällning och smäll på käften till alla som motarbetar oss……. Tack till alla som förtjänar det….alla andra kan dra åt helvete.

 

www.astakask.com