BREED – Skal avle opp en ny generasjon metalheads

BREED – Skal avle opp en ny generasjon metalheads

Nye plateslipp er altid gøy, men en debutant som overrasker og gleder er enda bedre. Vi ga Mr Damage i BREED muligheten til å skryte litt av sitt band.

 
E-T: Hvem er du og hva bidrar du med i bandet?
Mr Damage: Jeg heter Kjell Åge Hartveit Karlsen, et så urnorsk navn at siden jeg ble født på den 13. og er etterfølgt av mørke krefter som vil meg vondt (ler), så går jeg bare under navnet Damage Karlsen. Jeg trakterer øksen i bandet, foruten å skrive mesteparten av låtene (minus tekst, det tar vokalist Maurice seg av).

E-T: Siden dette er deres første plate skal du få plass her til å skryte hemningsløst av det dere driver med:
Mr Damage: Vi spiller groovebasert metal med store baller og har nå endelig fått ut vår første skive som kom ut i butikkene den 12.03.07. Vi er så klart veldig spente på hva mottagelsen blir fremover, og så langt har vi bare fått gode tilbakemeldinger på platen. Vi fikk bla. terningkast 5 i VG og fire i Scream så vi kan ikke klage!

E-T: Svar ærlig nå: Startet dere egentlig som et Pantera-tribute band?
Mr Damage: Nei, det gjorde vi ikke og vi tenkte faktisk ikke på Pantera i det hele tatt da vi for første gang jammet sammen som et band. Dette har falt helt naturlig for oss, og grunnen til at så mange sammenligner oss med Pantera tror jeg er pga at det kun har vært ett band før oss som spiller sånn type thrash/groovemetal, nemlig Pantera.
Vi er alle i bandet inspiret fra forskjellige band, alt fra Cannibal Corpse til AC/DC, og det tror jeg at man vil kunne høre mer av oss fremover etter hvert. Når det er sagt, så digger vi alle blues og sørstadsmetal og da kan man kanskje lett bli sammenlignet med band som Pantera, noe som for øvrig ikke gjør oss noenting…det er jo et av klodens beste band.  

E-T: Hvorfor er du fornøyd med debutskiva deres?
Mr Damage: Det er mange grunner til det, og en av de er at vi har fått frem en slags livefølelse i skiven. Man vet jo aldri hva utfallet blir når man inntar studio, og vi var fast innstilt på at vi skulle gjøre vårt ytterste for å skape dynamikk og stemning.
Jeg tror faktisk at det hjalp å spille den inn i et såpass "uhøytidelig" studio som Caliban, for det gjorde at vi fikk følselsen av å stå i et øvingslokale og bare spille i stedet for å konse på at "nå er vi i studio, så nå må vi spille uten å gjøre feil".
En annen grunn er at jeg mener at vi har gode låter, og det er jo hele fundamentet for at en skive skal bli bra. Man kan ha alt av produksjon, men hvis man ikke har låtene så hjelper det lite.

E-T: Har dere fått mange positive tilbakemeldinger på utgivelsen? (Nærmeste familie og nære venner ekskludert)
Mr Damage: Mottagelsen hittil har vært overveldende, vi fikk terningkast fem i VG og ikke et vondt ord så langt, så hittil ser det veldig bra ut! Bank i bordet…

Breed_1_1.jpgE-T: Finnes det noen bedre måte å beskrive musikken deres på enn "Sterkt nærvær av Pantera"?
Mr Damage: Som jeg sa tidligere så tror jeg at grunnen til at så mange nevner Pantera er fordi at utrykket vårt mer eller mindre er det samme. Det finnes mange band som spiller rock`n roll, og det er mange band som spiller black metal, men det er ikke så fryktlelig mange band som spiller den type metal som vi gjør, og da tror jeg det også er lettere å sammenligne oss med de få bandene som gjør det/har gjort det.
Det er alltid vanskelig å beskrive en type musikk til noen som ikke har hørt det før, så mitt  råd er å gå i butikkene, kjøpe skiven, og lage seg en mening utafra detJ

E-T: Hvordan og hvorfor kom dere sammen?
Mr Damage: Vel, den historien er rimelig lang men jeg skal prøve å korte den ned.
Jeg og Maurice hadde tidligere spilt i bandet Sundog da begge bodde i Ørsta/Volda, men jeg sluttet i bandet for å flytte til min hjemby Bergen. Der spilte jeg i diverse band av større og mindre betydning og tok i tillegg gitartimer hos Mads Eriksen for å utvikle meg selv som gitarist og ikke minst som musiker.
Etter lang tid tok jeg opp igjen kontakten med Maurice og sendte han demoer med låter som han la kladdevokal på og returnerte. Han bodde på den tiden i Kristiansund og kom i kontakt med tidligere Semper Fi trommis, Espen Pedersen, som kicket totalt på materialet.
Vi arrangerte et møte, og etter en flytur, mange øl og en lang jam senere, var prosjekt Breed funnet sted.
Bandet har nå base i Oslo.

E-T: Hvorfor navnet BREED?
Mr Damage: Vi kom frem til det fordi at det er kort, enkelt å huske og at det har en viss betydning for det vi driver med. Breed betyr direkte oversatt rase/oppavl og det kan tolkes på mange måter…jeg velger å tolke det som at vår oppgave er å avle opp en ny generasjon med metalheads…!!

Breed_st.jpgE-T: Har dere ikke nok fantasi til å komme opp med en tittel på plata deres en gang? Selvtitulerte skiver er riktignok inn, men de skal ikke komme før langt ut i diskografien.
Mr Damage: Faen…jeg visste ikke om den regelen! Sorry, men jeg vet heller ikke om hvor den evt kan stå, så det må du fortelle meg.
For oss var det faktisk en helt naturlig ting å gjøre, bandet har ingen historie enda, og derfor heter heller ikke platen noe mer enn "Breed".  Vi kunne så klart kalt den for noe, men jeg tror ærlig talt ikke at det hadde gjort noe til eller fra.

E-T: Har dere huket tak i en fast bassist nå eller skremmer dere fortsatt vekk alle som prøver seg i bandet?
Mr Damage: Hehehe….vel, jeg må jo nesten få begrunne det spørsmålet der litt.
Altså, som jeg tidligere nevnte så bodde bandet et halvt år i Kristiansund før vi tok steget ved å flytte til Oslo (trommisen har forresten flyttet opp igjen til Kristiansund, så ja…vi har en høy Spinal Tap faktor i bandet …)
Den tiden vi bodde der spilte bassist Morten Høyer i bandet, men måtte slutte pga at han hadde barn nummer to på vei. Da vi var ankommet Oslo, så hadde vi en session bassist innom (Dag Anders) som gjorde noen giger med oss, før vi fikk en step in fra Side Brok og en god venn av bandet; Oddgeir. Han spilte også en del giger med oss, før vi fikk inn (det vi trodde var) et fast medlem, nemlig Paul Salvesen.
Han sluttet pga diverse grunner, men nå har vi endelig huket tak i et vanvittig talent som er fast medlem i bandet, mr. Mads Mowinckel fra Bergen og han vil flytte ned til Oslo til sommeren.
Puh….

E-T: Hvordan klarte dere å overbevise Facefront om at dere fortjente platekontrakt?
Mr Damage: Vi fikk en mail fra FF om at de var interessert i å ha et møte med oss og å få se oss live. Vi inviterte de så til en konsert vi gjorde på Amplifier her i Oslo, og etter noen forhandlinger så var kontrakten i boks. Vi hadde på det tidspunktet fått oppmerksomhet fra forskjellige selskaper, bla fra Vinnie Pauls` Big Vin Records, men FF var det første selskapet som kom med en konkret kontrakt på bordet så da ble det slik  

Breed_1.jpgE-T: Hva er deres ambisjoner med bandet?
Mr Damage: Våre ambisjoner er å nå ut til flest mulig folk og gi de et show som er verdt å komme på!! Det florerer i disse dager av metalband og musikk i alle sjangere, og det er et faktum at folk laster ned mer og mer musikk på internett (albumet vil forresten også komme ut for salg digitalt gjennom Kontor New Media som leverer tjenester for bla iTunes).
Vi vil først og fremst fremstå som et godt liveband, og platesalg er bare en liten bit av et stort potensielt marked. Det gjelder å bruke alle kanaler på riktig måte, og sist men ikke minst; lage god musikk!
Når det er sagt så kommer platen ut i nordamerika i mai gjennom Candlelight Records, så det blir spennende å se hvordan ting utarter seg fremover. Her i Norge er det for øvrig Indie Distribution som tar seg av distribusjonen i europa.
Vi er ivertfall klare for å slippe alt vi har og gi bånn gass!

E-T: Skjer det noe spennende i BREED-leiren fremover bortsett fra opptreden i Bergen i April og på Karmøygeddom i Mai?
Mr Damage: Det skjer mye spennende i Breed leiren fremover, og alle giger ligger ute på vår hjemmeside www.breedmusic.net og www.myspace.com/breeds.
Vi har hatt problemer med webdesigneren vår, og har derfor ikke fått oppdatert siden så ofte som vi har villet, men det kommer ny side opp snart. I mellomtiden vil så klart nyheter og giger bli lagt ut på begge sidene.

E-T:  Hvilke andre band enn Pantera påvirket deg gjennom oppveksten?
Mr Damage: Jeg har som de fleste andre vært gjennom mine forskjellige perioder, og har vært innom alt fra klassisk musikk til jazz og gitaronani. Jeg liker mye forskjellig musikk og det tror jeg kan være en fordel om man ikke skal låse seg helt i èn måte å skrive på.
AC/DC er jo verdens tøffeste band. Ellers kommer man så klart ikke utenom Black Sabbath, Ozzy, Judas Priest, Van Halen og Slayer.

E-T: Hvorfor skulle folk bruke pengene sine på å kjøpe musikken deres?
Mr Damage: Hehehe…ja, si det! Hvorfor ikke?! Jeg synes vi har laget en fet plate som fortjener å stå i alles hyller!

E-T: Takk for at dere tok dere tid til å svare på dette tullet!
Lykke til og velkommen tilbake til Trondheim snart!

MrDamage: Selv takk man, drekka på og vi VIL sees i Trondheim snart!
Cheers!