VIDAR BERG – En lumsk trommelærer

VIDAR BERG – En lumsk trommelærer

Vår Blast Beast serie har hatt en del nordmenn, men det er mange som enda ikke har fått delta og derfor startet vi noen tråder i Norge nå i ettertid og førstemann ut i denne tråden er nåværende trommis i LUMSK, Vidar Berg. Vidar har ikke lang fartstid på platefronten og har kun ett album på samvittigheten. Men han er skolert og har 5 år på Musikkonservatoriet i Kristiansand og jobber i dag som trommelærer ved Trondheim Musikkakademi.

ET – Når begynte du å spille trommer?
VIDAR – Jeg var 13 år når jeg begynte å spille trommer.

ET – Hvorfor begynte du med trommer?
VIDAR – Begynte fordi jeg synes det var tøft. Det var liksom trommer jeg la merke til i musikk jeg hørte på og så på tv.

ET – Hvor gammel var du da du fikk dine første trommer/trommesett?
VIDAR – Jeg fikk trommer da jeg var 13 år. Min første trommelærer Øyvind Brandtsegg (kjent fra bla. Krøyt)  solgte meg en skarp, basstromme, hi-hat og en herpa crash cymbal, så jeg skulle få øve på trommeleksene mine… Jeg gir han herved mye av æren for at jeg ble trommeslager.   

ET – Hvor ofte øver du?
VIDAR – Jeg prøver å øve minst en gang i uka og setter av tid til det, men det blir mindre og mindre.

Lumsk_Vidar_1.jpgET – Hvem så du mest opp til som ung trommeslager og hvem er det nå i dag?
VIDAR – Hvem jeg så mest opp til som ung trommeslager?  Oj.. det er nesten synd å si det, men jeg husker vel Lars Ulrich best fra den tiden. Jeg husker også at jeg hatet meg selv for det senere, men jeg har faktisk lært å verdsette hans trommespill igjen nå da.   Ellers husker jeg at jeg likte Chad Smith fra Red Hot Chili Peppers veldig godt. 
Nå i dag er det utrolig vanskelig å nevne navn på den måten. Det har vært bare en konge og det var Buddy Rich, men i alle musikkstilarter er det jo alltid noen som stikker seg frem. Mitt forbilde har i det siste vært Gary Novak. Han er mest kjent fra Artister som George Benson, Chick Corea, Bob Berg, Alan Holdsworth og Alanis Morisette.

ET – Hva slags utstyr bruker du? Hvilket utstyr er i dine ører det beste?
VIDAR – Jeg spiller for tiden på et Gabriel custom, birdseye maple trommesett som er laget i Athen. Jeg bruker en Pearl freefloat treskarp, Premier og Gibraltar hardware med Sabian og Zildjian cymbaler. I mine ører er det helt umulig å si hva slags utsyr som er best. Jeg har hørt bra trommer låte skikkelig drit, og dårlige trommer låte møkk bra. Det kommer helt ann på om man velger riktig skinn til riktig genre, og om man kan stemme de godt. Alt nytt over 10 000,- kan låte greit. Når det er sagt, så liker jeg veldig godt Drum Workshop og Noble & Cooley sine trommer. Og jeg elsker Sabians HHx evolution crash.

ET – Hva er den viktigste egenskapen man må inneha for å lykkes som trommeslager?
VIDAR – Den viktigste egenskapen en trommeslager må ha er vel evne til å lede et band, men samtidig kunne tilpasse seg andre. Kreativitet og vilje til å "gå sine egne veier."

ET – Har du noensinne spilt en trommesolo på konsert?
VIDAR – Jeg har spilt trommesolo på konsert ja, men ikke med Lumsk.

ET – Hvis du ikke hadde blitt trommeslager, hva er det mest sannsynlige du hadde blitt?
VIDAR – Jeg hadde helt sikkert blitt mekaniker eller gravemaskinfører om jeg ikke hadde utdannet meg til musiker.

Lumsk_1.jpgET – Trener du mye utenom øvinger? Jeg tenker da mer på det fysiske.
VIDAR – Jeg har ikke trent skikkelig siden jeg sluttet i millitæret og det er 6 år siden nå. Men har som smått begynt å løpe litt igjen.

ET – Har du noen spesielle ritualer du må igjennom før du går på scenen før en gig?
VIDAR – Rituale og rituale. Jeg bruker å hoppe opp og ned for å få opp sirkulasjon i blodet. Og for å bli litt "ivrig" Jeg må skifte klær for å komme i riktig stemning da. Det er kanskje et rituale?  Ellers maserer hendene like før jeg går på. For å få de varme.

ET – Hvilke utgivelser har du vært med på? (Band, tittel, utgivelsesår)
VIDAR –
Lumsk : Det Vilde Kor  2007.

ET – Som avslutning skal du få lov til å utfordre nestemann i denne serien om trommeslagere. Velg en trommis og forklar hvorfor han fortjener (!) det?
VIDAR – Neste Trommis blir Kenneth Kapstad, han spilte i Gåte. Utmerker seg som en fantastisk musiker på alle måter. Spiller nå i Monolithic som er et eksperimentelt metallband basert på improvisasjon bestående av Stian Westerhus og Kenneth. Spiller også i Goat The head, neadertalsk metall.