LAETHORA – Blir opprørt over menneskehetens forfall

LAETHORA – Blir opprørt over menneskehetens forfall

Laethora slipper i disse dager sitt debutalbum; ett innovativt stykke Death/Grind ispedd elementer av Doom og Black Metal. Produksjonen er røff, og selv om retro-faktoren er stor føles verket allikevel innovativt. Niklas Sundin fra Dark Tranquillity spiller gitar og har vært involvert i låtskrivingen, noe som gjør at bandet nok vil få en del oppmerksomhet. Jeg tok en prat med Joakim Rosèn, den andre gitaristen i bandet.

 
Joakim er først og fremst kjent fra det svenske bandet The Provenance. Jeg starter intervjuet med å nevne hvor variert skiva er:
Har det vært intensjonen fra deres side å lage en variert skive?

Ja, det var definitivt tanken å gjøre en variert skive, med mange influenser. Det var det definitivt. Vi ville gjøre en kompromissløs skive hvor vi kunne gjøre akkurat det vi ville. Både Niklas og jeg spiller i band som er ganske "nisjète" hvor man bare får spille på en viss måte. Så det var vel tanken med det, faktisk.

 
Prosjekt eller band?

 
Laethora_1.jpgHar bandet eksistert lenge, eller var det noe som kom til live ganske spontant?
Niklas og jeg begynte å spille låter for fire-fem år siden. Så fikk vi for oss at vi ville gjøre noe med dette. Vi har skrevet alt selv og konstruert ting fra begynnelsen, og så for et drøyt år siden ville vi spille det inn og begynte å gjøre demoer. Så snakket vi med våre kamerater; Jonatan som er en fantastisk sanger, og Joel og Jonny som jeg spiller med. De hoppet inn og hjalp til. Fra begynnelsen var det jo bare Niklas og jeg, men de er helt klart medlemmer av bandet.

Nå brukte du nettop ordet band, men vil du si at det er et band eller et prosjekt?
For å være helt ærlig så begynte det jo definitivt som et prosjekt, for at Niklas og jeg kunne gjøre noe helt annet. Men nå som skiven er ferdig og vi skal spille live etc, føles det mer og mer som et fullverdig og seriøst band, hvilket det er. Det vil bli fantastisk artig å spille disse låtene live, og jeg tror definitivt at det er mye mer enn et prosjektband.

Hva er planene framover i forhold til dette med livespilling etc?
Om en måned eller så skal vi begynne å booke konserter. Vi får se hvor stor interessen blir, for vi er jo et veldig ukjent band. Det er ikke så mange som har hørt om oss. Skiven blir sluppet om noen uker, og jeg tror interessen vil vokse. Vi vil forsøke å spille så mye som mulig.

Tror du det kan bli en konflikt mellom de forskjellige bandene, og særlig DT, i forhold til dette med å spille live etc?
Både ja og nei. Jeg tror ikke at det er noen av de andre bandene som har noe i mot at vi drar ut og spiller. Det er klart at alle bandene må ha sin tid.

 
Menneskehetens forfall og korrupte nasjoner

 
Introen til albumet er en mann som sier: "I believe that the common denominator of the universe is not harmony – but chaos, hostility and murder". Kan det kalles for et statement? Hva var bakgrunnen for at dere valgte å bruke denne introen?
Først og fremst så er det en jævlig kul greie, det er en fantastisk bra replikk i en veldig kul film. Skiva handler i det store og det hele om… ja, alle tekster og all ting handler om menneskehetens forfall og korrupte nasjoner. Introen definerer på en måte hele skiva, den måtte jo bare være med.

Samtidig føler jeg at introen er litt morsom, og at det er en viss dose humor inne i bildet.
Ja, det er det jo. Det ligger ironi i det, naturligvis. Men vi hadde jo en del tanker omkring det; blir det for mye, blir det litt "tøntigt"(teit?)?, men så tenkte vi at folk får bare synes det, det funker jo. Men morsomt er det.

Hvilken film er replikken hentet fra?
En film som heter Grizzly man. Det er en dokumentar om en amerikansk mann som var delvis psykisk syk. Han ble misantrop, og flyttet ut i en nasjonalpark og levde med grizzlybjørner. Han ble helt overbevist om at de hadde den perfekte sosiale strukturen, og så var det en tysker som lagde en dokumentarfilm om ham. Det er han som bor med bjørnene som prater. Han ble til slutt spist. Han var overbevist om at han kunne gjøre hva han ville med dem, men så ble han spist til slutt. Dette er en ekte dokumentar, og det er jo litt av det som gjør at det blir en såpass giftig kommentar. Han mente virkelig det han sa, og da blir det mer tyngde i utsagnet.

Hvem har skrevet tekstene?
Delvis er det trommisen Joel, og jeg har skrevet en del tekster også. Siden har vi bearbeidet de sammen, naturligvis.

Laethora_2.jpgKan du si litt mer spesifikt om tekstenes innhold?
Det er som jeg sa i store deler om nasjoner – jeg trenger ikke nevne spesifikt hvilke, men det framgår ganske tydelig – og ledere som tror at de kan styre som de vil over andre nasjoner og kjøre over folk. Urett og menneskelig forfall er de store temaene på skiva. Jeg vil ikke gå inn i detalj på hva de enkelte tekstene betyr, det sier seg selv ganske mye når man leser dem. "March of The Parasites" sier jo ganske mye, liksom.

Jeg antar at USA er en av disse nasjonene som du snakker om?
Joakim ler og svarer
:
Ja, det er nok ikke helt feil å anta det…. Men det handler igrunn om alle og hele vårt samfunn. Det siste jeg ville gjøre var å skrive en skive som kunne knyttes mot Death/black metal med tekster om demoner og satan etc. Det finnes ingen anledning for oss å gjøre det. Vi skriver om virkelig ondskap og saker som gjør oss opprørt.

 
Bandets navn

 
På selve skiva så står laet med små bokstaver og HORA er veldig utpreget.

Det var Niklas som gjorde designen. Hovedgrunnen til at det ser slik ut var for at det ser kult ut. Det ligger litt selvironi i det også, men det er ingen dypere mening med det.

Hva betyr navnet?
Det er noe vi ikke ønsker å kommentere. Det blir opp til folk å finne ut av. Jeg har hørt noen veldig interessante teorier om det. Når noen forstår hva det betyr, kommer vi til å kommentere det. Det var vært en del interessante forslag som har knyttet det opp mot kaosteorier og lignende, mye new age aktig, men ingen har vært i nærheten enda.

 
Menneskene ødelegger alt

 
Når du nevner new age… Jeg tror at mange mennesker innen new age ville si seg uenig i utsagnet på begynnelsen av skiva. Antakelig ville mange "New Agere" si at det er ikke universet som er ondt; all jævelskapen skyldes i stor grad menneskene som befinner seg i et slags mellomstadie mellom det å være dyr og å lære seg å ta ansvar for sin frie vilje og sitt eget liv. Jeg mener også selv at det heller er mennesket enn universet som er destruktivt.
Ja, definitivt. Det er menneskene som ødelegger alt mulig, ingenting er så destruktivt som mennesket, og det bør påpekes. Folk er feige, og våger ikke ta ansvar. Vil ikke engasjere seg i det store og det hele, står ikke på barrikadene og sier ikke hva de mener. Da går det som det gjør i Sverige, hvor vi har fått en høyre-regjering som gjør livet surt for alle som ikke har penger.
Når folk ikke engasjerer seg og bruker tid på å forstå hva som skjer i verden, så går ting enda mer til helvete. Folk må definitivt ta ansvar for sine liv og ta ansvar for å vite hva som gjelder for omverdenen.

Er alle i bandet enige om disse tingene?
Ja, vi er på samme nivå og står for de samme tingene, hvis ikke hadde det ikke fungert.

Er du selv politisk engasjert?
Ikke mer enn på hobbynivå. Jeg er ikke med i et parti eller slikt, men jeg er bevisst på hva jeg står for og hva jeg synes og tenker, og det gjelder for alle i bandet.

Er du inspirert av noen spesifikke aktivister eller forfattere, slik som F.eks Noam Chomsky?
Nei, egentlig ikke. Det er heller på bakgrunn av personlige opplevelser at jeg tenker som jeg gjør. Noe mer enn dette ønsker jeg ikke å si om temaet akkurat nå, fordi det føles ikke riktig å diskutere mine politiske standpunkt fullt ut i et webzine.

 
Gitarer og bass tatt opp på soverommet

 
Er det så at du har mikset og produsert skiva?
Ja, det stemmer. Vi har spilt inn i det studioet som vi også bruker med bandet Provenance. Men alle gitarer og bass er spilt inn i mitt soverom, resten ble gjort i studioet. Det var fint å ha muligheten til å jobbe døgnet rundt akkurat som vi følte for. Det er flott å kunne jobbe på den måten.

Har du mye erfaring med opptak og miksing?
Vi har jo spilt inn mange skiver der ute isammen (Provenance antar jeg), og jeg gjør prosjekter utenifra også på fritiden. Vi har spilt inn to full-lengdere med Provenance der ute. Jeg har gjort mindre prosjekter med andre band som spiller inn hos meg. Men Laethora-skiva er første gangen hvor jeg helt og holdent har gjort alt av det produksjonsmessige. Jeg er veldig fornøyd.

 
Lyden

 
Laethora_debut.jpgHadde dere en klar idè innad i bandet før dere spilte inn om hva slags lyd dere ville ha på skiva?
Ja faktisk, vi var veldig enige om det. Vi ville ha et styggere lydbilde enn det er på… Joakim nevner ikke spesifikke band eller album, men så utbryter han: For faen, det er jo death metal/grindcore, det skal støye, det skal ikke låte pent. Folk har så velproduserte skiver, det finnes nesten ikke èn feil om man kjøper en metal (hårdrock) skive i dag, hvor alle trommeslag som er feil er fikset på etc. Slik er det definitivt ikke på denne skiva. Vi har brukt mange gamle vintagepedaler, gamle forsterke etc. Det støyer og bråker. Vi spiller litt feil enkelte steder, men tanken med hele innspillingen var at så lenge det er en bra innspilling spiller det ikke så stor rolle om man spiller rett eller ikke, så lenge det er den riktige feelingen i et opptak så beholder vi det. Før vi spilte inn skiven så hørte jeg veldig mye på "The Code Is Red" av Napalm Death.

Synes du det er en generell ting at de fleste band har en slik ren lyd, eller er det spesifikke band som irriterer deg mest?Joakim kvier seg tydeligvis for å nevne spesifikke band, og svarer på en mer generell basis:
Alt er så klinisk hele tiden. Da jeg vokste opp hørte jeg mye på punk, mye svenske band, og det er flott å ha med alle disse referansene nå igjen. Det blir mye mer aggressivt, jeg har mye mer tro på noe som er på det viset. Jeg tror ikke det hadde blitt en bra skiva om den hadde vært altfor velprodusert – om vi hadde gått inn i et stort studio og gjort en massiv produksjon. Jeg føler det blir mer gjennomtenkt på denne måten. Det blir jo opp til folk hva de mener om saken. Hva synes du?

Nå er det plutselig Joakim som intervjuer meg! Jeg svarer at jeg synes det låter veldig bra, og at det er mye trøkk i produksjonen. Det er ikke noen direkte "retro"-produksjon dere har heller, påpeker jeg.
Nei, det er det jo ikke. Men det er ikke klinisk slik som mange metal skiver som slippes i dag. Ta f.eks In Flames, Dimmu Borgir eller Cradle Of Filth. Det er ekstremt velprodusert, og det er "jettesnygt", de gjør en bra jobb, men det blir litt kjedelig i lengden, alle skiver låter likt.


Old School vs "New School" Death Metal


Det er ikke bare produksjonsmessig at dere gjør en annen greie, også musikalsk sett går dere mer tilbake til røttene. Death Metalen har utviklet seg til å bli veldig teknisk og maskinell på ett vis, mens dere går mer tilbake til røttene virker det som.

Ja, det stemmer. Det er jo Niklas og jeg som har skrevet alle låtene, og sist vi spilte Death Metal var jo tidlig på 90-tallet. Ingen av våre band har jo strengt tatt spilt Death Metal. Vi har ingen annen relasjon til det enn nettop dette soundet, og den måten som det ble spilt på i den tida. Napalm Death, Brutal Truth og Morbid Angel har vært de store ledestjernene i det.

Hva synes du om band som f.eks Decapitated eller Nile? Liker du den stilen?
Jeg hører ikke noe særlig på ny Death Metal i det hele tatt. Johan, sangaren, liker Nile veldig godt. Niklas og dem (DT) har vært ute og turnert med dem. Selv liker jeg de ikke så veldig godt – det er helt ok. Men de er fantastisk dyktige musikere. Det er virkelig imponerende – jeg vet hvor vanskelig det er å gjøre slike låter. Når det gjelder Death Metal er jeg som sagt mer inne på den gamle skolen med band som Napalm Death, og da særlig platene Utopia Banished og The Code Is Red. Men senere har jeg hørt mer på Black Metal, Emperor er et av de absolutt beste metalband, mener jeg.

Ja, det er jeg enig i. Jeg vil si at det er ganske mye Black Metal over Laethora også.
Ja, det er det definitivt. Det ligger mye i bunn. Det er veldig enkle midler for å få det til å låte aggressivt å anvende de elementene. Vi hadde en diskusjon når vi tok i bruk synther – det er ikke mye synth, men det er noe. Vi fant ut at om vi finner steder i musikken hvor det tilfører noe å ta i bruk synth, så bruker vi det på disse partiene. Mange Death Metal band er beinharde på å ikke bruke synth, fordi det ikke er "kult". Vi mener at om det er steder i musikken hvor det passer inn, så bruker vi det definitivt. Dette gjør at det låter litt mer Black Metal.

Jeg synes også at bruken av ren sang i låta "Black Void Remembrance" fungerer veldig bra.
Vi vet at vi klarer å gjøre det. Fordi vi har gjort det mange ganger før (i andre prosjekter) så blir det også mer naturlig for oss å gjøre det, og jeg synes at det fungerer aldeles utmerket.

Er det noe du ønsker å tilføye sånn helt til slutt?
Ikke noe spesielt. Jeg synes det er veldig fint at skiven nå snart kommer ut. Det har vært en veldig lang prosess fra vi begynte å jobbe med låtmaterialet fram til ferdig produkt. Det kommer til å bli "grymt" når vi kommer ut og skal spille dette materialet. Forhåpentligvis skal vi ut å spille litt nå til våren, og i sommer håper vi å spille på noen festivaler.

Jeg takker  den trivelige svenske musikeren for praten, og håper på at hans drømmer om å spille mye live blir realisert. Sjekk ut dette bandet!