JOHAN HEGG (Amon Amarth) – Har utviklet sin egen teknikk

JOHAN HEGG (Amon Amarth) – Har utviklet sin egen teknikk

Vi møtte Johan Hegg i Oslo i forbindelse med Inferno Kick Offen som ble arrangert på John Dee den første helgen i februar, og får å gjøre intervjutiden med Johan litt ekstra spennende, fikk vi med ham i vår Deepthroat Serie i tillegg til det avtalte intervjuet. Johan kunne fortelle at han har lært av sine feil opp gjennom åren. Stemmen er noe man må ta vare på, og spesielt når man er vokalist.
 

ET – Når startet du å gjøre ekstrem vokal?
JOHAN – I '92. jeg hadde aldri sunget før. Senere har jeg utviklet min egen stil, og jeg låter veldig annerledes i dag.

ET – Hva fikk deg til å starte med ekstrem vokal?
JOHAN – Det var da jeg ble med i bandet, og Olli (gitaristen) hadde startet et band i 88 som het Scum, og jeg gikk i samme klasse som en av gutta på videregående skole. Bandet splittes i '91, sangeren hoppet av og trommisen og Olli var litt uenige. Så dro jeg og Olli og min kamerat på ferie til Kos. Da ble jeg bedre kjent med Olli og jeg spurte han om han skulle starte opp bandet igjen. Han sa at de ikke hadde noen vokalist etc, og jeg sa at jeg kunne prøve. Vi lo av det, men senere på noen pubrunder så ble vi fulle og begynte å growle til masse låter, og Olli begynte å tenke at "denne karen låter jo ikke så verst". Det var slik det startet.

AmonAmarth_Johan_3.jpgET – Kan du beskrive den/de teknikker som du benytter deg av?
JOHAN – Det er vanskelig å si. Jeg har utviklet en egen teknikk. Jeg har aldri gått til noen sangpedagog, selv om jeg burde gjøre det. Jeg forsøker å anvende mye mage og synge fra magen for å spare stemmebåndene. Så gjelder det å puste riktig, men jeg kunne antakelig ha utført det hele med mye bedre teknikk. Jeg prøver å blande mørk og lys sang. Jeg har ganske mørk stemme i utgangspunktet, så det blir ikke ekstremt lyst, men jeg blander ganske mye. Man bør varme opp og kjøre litt oppvarmingsteknikker før man skal spille inn eller gå på scenen, for å spare stemmebåndene. Det må man gjøre, men det låter fånigt (teit). Skal man holde noenlunde lenge med å synge på denne måten så må man ta vare på stemmen.

ET – Har din teknikk endret seg i løpet av karrieren, og isåfall hvordan?
JOHAN – Absolutt. I begynnelsen kjørte jeg mer ukontrollert, mer "hetsigt" og skrikete, slik at stemmen skar seg etc. Det funker på visse låter, det var en kul greie til tider. Men når jeg gjorde det veldig mye samtidig som jeg ikke hadde en bra teknikk så tok det veldig hardt på stemmebåndene. Det er vanskelig å holde en slik stil oppe (å kjøre en slik stil over lengre tid). Jeg tror ikke det finnes noen bra måte å gjøre den stilen på uten å skade stemmebåndene.

ET – Har du noensinne skadet deg ved å bruke feil teknikk?
JOHAN – Ja. Det har hendt noen ganger at jeg har mistet stemmen. Det mest spektakulære var da vi var på turnè for noen år siden, og på siste konserten, I holland. Folk tok helt av og jeg skreik i micken "Yeahh" og jeg skjente at stemmen ble borte. Vi hadde 30 minutter igjen å spille, og jeg prøvde så godt jeg kunne men det var vanskelig. Jeg klarte bare å synge lyst, og tok det veldig rolig resten av konserten. Etterpå måtte jeg ta det rolig i en hel uke. Akkurat nå er jeg ganske forkjølet, og det gjør det vanskeligere å synge. Det gjelder å rense bihulene og puste riktig, rense strupen etc.

ET – Er det noen ting du gjør jevnlig for å holde stemmen ved like? Rutiner?
JOHAN – Jeg varmer opp før hver konsert. Jeg har ikke lært det gjennom en sangpedagog, det er slikt som jeg har snappet opp litt her og litt der. På lengre turnèer når vi kjører fullt sett så prøver jeg å ta det rolig med alkoholen. Det er farlig å bli full for da anstrenger man stemmen mye mer. Jeg prøver å holde et lavt samtalenivå når jeg snakker med folk. Hvis jeg benytter et lavt toneleie så anstrenger jeg mine stemmebånd veldig lite, det er mitt naturlige stemmeleie.

ET – Tror du det kan være farlig å gjøre ekstremvokal?
JOHAN – Det tror jeg definitivt, om man ikke er veldig nøye på å anvende magen. Vel, farlig og farlig… Risikoen er at man kan skade stemmebåndene. Personlig så kan jeg ikke lenger ta like høye toner som jeg klarte å gjøre tidligere. På den annen siden så har ikke mine stemmebånd blitt noe dårligere på 6-7 år, da jeg begynte å kjøre mer oppvarming og å ta det roligere med alkoholen samt lært meg bedre teknikk. Jeg har tenkt å gå til sangpedagog nå i vår for å lære meg bedre teknikk og oppvarming samt muskeløvinger. Jeg tror at det er veldig nyttig uansett hva slags sangstil man gjør. Jeg tror at det er viktig, og jeg angrer på at jeg ikke har gjort det tidligere.

AmonAmarth_Johan_4.jpgET – Hva er viktigst – å lage kule lyder og interessant rytmikk, eller å ha en tydelig artikulasjon?
JOHAN – Jeg prøver å få det til å gå hånd i hånd. På en scene er det viktig å ha god rytme men også tydelig artikulasjon samt å holde et jevnt lydnivå på stemmen. Stemmen skal ikke plutselig skjære eller forsvinne, og det har jeg jobbet mye med. Mange av de gamle tekstene måtte jeg rett og slett skrive om, for å få en bedre flyt og en bedre rytme. Jeg synes at det er veldig viktig og at det låter mye bedre. Det blir også lettere for folk å ta til seg musikken om det er en bra rytme i vokalen, folk får bedre følelse med teksten og låten.

ET – Tror du at  å gjøre ekstremvokal kan sies å være en vitenskap – sånn og sånn fungerer det – eller er det mer intuitivt og individuellt?
JOHAN – Oi, det er vanskelig å svare på. For meg er det veldig individuelt. Som sagt; jeg har ikke gått vitenskapens vei men har prøvet å finne en stil som har passet vår musikk. Det har blitt min egen stil slik jeg forstår det; mange mener at jeg har en veldig spesiell stemme. Men selvfølgelig, det blir opp til andre å bedømme. Det hadde kanskje vært mulig å studere forskjellige sangstiler innenfor ekstrem vokal, men jeg tror de fleste vokalister som gjør ekstremvokal kjører mest på følelser/feeling. Jeg tror ikke det finnes noen vitenskapelig grund (ground, grunnlag?) for det.

ET – Har du noen tips til andre som skal begynne å gjøre slik vokal?
JOHAN – Vær litt forsiktig i begynnelsen, bruk musklene i magen. Jeg angrer at jeg ikke har gått til sangpedagog tidligere. Jeg tror det er en god idè å gjøre det, men det kan være vanskelig å gå til sangpedagog i begynnelsen da det koster en del penger. Det kan være bra å høre på en del forskjellige stiler og se hva som passer en selv best. Jeg tror det er viktig at man ikke skal ape etter noen, men tilpasse den ekstreme vokalen etter det toneleie og det nivå man selv kan nå. Man skal ikke prøve å legge sin sang på andres nivå, som man ikke klarer. Da holder man ikke lenge, jeg tror ikke det er bra på noe vis.

ET – Hvem vil du utfordre?
JOHAN – Jeg liker mange vokalister. Peter Tagtgren er veldig dyktig. Han har en stor bredde, han kan gå veldig mørkt og få det til å låte kraftfullt og ondt, og han kan gå veldig lyst også. Jeg liker særlig hans lyse skrik som han har en slags patent på. Ikke spør meg hva han gjør, men det låter skitbra denne lange som begynner midt på og så går veldig høyt. Det begynner veldig langsomt og så øker det i tempo og toneart samtidig. Det er skikkelig tøft! Jeg utfordrer Peter Tagtgren!
Jeg liker også Peter i Vader. Han har en skikkelig bra dødsvokal. Mikael Åkerfeldt fra Opeth har veldig bra sangstemme, og han er også en veldig dyktig growler. Dette er tre vokalister som jeg mener er veldig dyktige. Det finnes mange flere, naturligvis.
Jeg liker også LG Petrov fra Entombed. Han har en bra Groove. Han har en stil som er tilpasset musikken, som jeg synes er veldig viktig. Selv om han kanskje ikke har så stort spekter så passer vokalen hans veldig bra til musikken.