SOLFERNUS – Hysteria in Coma

SOLFERNUS – Hysteria in Coma

Tsjekkisk extreme metal er noe jeg egentlig ikke helt har hatt troen på, og det selv om jeg har lagt merke til at ett par fra Scream redaksjonen har skrytt av noen av bandene derfra. Det har bare ikke blitt tid til å sjekke dem ut. Shindy Productions gjorde noe med dette da de sendte oppover en promopakke med 4 av deres siste utgivelser. En av disse havnet på min hylle og dermed ble det til at jeg fikk stifte nærmere bekjentskap med mitt første tsjekkiske extreme metal band.

Solfernus het bandet og i følge presseskrivet skulle dette være apocalyptic black metal. Jeg fryktet at dette skulle låte som det meste av black metallen som kommer fra Øst-Europa, men der tok jeg heldigvis feil. Solfernus viste seg å være noe som var verdt å høre på flere ganger; mange ganger faktisk, og denne skiva blir bare bedre og bedre for hver av de gangene den surrer i spilleren. Etter første gjennomhøring noterte jeg at dette var som en kjappversjon av Immortal. Men etter hvert som jeg fikk hørt mer og mer på Hysteria in Coma åpenbarte det seg så mye mer med dette bandet. Visst er det visse likhetstegn med Immortal, men det begrenset seg til en viss likhet i enkelte av riffene og en noe mer likhet med vokalen, som er av den tørre varianten Abbath er så kjent for. Men, skjønner dere, Solfernus har en backingvokal også her og der, og det er av growl varianten. Og det med tempoet, at dette skulle være kjappversjonen av Immortal, det stemte bare på en del av de kjappere partiene. For innimellom alle disse kjappe partiene dukket det opp mange ikke fullt så enkle partier der tempoet ofte ble skrudd ned og det teknisk briljante i bandet kom mer til sin rett.

I Solfernus spiller det en glimrende trommis. Han betegnes som Tsjekkias raskeste trommis, og det tror jeg på etter å ha hørt Hysteria in Coma. Men han er ikke bare rask, han er teknisk god også og er så absolutt en av årsakene til at dette er såpass bra som det det er. Thomas Corn kaller han seg og spiller i et par tre band til i tillegg til Solfernus. Ikke så rart kanskje for fyren er dyktig.

Låtene på Hysteria in Coma er varierte, det nevnte jeg tidligere og det er visse likheter med Immortal her og der som jeg også har vært litt inne på, men bortsett fra det er det sinnsykt mye mer som er bra her og en og annen favoritt har da dukket opp etter hvert. Åpningslåta pleier å gjøre sånt med folk og det er ikke noe unntak her heller, og da ser jeg bort fra den symfoniske introen som heller ikke er borte vekk. Advent Massacra heter den første riktige låta og den er til tider meget rask med ultrakjapp tromming. Låta er variert tempomessig og inneholder så mye mer enn hva som er normalt med black metal i det store og hele. Dette gjelder alle låtene på denne skiva, og er ikke gjeldende kun for denne låta. Låta etterpå heter Bros of Inferno og inneholder enda kjappere tromming fra Corn sin side. Denne låta er ikke fullt så bra som den første, men når langt oppe allikevel. Låta etter igjen derimot, den er god. En treg og til dels stemningsfull låt. Her dukker Immortal vibbene opp til fulle, men what the fuck, hva gjør det ettersom både Immortal og Solfernus er smakfull og meget bra musikk.

In Bondage of Blind Desire er nok en kjapp låt, men her er det visse death metal elementer som dukker opp og gjør deg som lytter en smule forvirret. Ikke det at det på noen måte er dårlig, for det er det langt i fra. Det er glimrende og beviser bare at Solfernus ikke bare er et black metal band som er fastlåst i denne ene sjangeren.

De har i tillegg til sine 9 egne låter funnet rom til en liten cover her også, og det er Slayer som blir covret. The Antichrist er låta de har valgt seg ut, og den er jo for så vidt grei nok den. Ikke det helt store, men ikke den dårligste versjonen jeg har hørt heller. Foretrekker bandets egne låter fremfor svake coverversjoner av andre band. Jeg kommer til å grave dypere i Solfernus indre under ett og annet intervju som vil dukke opp her på Eternal Terror framover, og er du åpen for litt god øst-europeisk black metal, da bør du sjekke ut Solfernus, for jaggu falt det godt i smak her i gården.