FUNERAL – From These Wounds

FUNERAL – From These Wounds

Funeral hadde jeg mitt første møte med som femten-sekstenåring. Vi var på klassetur, siste året på ungdomskolen og jeg fant "Tragedies" på en musikkbutikk på Røros av alle plasser. Jeg gikk til innkjøp, satte meg bakerst i bussen og trykte play. Emosjonell som jeg var (er?) gråt jeg en skvett over tekstene og likte godt det jeg hørte. Den dag i dag liker jeg musikken på plata, stemmen til vokalist Toril er det verre med. Uansett, det er det eneste jeg har hørt av bandet før altså From These Wounds kom meg i hende. Nå har bandet mistet både bassist Einar Fredriksen (døde i 2002/3?) og gitarist Christian Loos (døde i fjor), men de nekter å gi seg og med ny skiva og kontrakt i bagasjen står de kanskje sterkere enn noensinne? From These Wounds står i alle fall sterkt, det er det ingen tvil om.

Er det Doom du er på jakt etter så er dette skiva du kjøper deg først av alle nå. Makan til herlig Doom. Det åpner med låter This Barren Skin og hvilken åpning det er! Skikkelig deilig kormusikk. Desverre ikke mer enn 27 sekunder lang intro, men det er bare å skippe tilbake. Etter introen tar bandets tunge og sorgfulle Doom over og etter hvert kommer også stemmen til bandets nye vokalist Frode Forsmo (Minas Tirith) inn. Til og begynne med var jeg en smule skeptisk til valg av vokalist da Frodes stemme er meget spesiell og jeg syntes det var rart å høre den utenom Minas Tirith. Vel, nå snakker vi minst tjue runder senere og faen så glad jeg er for at det er Frode som synger her. Mannen har, som jeg har nevnt i en tidligere omtale, en fantastisk stemme og den passer faktisk veldig godt inn i Funeral`s musikk. Gi det tid, det kommer. Denne låten er det også spilt inn en video til, en helt grei video, enkel og mørk. Mørke er ogsp et nøkkelord når vi snakker om Funeral`s musikk, det er nemlig ikke særlig lystig musikk de leverer. Tvert om.

Tittellåten er neste ut og min favoritt. Rolig, hardt, rolig, hardt om hverandre fungerer perfekt. Melodilinjene sitter som klister på ski og tyngden i riffene i denne låta er så utrolig herlig. Låten er gjennomført nydelig og så utrolig sår, jeg nyter hvert sekund. O herlige Doom!!!

Det samme gjelder egentlig resten av skiva også. Dette er så mørkt og trist som det kan bli egentlig og Funeral er vel uten tvil noe av det bedre vi har her til land per i dag.

Det er mye jeg kunne trekt fram her, men i bunn og grunn må dette høres, det er ubeskrivelig. Presseskrivet sier at dette er en sakral versjon av My Dying Bride, vel, jeg kan ikke si meg helt enig, men at fans av nevnte band kommer til å like dette tviler jeg ikke på. Dette er så gjennomført bra og forseggjort at Funeral fortjener all den ros de kan få. From These Wounds er definitivt en av fjorårets beste plater!!!

All ære til Funeral for å ha laget denne platen og tanker går til familiene til Einar Fredriksen og Christian Loos!!!