SCARIOT – Momentum Shift

SCARIOT – Momentum Shift

Daniel Olaisen samlet bandet SCARIOT i 1997, og har siden utgitt tre tidligere plater, musikalsk samlet i stilen Progressiv Thrash Metal, alle litt forskjellige, men av samme sort og det er ikke mange band i Norge som gjør det samme som denne kvartetten fra Kristiansand.

Forutsigbarhet har bandet frasagt seg alt ansvar for å være, og det progressive har vært grunnpilaren til bandet hele karrieren. Frafall av medlemmer og tilslutning av ny band besetning har også bidratt mye til endringene i lyden. To av deltagerne på «Strange To Numbers», Oddleif Stensland (vokal) og Tor Atle Andersen (slagverk) er i dag involvert i COMMUNIC. Den nye besetningen består av: Øyvind Hægeland (MANITOU, ARCTURUS og SPIRAL ARCHITECT) på vokal, den amerikanske bass spilleren Steve DiGiorgio har vært involvert i en imponerende rekke av store band og prosjekter i USA som SADUS, DEATH og TESTAMENT, og Asgeir Mickelson kan vise til en god CV som blant annet rytme vokteren av SPIRAL ARCHITECT og BORKNAGAR, mens Olaisen selv har vært medlem av SATYRICON og fremdeles er væpnet til tennene i rollen som gitarist i det musikalskt brutale bandet BLOOD RED THRONE; det er kort og godt hva vi kaller en «Allstar» besetning.

«Momentum Shift» platen er et hakk mer aggressiv enn deres foregående plate, «Strange To Numbers», som er karakterisert som en mer ren progressiv plate i stil med FATES WARNING, mens «Momentum Shift» også består av Thrash elementer med aggressive gitarer og en typisk form for progressiv vokal.

«Monomentum Shift» er et selvstendig prosjekt, medlemmer av bandet selv har stått for omslags tegningen og utformingen, mens logoen er kreert av Ole Marius Larmerud. Platen har fått sin kunstneriske utforming i MultiMono Studio i løpet av 2004 – 2005, og Olaisen og Mickelson har selv stått for arbeidet foran bordet, mikset i Toproom Studio våren 2006 med assistanse av Børge Finstad, samt mastret ved Masterhuset i september 2006 av Morten Lund og forannevnte medlemmer.

Det er to måter å beskrive SCARIOTs musikk på. Den første er den historiske modellen der ‘70-tallets originale progressive band møter 80-tallets Thrash band, og de er begge kledd i ny lyddrakt. Den andre er den genre estetiske modellen der musikken har en mangefasettert form: ‘80-tallets Heavy Metal, kraftig riff metal, amerikansk ‘Hair’ Metal, jam band improvisasjoner, tradisjonelle sang linjer, hardcore, fryktinngytende sololøp, kompleks rytmikk og hurtig slagverk, sammen med den perfekte musikken av Progressiv Rock og norsk Black Metal.

Hvilken metode man velger for å tilegne seg musikken av SCARIOT vil være helt avhengig av intensjonen. Like fra de første taktene av SCARIOTs transe sang, «Redesign Fear», SCARIOT gjør det kjent for meg at de er et Metal band av en annet preg. Den tidligere nevnte vidunder gitar spilleren bruker sin gitar og sitt plekter til å støte lytteren lik Epinaphrin skudd. Hans tunge arbeid på strengene taler rock av IQ, YES, KING CRIMSON, og Metal av TESTAMENT og METALLICA høylydt og fuzzy, men ultimatisk uttrykker deres egen individualiserte musikalske språkbruk med dens oppfinnsomme syntese av Progressiv Metal.

Gjennom en sjette sans oppøvd over år av tilblivelse, SCARIOT, matcher forsikringene og klagene av deres spilling til disse av sangerens sterke tenor på «Nothing Is Forever» og andre sanger som medvirker på «Monumentun Shift». Gitaren emulerer stemmer og sangeren emulerer gitaren. Hele bandet kommuniserer stykker av varme, spilleferdigheter, sjanser, på grensen, likevekt og smarthet. Deres Metal låter ny og spontan, noe ytterst sjeldent i disse dager. Man kan tenke høyt for seg selv hvordan golvet foran scenen ser ut: For deres prøvelser kroppssbygger formete sportsmenn, lang hårete seniorer i famlete METALLICA T-skjorter ‘70-tallets gitar fanatikere, dreadlocked jam band fans og hage grodde varieté  høgskole studenter som beundrer SCARIOT som deres foreldre hadde beundret KING CRIMSON hopper på føttene i en tordnende ovasjon. Det er neo-Metal som forener.

http://www.scariot.com/

http://www.stevedigiorgio.com/

http://www.multimo.no/

http://www.toproomstudiio.com/

http://www.facefront.no/