HM.NO – Med hovedfokus på det norske

HM.NO – Med hovedfokus på det norske

Norges største nettsted for metallere er uten tvil hm.no og nå er tiden inne for å sjekke litt med ansvarlig redaktør Yngve for å høre litt om hvordan ståa er der i gården, hvordan det har vært opp gjennom årene og om det er noe nytt på gang. Vi gjorde dette på en litt spesiell måte da vi tok tak i hverandre, og slik ble det til at hm.no havnet her på Eternal Terror og Eternal Terror havnet på hm.no.

ET – Mye jobb og slit, lite tilbake, men det er interessen for musikk som er drivkraften. Stemmer det sånn noenlunde?
YNGVE – Der tror jeg vi havner på 3 av 4. 🙂 Jeg får masse tilbake da folk melder og mailer positiv feedback så og si hver dag. Det har blitt slike tilbakemeldinger som driver meg, for ellers er det dessverre mye enveis. Jeg jobber uansett for banda, alt annet er uaktuelt. Å fremme mindre aktører og gi alle en lik mulighet til å få gjennom sin stemme har alltid vært hovedfaktoren min.
Interessen for musikk tror jeg vi kan legge til grunn for engasjementet mitt ja. 🙂 Det er jo en kjent sak at metalfolk er over gjennomsnittet musikkinteressert, jeg er muligens en av de som ligger høyt på den tabellen. Jeg tror også at de som driver på med ideologiske gjøremål i alle samfunnslag må være litt ildsjeler. Bare se på Dere som driver Eternal Terror, jeg betviler at pengene ruller inn i større mengder enn her på berget. Hos meg er det vel heller minuser som har blitt hverdagskost. (Takk Posten Norge!) Så i bunn og grunn er svaret på spørsmålet: Ja, masse, mye, tonnevis med jobb og slit – kilosvis med bra feedback og en brennende musikkelsk.

ET – Dere har valgt å kjøre en helnorsk profil. Fungerer det bra eller har dere vurdert å utvide horisonten?
Hm.no-Yngve.jpgYNGVE – Det som i utgangspunktet var formålet med hm.no var jo å sette opp en bandliste-tjeneste. En side hvor band kunne registrere seg og som kunne fungere som en oversikt over norske metalband, og i begynnelsen hadde vi jo undertittelen ”The Norwegian Bandlist”. Men det ble fort høy aktivitet på ”blad-delen”. Intervjuene ble banket på plass, anmeldelsene krydret helheten og vi vektla dette mer og mer. I løpet av et halvt år ble det så mye jobb med siden at den muterte til å framstå som et webzine.

Den norske profilen var og er hovedfokus. Ikke fordi vi ikke liker utenlandske band, men rett og slett fordi vi ikke ønsket å være en konkurrent til andre eksisterende aktører, heller et supplement. Vi ville finne en nisje og vi ønsket å satse mye på de som ikke fikk innpass hos de større mediene. Jeg ser heller ikke poenget med å dekke alt det andre gjør, det blir fort slik, at man melder nyheter og intervjuer på de samme bandene. Det ser man jo nå også, spesielt på de trykte skandinaviske bladene. Det er ikke få ganger forsidene er de samme, da fordi alle mottar og jobber tett med de samme selskapene. Det er ikke jeg interessert å ta del i. Hos oss er alle like, Mayhem eller kjellerbandet fra Mysen…ingen får større andel eller ”topp-tid” hos oss.

At vi har vurdert å gå internasjonalt? Selvfølgelig.:) Men hvordan skal vi klare det? Vi er to mann som driver kjernen av siden; meg (Editor/skribent/nerd) og webmaster Øyvind Mjølund. I tillegg har vi en gjeng dritrå skribenter som bidrar i hytt og pine. Men selv om vi jobber mye og bruker rått med tid, klarer vi jo ikke å oppfylle den allerede eksisterende målsettingen en gang, å dekke den norske metalscenen. Så, om vi hadde trukket inn band fra andre verdenshjørner tror jeg hm.no hadde kollapset slik vi er bemannet idag. Vi hadde trolig fått et behov for en hel del mennesker til som hadde vært villig til å ofre daglig innsats, og dem er det ikke mange av. Lønnsmessig er det også temmelig lusent. Og om små norske band tidvis hadde måtte vike for et internasjonalt press? Ikke umulig. Og hadde vi gjort dette, hadde nok det å måtte velge seg nisjer gjort seg gjeldende da også. Se på Metal Norge, der tråkker de bra i doom og i band ikke så mange andre drar inn, det liker jeg. Eternal Terror med sin trønderske livedekning? Mmmm…

ET – hm.no er flink til å ta tak i de mindre og mer ukjente bandene i tillegg til de større og mer kjente. Prøver dere å kjøre sånn ca 50/50 eller blir det hovedvekt på en av delene?
YNGVE – Hm, bra spørsmål. Nei, jeg tror svaret er at selv om vi ønsker å knytte til oss større navn, er det de små og mindre kjente som er flinkest til å kontakte oss, svare på intervjuer og sultne nok til å bruke hm.no. Jeg personlig har null ønske om å balansere, de som er hypp på spalteplass og som gidder å stille opp jobber jeg/vi max for. Det har vært en del majornavn innom, men lets face it; store band gidder ofte ikke å bry seg med annet enn store medier. Visst er det unntak, men når man ikke har råd eller mulighet til å gjøre så mye annet enn mailintervjuer og artistene rett og slett ikke har ork eller kan kjøre dette løpet, siler det seg ut selv. Som sagt, ønsker man promo hos oss må man bruke de midlene vi har til rådighet – eller bruke kreftene andre steder. Jeg gjør for eksempel en god del av innsatsen på natten, da er det uaktelt med telefonintervjuer. Og på dagtid er jeg hjemmeværende far (Jobber 50 prosent i hjemmesykepleien som nattevakt) – å bruke tid på hm.no med to unger og husarbeid sier seg selv ikke er verdens beste kombinasjon. Og jeg må presisere at vi jobber som et fanzine, bare for å utdype mitt innsalg på store band/mailintervjuer etc. hm.no hadde, om vi hadde vært et papirblad, ikke stilt i glossy cover og annonser for å si det slik. 🙂 Så selv om vi er veldig store i besøkstall og folk bruker oss/kjenner til oss så og si over hele Norge, betyr ikke det automatisk at vi er noe annet enn et ideologisk foretak med ukommersielle hensikter. 🙂 Vi har bare hatt flaks, jobbet hardt og befestet en sterk posisjon.

ET – Jeg regner med at det går med en del timer pr dag, hva sier så din bedre halvdel til dette, hehe? Går det greit å drive hm.no og samtidig ha et noenlunde normalt familieliv?
YNGVE – Jeg skal ikke legge skjul på at timene foran pc’n nok har irritert min kone, men som nevnt over skyver jeg en del av jobben unna på nattestid. Jeg bruker dog uhorvelig mange timer som glatt kunne vært brukt til andre ting. Men jeg tror, vet og håper ikke innsatsen for metallen går på bekostning av familien. Jeg er sammen med mine barn hver dag, flere timer grunnet bra turnus i jobb, så der har jeg det bra. Det viktigste for meg er mine to barn, så å overskygge mitt forhold til dem med datanerderier hadde vært noe stort tull…he-he…jeg har uansett en kone som digger metal og har levd med meg i 16 år, er nok litt vane det er snakk om. Respekt og gjensidige følelser for det man er interessert i er i høysetet. Jeg er glad i metal og det får jeg full forståelse for. En stor fordel jeg har er jo at det bare er snakk om tid, ikke penger. Man kjenner jo en del som pådrar seg gjeld og personlige utlegg, der er internett konge. Ikke dyrt å drive nettzine, bare tidkrevende. (Helt til nytt utstyr må handles og man må ta opp privat lån i banken…argh)”

ET – Det er jo kjent at du har et annet syn på tro og den slags enn de fleste av våre mest mørke band. Føler du at dette har skapt noen problemer?
YNGVE – Ikke så langt. Jeg har et livslangt livvsyn som er sterkt som fjellene – så den er i box. 🙂 Men å være et positivt element i et på mange måter mørkt landskap kan jo være ensomt og ganske så tungt. Jeg bedriver ikke noen form for misjonering uansett, men lar folk vite hvor jeg står og tar gjerne en debatt på sidelinjen. Jeg har respekt for andres syn og på tross av mange ganske lugubre utsagn synes jeg det er en folkerett å kunne velge hvordan man vil leve ettertiden, om man mener noe i det hele tatt. Det skal dog sies at ikke alle er like respektfulle min vei, sneverheten og mangelen på evnen til å ta en sakelig diskusjon er ikke alltid på plass.

Jeg lar metal være metal, livssyn være livssyn…som brodern pleier å si: ’Ser deg på dommedag..:’ Moooaaaahhh!”

ET – Det er vel i likhet med flere av slike nettmagasiner, en hel haug med ildsjeler som skriver og jobber for hm.no. Har du tall på hvor mange som har bidratt og hvor mange såkalte faste har dere i dag?
YNGVE – Har ikke oversikt over alle som har vært innom, men dagens besetning er stålmenn! Pål, Steinar, Einar, Trond Marius, Mactabilis, Roy Kristensen, Alex og Øyvind ruler! Vi har også endel freelancere, ildsjeler og bidragsytere som leverer litt fram og tilbake…til sammen er disse sist nevnte en utrolig viktig bestanddel da summen av jobbene de leverer er ganske stor. Wenche Snoen, Mariuuz, Milla Flesche pluss en del til sper på og krydrer siden med sine arbeider.

Det som dessverre er en kjennsgjerning, og som Dere på Eternal Terror trolig også kjenner til, er at andelen av de som ikke kommer lenger enn å melde seg er stor. Jeg har hatt en del henvendelser opp gjennom årene hvor folk har ønsket å bidratt men aldri svart på mailene en gang. Dem om det, noen har sikkert valide grunner for slikt, andre skjønner kanskje ikke hvor mye jobb det er og hvor stort ansvar det er å påta seg oppgaver som dette – selv om det er uten lønn. Forpliktelsene vi har på hm.no har vokst seg store, man kan liksom ikke bare legge ned det hele bare fordi man en dag blir sliten. Eller?

(Men, er det noen der ute som føler de kan bidra, om bare med en konsertanmeldelse fra hjembygda eller et intervju med bandet som øver rett borti gata og som bør bli hørt; kontakt meg og det garanteres plass! Faste skribenter er også fett, alltid åpen for nye ansikter på hm.no).

ET – Da du startet opp hm.no, hadde du i dine villeste fantasier trodd at det skulle bli så populært og så bra besøkt?
YNGVE – Nope. Enkelt og greit.

ET – Er det noen intervjuobjekter du enda ikke har fått tatt tak i og som du brenner litt ekstra for?
YNGVE – I grunnen ikke…jeg jobber jevnt og trutt og tar tak i de jeg vil snakke med. De som ikke svarer, og som bare teller et par-tre stykker så langt, får bare være. Jeg plager eller purrer ikke. Så lenge jeg har gjort unna min jobb er det alltid opp til banda om de vil svare og komme online.

Det jeg brenner for og ikke alltid finner tid til, er andre vinkler og andre ideer. Jeg skulle gjerne ha gjennomført et par saker som har vært på planleggingstadiet lenge, men da den daglige oppdateringsporsessen og vedlikeholdet av siden er så tidkrevende, er det egentlig ikke så lett å hoppe av og gjøre andre ting.

Øy! Kom på en sak; for noen år siden prøvde jeg å få fatt på Dag Ingebrigtsen for et portrettintervju, en gjennomgang på hva han har gjort. Det har jeg lagt i skuffen. Aldri svar å få. Steinar i Pagans Mind likeså, mannen er dritdyktig og fortjener cred, men det ble aldri noe av det.

ET – Jeg er sikker på at du har opplevd mye med hm.no gjennom årene, men har du noen spesielle øyeblikk som skiller seg ut som såkalte høydare?
YNGVE – Dagene hvor jeg ikke har vondt i albuene etter timer foran pc’n? 🙂 Eller de dagene man kommer i mål med svaring av mailer og oppfølging? Hi-hi…neida. Man har selvfølgelig opplevd en del, for meg er det største å kunne ta turen ut i feltet å bivåne festivaler og små konserter. Jeg er ikke en Spektrum’er, kickene mine blir alltid størst når klubbene er åsstedet og band jeg jobber med står på scenen. Karmøygeddon nå sist var en stor opplevelse, de begravde festivalene 1001 Watt og Elements of Metal også, der fikk man en unity-feel, en familiegroove…ikke for stort og passe med folk…:) Det skal sies at økonomien på hm.no ikke er noe å skryte av, skjortesalg dekker porto (knapt) og turene jeg tar blir ofte gjennomført med innhugg i egen lommebok. Det der er synd og skam, selskapene bruker nettzinene som gratis annonsering og reklameplass, hvorfor ikke da legge inn litt milder og sørge for at slike friske og viktige kilder består? Jeg vet at jeg ikke gidder å drive på med å være gratisvakt for folk som tjener penger på den jobben vi gjør og som ikke vil være med på å spytte litt av midlene inn i bedriften vår så altfor lenge til. Men det er også en kjent sak at adds og reklame på nettet ikke er en stor greie her hjemme, det skal vi snu. Ser man til England og andre land, er nettannonseringen nesten enerådende og kommer til å overta hovedparten av markedet. Det skjønner snart aktørene også, hvorfor ikke bruke spenn på å framme produkter hos oss? Der får du flasha bannere rett i kjernen og inn i stua til de som faktisk digger musikken…ellers i samfunnet hadde man visst å benytte seg av slikt. Tenk deg om du skulle reklamere for en sofa og du kunne vite akkurat hvor de som skulle kjøpe sofa eller hadde planer om det bodde? Og i tillegg hadde hatt muligheten til å dele ut aviser i akkurat de postkassene? På en annen side er jo ikke metalmarkedet så stort økonomisk her hjemme, men å ikke bruke penger på reklame der leserne og markedet faktisk er kontra å stikke hodet inn i leire hvor leserne enten allerede vet om greia eller driter i det, er ikke det helt koko? Sorry for avsporing 🙂

ET – Et nettmagasin må til stadighet komme med nye saker og omtaler for å holde på leserne. Er det noe kommende du vil røpe og vil det bli noen radikale endringer på hm.no i nær fremtid?
YNGVE – Webmaster har som alltid masse i ermet, men han har et like, om ikke mer, stresset liv enn meg. Det er dette med å finne tid. Og når vi ikke tjener spenn og utsiktene bare tilsier at det dreier seg om konstante oppdateringer og null ende på tunnelen, tror jeg vi skal være glade for at hm.no i det hele tatt henger sammen i sømmene. 🙂 Folkens: Dere som leser hm.no på Eternal Terror eller de andre nettzinene vi har i Norge – you rock! Jeg setter stor pris på alle som jobber opp slike sider uten annet enn idiotologi, som jeg av og til kaller det, i tankene. Norge har blitt et sterkt metalland, og underskogen av band, de som holder rekrutteringen igang og driver på med booking etc; hatten av for Dere!

Jeg vil til slutt si som jeg pleier, vær greie med hverandre, ta tid til de viktige tingene i livet, bruke dagene til å skape, ikke bryte ned. Støtt opp om lokale band og stikk innom nettstedene, kjøp blader og demoer…kort og godt; stay metal!

Samtidig med at dette intervjuet kommer her på Eternal Terror er det lagt ut et intervju den andre veien på hm.no. Direkte link til intervjuet finner du her .