IMPIOUS – Holy Murder Masquerade

IMPIOUS – Holy Murder Masquerade

Med et storslått konsept brakt til live ved en vakkert illustrert grafisk novelle trykt i omslaget, går man nesten god for at denne CD-en av IMPIOUS skal være den monsterutgivelsen «Hellucinate» fra 2004 skulle ha vært.

Konseptplater kan være bemerkelsesverdig vanskelig å følge, spesielt når lyrikken blir synget i Death Metal brøl. Videre, hvor ofte er de individuelle kapitlene (les: sangene) av et antatt sammensatt konseptstykke nesten helt utenfor alt annet på platen? Og om ikke det er nok, hvor mange av disse platene har en spenningskurve langt mer komplisert enn at de kan bli nøyaktig gjengitt gjennom musikk?

«Holy Murder Masquerade» lider ikke av noen av de nevnte lidelsene. Spenningskurven er enkel, men interessant; hver sang overbevisende henger sammen med den neste; og lyrikken er klokt reprodusert gjennom hele omslagets akkompagnerende tegneserie. Hele fortellingen om religion og mord, IMPIOUS har noe å si om psykotisk mediavold, er avbildet i en briljant tegnet grafisk kunst, som betyr at ingen skulle være forvirret ved slutten av platen. Konseptet bringes trygt i havn loset av flere kunstarter, tatt i bruk for en mangfoldiggjort underholdning.

Det betyr at IMPIOUS har fortsatt med det de kan best – produsere blodpumpende, intelligent musikk på samme måte som de har gjort siden begynnelsen av årtusenet. Egentlig er ikke «Holy Murder Masquerade» så mye en forandring av tempo eller retning for bandet, i stedet – sett bort fra konseptet av platen – platen fortsetter på ruten som de la ut med «The Killer» og «Hellucinate». Som fans vil anerkjenne, dette er ingen dårlig ting og bare en fremmed for genren vil fornekte kvaliteten av spor som «Bound To Bleed (For A Sacred Need)» eller « Death On Floor 44».

Det er blitt en brutal, men følelsesbetont plate. Pumpende staccato riff finner hvile der melodiøse klangflater kommer inn, som for eksempel det østlig-inspirerte partiet i «Three Of One», og denne arabiske flyten er en representasjon. Sololinjene av gitaren er godt strukturerte og først i «Purified By Fire» er sologitaren fremhevet alene som den skal være, og ikke under sanglinjene som en annen stemme i komposisjonen, slik de er gjort tidligere, og dette gjentar de selvfølgelig i «Dark Closure». De er gjort med en lett bravur, men underliggende stemmer bidrar til en fyldigere produksjon med store flater som av brutte akkorder. Bassen blir anonym når den bare spiller rollen som rytmeinstrument og ikke får boltre seg i toneregisteret på egen hånd, den er alltid som fordømt til å spille bakerst i bandets konstruerte lydproduksjon. Samspillet mellom de tre gitarene er et eksempel til etterfølgelse for de som liker genren, det er tett, hurtig, vekslende i hver ende av stereoområdet og nydelig panorert. Martin Åkesson lager mange fine sanglinjer, og teksten blir formidlet med presis rytmikk. Noen ganger høres det likevel ut som han synger sterkere enn hans sangstrupe kan tåle, han blir bare brutal og stemningsløs. En variert melodi av sanglinjene kan være måten å formidle et kompromissløst tema. Fokuset om musikk og tema, og helhetene når de er kombinert blir større og bedre, fordi til og med det groteske kan være sublimt. Slagverket er stødig, men også bærende preg av å ta den hurtigste beaten blir det ensidig og selvsentrert. Det er mange måter å støtte rytmikken av de andre instrumentene. Igjen, IMPIOUS’ kombinasjon av musikalsk nysgjerrighet og utforskning skapende noe nytt og uventet, og smart sangskriving resulterer i en suksess som ikke bør bli en mangel.

Spilleliste

The Confession                                               4:05
Bound To Bleed (For A Sacred Need)            3:10
T.P.S                                                               2:51
Bloodcraft                                                      3:19
Holy Murder Masquerade                               5:19
Death On The Floor 44                                  2:42
Slaughtertown Report                                     0:42
Three Of One                                                 3:45
Everlasting Punishment                                  2:37
Purified By Fire                                              3:17
Dark Closure                                                  5:29

Total spilletid: 37:37